måndag 30 augusti 2010

Kortblogg


Det blir bara en kortblogg idag. Ett kort blogginlägg. Ett blogginlägg med ett kort. Kul hade vi! Och många besök gjorde vi! Halva Munkis idag. Andra halvan imorrn. Yes: Du är välkommen att hänga på! Samling klockan 17.30 på partikansliet. Alla dagar måndag-torsdag fram till valet!

PS. Efter kvällens dörrknackning har vi nått målet vi hade satt för hela valrörelsen. Allt vi gör nu är bonus! Jag satsar en slant på att vi klarar att dubblera ursprungsplanen, att vi knackar 3000 dörrar före valdagen. Satsar du emot?

fredag 27 augusti 2010

Porslinets Dag på söndag


Porslin och keramik är en tradition i Gustavsberg nästan lika gammal som orten själv. Redan på 1700-talet startade en tillverkning av tegel här som sen övergick till porslinsproduktion.

Idag finns Nordens enda fabrik som tillverkar benporslin här i Gustavsberg. Det är Gustavsbergs Porslinsfabrik (som har sin outlet-butik vid vattenhjulet). När jag knackade dörr för en vecka sedan var Kristina Strandberg en av dem jag besökte. Hon är VD för företaget och berättade att det går bra för företaget, riktigt bra. I samma kvarter finns ett annat företag, Gustavsbergs keramikstudio, som tillverkar figuriner signerade Lisa Larson. Även deras företag har vuxit. En viktig marknad är Japan dit man exporterar en stor del av sin produktion. Företaget ägs och drivs av Franco Nicolosi och hans dotter Johanna. De har också haft en intensiv period. Gustavsbergs Porslinsmuseum har denna sommar haft en utställning om Lisa Larson och hennes produktion och museet har slagit alla tidigare besöksrekord.

I lokalerna intill huserar ett sextiotal konstnärer och keramiker. Många namnkunniga och ytterst skickliga.

Slutsats: Keramiken är het i Gustavsberg. Eller. Keramiken i Gustavsberg är het. Den lockar långväga gäster och besökare. Den är vår historia OCH vår framtid.

Jag och mitt parti vill att området ges förutsättningar att bygga vidare på sin tradition och de unika kvaliteterna som finns här. Låt hamnområdet bli ett konst- och kulturcentrum som får växa ytterligare. Varumärket är redan vida känt och kreativiteten som finns här avundas många oss. Med tämligen små insatser kan kommunen medverka till att det växer ytterligare. Det kommer jag att jobba för!

På söndag öppnar de verksamma keramikerna sina ateljer för allmänheten. Då bjuder de in allmänheten att skåda in i deras kreativitet och säljer sina alster för en billig peng i jämförelse med konstverken annars kostar.

Tre gånger per år händer detta. Att det är öppet hus i G-studions ateljer. Det är julafton. Varje gång. Kom och upplev det själv om du inte varit med tidigare.

Det är marknad nere på gårdsplan och en myllrande aktivitet. Vi kommer också att vara där. Besök gärna vårt s-tält i Odelbergsparken. Testa dina Lisa Larson-kunskaper i Tipstolvan och rösta på vilken Lisa Larson-figurin du skulle vilja se som skulptur i Gustavsberg. Prata gärna politik också. Om hur du vill se Gustavsberg i framtiden till exempel. Men bara om du vill!

Porslinets Dag, söndag 29/8 kl 11-16, i Gustavsbergs hamn.

onsdag 25 augusti 2010

Dags att ge klara besked!


En intensiv vecka vill jag lova. Igår kickade vår Slussen-kampanj igång! Vi kommer att berätta för alla Värmdös pendlare hur vi vill se framtiden för de som pendlar, hur Slussen utvecklas bäst och hur vi vill att det ska fungera under den långa ombyggnadsperioden. Två dagar i veckan fram till valet finns Värmdösossar på plats och samtalar med Värmdöresenärer.

Ungdomslistan har jag redan skrivit om. De, ungdomarna, kommer låta höra om sig veckorna som kommer, med idéer och förslag om hur Värmdö ska utvecklas.

