tisdag 23 mars 2010

Sommarjobb!

Även om det just dessa dagar känns avlägset så närmar sig sommaren. Och med den kommer aktualiseras också frågan för många ungdomar; möjligheten att skaffa sommarjobb..

I den s-ledda kommunen Nynäshamn har man sedan flera år gjort stora ansträngningar för att erbjuda alla ungdomar i kommunen som önskar sommarjobb. Att arbete som man nu skördar många goda effekter av. Insatsen är omskriven i både riks- och regional media.

Redan förra året vid denna tidpunkt aktualiserade vi i Värmdö kommunfullmäktige ett förslag att införa "Nynäshamnsmodellen" också i Värmdö. Svaret vi fick var att förslaget lagts försent för att vara möjligt att genomföra redan till sommaren. Några moderater menade i debatten att det var ett utopiskt förslag pga. omfattningen sommarjobb det skulle kunna komma att handla om. Andra menade att det inte var kommunens uppgift, medan återigen andra ändå pläderade för kommunens möjlighet att göra en insats i sammanhanget. Det som de allra flesta var rörande eniga om i debatten, var att sommarjobb för ungdomar var en bra "förövning" inför arbetslivet som vuxen. Och de egna erfarenheterna och historierna stod som spön i talarstolen.

Jag minns att jag upplevde att det var en minst sagt spretig bild som tornade fram när fullmäktiges partier och ledamöter skulle positionera sig i frågan. Och jag blev förvånad, glatt förvånad, när debatten så småningom ändå landade i att kommunen till NÄSTA år skulle ta tag i frågan tidigt så att Nynäshamnsmodellen kunde bli verklighet också här i Värmdö. Det blev fullmäktiges beslut förra våren.

Sen dess har det varit knäpptyst kring frågan.

När vi i olika sammanhang har konstaterat att det ska vara möjligt för alla ungdomar som önskar sommarjobb i sommar ska kunna få det, ser de ansvariga minst sagt förvånade ut.

Så för att få frågan på banan och fart på sommarjobbsproduktionen kommer Andrine Winther ställa en fråga kring detta till kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö(M) imorgon kväll på kommunfullmäktige!

lördag 20 mars 2010

Läs Lars!

Denna strålande lördag längtar man ut i solen för att sniffa på vårkänslorna ordentligt!

Ett litet tips på vägen; när skymningen faller och du vänt in igen, gå in på nätet och kolla in det senaste tillskottet av Värmdöbloggare.. Lars Bryntesson har startat en alldeles egen! Det finns inget mer att säga än - Läs Lars!

måndag 15 mars 2010

Lite tagen är jag, II

I helgen har Värmdösossarna hållit årsmöte.

Ilija Batljan inledde mötet med ett fulländat tal om utmaningarna vi står inför. Orättvisorna inom sjukvården, bristen på kvalitet och bristen på ambition att faktiskt åstadkomma en förbättring. Iljia är en retoriker av rang och en imponerande ideolog. Det blev en kickstart på mötet!

Johanna Graf från Solna var proffsig som vanligt och höll i mötet. Imponerande 37(!) motioner med massor av bra förslag hade skickats in och behandlades liksom vårt valprogram. Vi jobbade i mötestorg och alla 73 deltagare var engagerade i diskussionerna om hur vi vill utveckla Värmdö åren som kommer!

Vår lista med kandidater till kommunfullmäktige fastställdes och jag är omåttligt stolt över bredden, längden och djupet på våra kandidater! Här finns unga, äldre, kvinnor och män, nya krafter och erfarna och alla kommundelar representerade.

Vi tyckte vi tog i när vi beställde lunchsmörgåsarna. Vi beställde 50% fler än förra året. När mötet drog igång fick vi konstatera att de inte skulle räcka.. Ned till Dellan och beställa tio till! Och ändå var vi några som fick äta av fikafrukten eftersom ytterligare anslöt!