Imorgon startar vår skolkampanj. Vi vill berätta för alla elever, föräldrar, lärare och personal hur vår vision för Värmdös skolor ser ut. Den handlar inte bara om fluffiga mål. Vi beskriver också konkret hur vi ska nå de höga ambitionerna. Därför kommer vi att besöka förskolor och skolor för att diskutera med föräldrar och personal. Vi startar hos en av de fristående förskolorna imorgon och en skola därefter. Jag kan också flagga för en skoldiskussion/debatt som kommer att hållas nästa måndag kväll, den 6 september i Ösbyskolans matsal klockan 18.

Hoppas vi ses!

Ungdom(s)-lista i Värmdö!


Igår presenterade sig sjutton ungdomar i Värmdö som kandiderar till Värmdös kommunfullmäktige.

Yngst är förstanamnet, Malin Ekroth 18 år, och äldst är ankarnamnet på plats 17, Andrine Winther, 33 år. Genomsnittsåldern är 24 år och kandidaterna kommer från både Ingarö, Värmdö och Gustavsberg.

Ungdomarna driver en mängd olika frågor som alla tar sikte på att göra Värmdö till en bättre ungdomskommun. Som gör det möjligt att bo kvar här om man vill. Som planerar för sina unga. Bostäder, kommunikationer, utbildning, sommarjobb, kultur- och fritidsutbud som är intressant osv. För att manifestera bristen på hyresbostäder i kommunen genomfördes en tältaktion utanför Runda Huset i Gustavsbergs centrum. En fördubbling av bostadskön under denna period innebär att 4500 nu köar för en lägenhet. Därför kräver ungdomarna en ordentlig satsning på hyresbostadsbyggande.

ABC-nytt sände imorse ett nyhetsinslag, där Camilla Fagerberg och Malin Ekroth berättar om vad de vill åstadkomma! I inslaget syns flera av ungdomskandidaterna. Det lär bli fler inlägg framöver om ungdomskandidaterna och frågorna de driver. De planerar en massa aktiviteter! Vill du också vara med och jobba för ett ungdomligare Värmdö? Hör av dig, 070-556 06 30!

Till vänster på bilden syns kandidat nr 2 på ungdomslistan, Charlie Hansson. Till höger, Kalle Lindqvist, nr 6.

Länk till pressmeddelande.

tisdag 24 augusti 2010

Igår&idag. Och ungdomslistan som kommit ut!

Dagarna rinner på i en farlig fart och varenda vaken minut ångar det om. Ja, så känns det faktiskt. Igår var det "hästutmaning" där kommunens partiledare inbjöds av vår gruppledare Lars att visa vad de gick för när det gäller ledarskap.

Kvällskvisten tillbringade tretton dörrknackare i Charlottendal och Farstadal. Jag och gode kollegan Ulf hälsade på hos Värmdöborna i Kvarndammsringen. Många och långa samtal blev det så vi måste återvända för att besöka resten av husen. En tydlig gemensam nämnare är kritiken mot att förskolan i Charlottendal inte byggts trots löften om det före förra valet. Nu sliter familjerna för att hinna med hämtningar och lämningar kors och tvärs. En mamma till fyra barn beskrev vedermödorna med att lämna ett barn i Munkmora, det andra i Ekedal med två små hemmavarande som ska transporteras med. Försök det utan bil..

Bristen på lekplatser i Gustavsberg kritiseras också nästan oavsett vilket område vi knackar dörr i. Kommunfullmäktige fattade beslut om att bygga en lekplats och pengar är anvisade. Trots att besluten togs för flera år sedan så händer.. INGENTING.

Får vi väljarnas stöd är det en sak jag skulle vilja se förverkligat inom 100 dagar. En attraktiv lekplats centralt i Gustavsberg.

Idag har sjutton tuffa, arga, coola, vassa, smarta, laddade ungdomar berättat för omvärlden att de vill vara med. Att de kandiderar till Värmdös kommunfullmäktige för att göra Värmdö till en bättre ungdomskommun. De har visat att de menar allvar och presenterar förslag inom många olika politikområden. Argast tror jag att de är över bristen på bostäder för unga i kommunen. Det manifesteras med en tältaktion idag till imorgon utanför Runda Huset.