Andrine, Jakob och Cecilia ska ha största beröm för ett genomtänkt upplägg och trevlig inramning på vår kick-off - nu har valrörelsen startat!

lördag 13 mars 2010

Lite tagen är jag

Jag gillade den sköra lilla blonda tjejen i Idol förrförra hösten. Minns bloggkollegan LGs inlägg och tänkte att han skrev ungefär vad jag tänkte då..

Sen har det varit ganska tyst kring Anna. Så, härom veckan var hon med i någon av dessa otaliga delfinaler i Mello. Gick vidare. Först ikväll hörde jag henne på nytt, hon och hennes bidrag. Jag tycker verkligen att hon är en värdig vinnare (även om jag också höll en halv tumme för sköna Salem..). Hoppas Europa faller Anna, faller för dig!

"Ett personligt litet skämt"

Ja, det är det han kallar det.. Jag ser fram emot att höra hur Värmdömoderaterna ser på det hela.

UPPDATERAD söndagen den 14 mars klockan 13.34
Värmdöcenterns blogg, Mårtenssons meningar&En dolk med rätt att stöta har också skrivit om detta.

tisdag 9 mars 2010

Brunns skola

De konstiga turerna kring Brunns skolas underskott går vidare. Trots löften före jul om att vi skulle sitta ned i "Runda-bords-samtal" har m-styret valt att schackra och taktisera frågan vidare.

Så sent som förrförra fredagen fick vi politiker på ett seminarium lära oss att vi kommer nå bäst resultat för skolutveckling om vi kan lägga bort politiska konflikter och söka borgfred i just skolfrågan.

-Men, sa (M)oderaten från Haninge som skulle inspirera oss, det kräver mod. Mod att vara öppen med de problem som kommunen faktiskt har, se dem i vitögat och peka ut vägen framåt gemensamt - i samsyn.

I skenet av både löftet från december och "kunskapsseminariet" vi ägnade en heldag åt kunde man ju trott att vi äntligen var något på spåren, något konstruktivt och bra!

Men modet som moderat-Martina pratade om finns uppenbarligen inte här. För när vi ska ha rundabords-samtal får vi inte vara med, trots det som sagts och trots att föräldrar hör av sig och understryker att det är vad de önskar sig (för att slippa uppleva att de dribblas med som de upplevt tidigare).

Så ikväll hade den udda konstellationen (S), (C) och Brunns föräldraråd möte. Jag berättade att vi ytterligare en gång, på fullmäktige för två veckor sedan, upprepat kravet på att tio miljoner av de nya statsbidragen om 28 miljoner ska fördelas till skolan och att en del av underskottet för Brunn ska strykas.

De berättade att det fortfarande råder oro på skolan, att flera elever lämnat skolan och att många familjer står i kö för andra skolor. Att återigen andra familjer överväger samma sak.

De gav sin bild av mötet de haft med (m) och (fp)-politikerna. Den stämmer delvis med den jag fått beskriven. Delvis inte alls.

Det är sorgligt att vi inte kan lösa angelägna frågor tillsammans. Att politiken och politikerna ger sig själv så dåligt rykte alldeles i onödan.

I själva sakfrågan hyser jag ändå hopp. Det finns inget annat att göra än att fortsätta argumentera, diskutera och återigen påpeka att barndomen inte går i repris. Att vi inte kan ha strypsnara på årskullar som inte ens gick i skolan när underskottet uppstod.

Centerpartisterna har en debattartikel som är läsvärd i NVP idag, den ligger inte på nätet än men kommer säkert om någon dag - håll utkik!

måndag 8 mars 2010

(M)än, (m)än, (m)än


Idag är det internationella kvinnodagen. En dag så god som någon att fundera över hur det går för jämställdhetsarbetet. Perspektiv är lokalt/regionalt.

I stockholms län ingår 26 kommuner. 20 av dessa styrs av moderater m.fl. I nitton av dessa tjugo innehar moderaterna posten som ordförande i kommunstyrelsen. Av dessa nitton är två(!) kvinnor.

Bilden borde få ansvariga inom moderaterna att verkligen ta sig en funderare.
Är det rimligt att tro att endast 10,5% av kompetensen finns hos kvinnor?

Härom månaden levererade Schlingmann och co. ett nytt utspel på temat jämställdhet. Man öppnade för tanken på kvotering till företagsstyrelser. Utspelet väckte ett ramaskri i medlemsleden och blogginlägg avlöste varandra i kritiken mot tanken. Läs tidigare inlägg om detta här.

Den sammanställning jag gjort nedan och dagens mediarapportering i bland annat SR, visar att moderaterna borde ha mycket att göra om de tillnärmelsevis bryr sig om sitt eget budskap.

I Värmdö ser det ungefär lika bedrövligt ut. Jag har skrivit det förut och gör det igen. Det talar sitt eget tydliga språk när femton ordförande- och kommunalrådsposter innebär tretton poster till manliga ordföranden. I kommunstyrelsen har alliansen tolv platser. Tio män. Två kvinnor.

Man kunde hoppats att moderaterna dragit slutsatsen att göra en kraftansträngning för att förbättra representativiteten till höstens val. Kanske har man också gjort det? På provvalssedeln är nitton av trettio namn män. Två män - en kvinna. Är männen dubbelt så bra, dubbelt så kompetenta i moderaterna? De är iaf. dubbelt så många.


Kommuner som styrs av moderater och flera partier:
Gunnar Oom, Danderyd
Peter Carpelan, Ekerö
Gilbert de Wendel, Haninge
Daniel Dronjak Nordqvist, Huddinge
Eva Lennström, Järfälla
Paul Lindquist, Lidingö
Erik Langby, Nacka
Kjell Jansson, Norrtälje
Ann Johansson, Nykvarn (Nykvarnspartiet)
Lennart Kalderén, Salem
Torbjörn Rosdahl, Sollentuna
Lars-Erik Salminen, Solna
Sten Nordin, Stockholm
Fredrik Saweståhl, Tyresö
Leif Gripestam, Täby
Jan Holmberg, Upplands-Väsby
Örjan Lid, Vallentuna
Per Mosseby, Vaxholm
Lars-Erik Alversjö, Värmdö
Ingela Gardner Sundström, Österåker

Kommuner som leds av socialdemokrater och flera partier:
Katarina Berggren, Botkyrka
Anna Ljungdell, Nynäshamn
Anders Johansson, Sigtuna
Helene Hellmark Knutsson, Sundbyberg
Anders Lago, Södertälje
Yvonne Stein, Upplands-Bro (folkpartiet)


(Bilden kommer från Fotoakuten).

torsdag 4 mars 2010

Två borgerliga tyck

Det finns olika uppfattningar om huruvida man ska "göra reklam" för debattörer som inte tillhör ens eget politiska läger. Liksom att alla debattinlägg alltid måste vara "varudeklarerade". Jag har lite svårt att förstå diskussionerna. Jag tror på att låta ens tankar och värderingar brytas mot andras. Hälsosamt nog upptäcker man ibland att "motståndaren" hade ett bättre argument än en själv. Det uppfattar jag som utveckling. Inte nödvändigtvis att det alltid finns rätt och fel. Rätt och fel kan nämligen förändras över tid.

Därför vill jag passa på att uppmuntra till läsning av lite borgerligt tyck!

Från en liten stuga i nordvästra Jämtland, utan TV och tidning, hänger man inte helt med i nyhetsflödet på samma sätt som annars. Men när jag läser Isobels H-Ks blogg förstår att jag det varit mycket diskussion om hushållsnära tjänster. Kan rekommendera henne, både detta inlägg och många andra.. Hon finns i bloggrollen i högermarginalen också för kommande tillfällen.

En annan röst som är ny i bloggosfären är den som tillhör kristdemokraten Jan Dolk. Eftersom han är ny kan jag inte med tvärsäkerhet uttala mig om hans alster men eftersom jag lärt känna honom som en ytterst rättrådig och principfast man i de olika politiska församlingar vi båda suttit i, vågar jag varmt rekommendera att du klickar dig in och läser vad han tänker..