Jag tippar att vi kommer få se flera av ungdomskandidaterna på de sammetsklädda sätena i Gustavsbergsteaterns stolar i höst. Att de kommer att bli fullmäktiga!

Någon av journalisterna frågade om vi som kandiderar på den andra "vanliga" listan inte ser ungdomslistan som en konkurrent, som ett hot?

Vilket parti skulle känna sig hotat av att man kan attrahera sjutton(!) engagerade valarbetare som vill motivera första- och andragångsväljare att ta just en s-valsedel?

Jag hoppas och tror de kammar storslam. Min röst kommer de definitivt att få!

Kvällens dörrknackning i Stavsnäs var en trevlig avslutning på arbetsdagen. Gör något åt Stavsnäsvägen, fixa grovsopsfrågan och förbättra lägenhetsunderhållet är tre konkreta, återkommande frågor vi stöter på, både när vi knackar på i flerbostadsområdet och i villaområdet.

torsdag 19 augusti 2010

Dödsryckningar&dörrknackningar

Någon från politikergänget på andra sidan hörde av sig nyss och frågade med en smiley om bloggen hade dödsryckningar.. Det inspirerar mig att skriva en andra gång denna dag för att markera motsatsen!

Nu är det valrörelse banne mig och kvällen har gått i dörrknackningens tecken! Vi blev väl mottagna i Ösbydalen ikväll. Cecilia och jag hade många roliga samtal. Stig blev inbjuden på vin och ost. Peter har starka anhängare i minst två hushåll i området som kommer personkryssa honom. Och Gustavsbergsprogrammet som vi delade ut uppskattades av många.

Hela Ösbydalen har fått besök, sånär som på fyra husnummer på Lövsångarvägen. De hälsar vi på nästa vecka!

Tolv dörrknackare i Stavsnäs i tisdags och lika många i Ösbydalen ikväll, flera hundra besök är facit. Nu ökar vi tempot, nästa vecka är det dörrknackning varje vardag måndag-torsdag. Om du har lust att hänga med, gör som Peter och Stig som premiärknackade ikväll, häng på! Kolla in vår hemsida och ta kontakt med oss. Malin Wennberg är den som samordnar dörrknackningen!

Bruten överenskommelse


Jag tycker det är bra att alla politiska partier anstränger sig för att bli överens om ett gemensamt förhållningssätt när det är valtider och dags att kampanja. Jag har varit med i sex valrörelser i Värmdö i varierande grad. Ett obligatoriskt inslag har alltid varit överenskommelser om plats för valstugor, starttidpunkt för valaffischering samt samarbete kring polistillstånd etc. för arrangemang i kommunens olika centra. Det har varit okomplicerat.

Förra valet fungerade det allra mesta friktionsfritt. Sista två dygnen valde dock moderaterna att helt lämna de överenskommelser som fanns om platser för valaffischering. Kommunen bombades med plastaffischer. I efterskott bads om ursäkt för tilltaget.

Under våren har vår ordförande, Nils-Erik Särnbrink, varit drivande för att få fram överenskommelser för denna valrörelse. Vi tror att alla politiska partier tjänar på om medborgarna uppfattar att valkampanjen sköts professionellt mellan partierna och att den inte innebär nedskräpning och totaltapetsering av samhället med politiska budskap.

En överenskommelse finns sedan en tid tillbaka mellan de sju partierna i fullmäktige. Valaffischeringsstarten är överenskommen till söndagen den 22 augusti enligt det polistillstånd vi har fått kopia på.

Så döm om min förvåning när jag igår, onsdagen den 18:e vid lunchtid, såg en av kandidaterna le brett från en valaffisch vid infarten till Bullandö. Jag har lite svårt att tro att KD-kandidaten, som är en av deras i nuläget två fullmäktigeledamöter, inte är medveten om att han nu brutit den överenskommelse som tecknats av alla. Trist start på den lokala valrörelsen.