tisdag 30 oktober 2007

Höga planer, här och i stan


är det numera många som har. Läser i DN om tiotalet projekt, aktuella, snart aktuella och kanske-blivande-aktuella som presenteras illustrerade. Det handlar alltså om hus som ska byggas. Högt på höjden.

Det hela får en extra dimension när även Nacka Värmdö Posten idag skriver om idén att bygga skyskrapa, Sveriges högsta, i Gustavsbergs hamn.

Är det högkonjunkturen som lett till att denna typ av mer storvulna byggplaner nu poppar upp som svampar ur marken?

Jag tycker det är lite synd att huvudstadens bebyggelsetradition de senaste decennierna i allt väsentligt präglats av en väldig konservatism. Att Stockholm inte har fler byggnader som sticker ut, eller upp, känns lite fattigt.

Frågan om en en skrapa i Gustavsbergs hamn, Sveriges högsta - tjugotalet meter högre än Turning Torso i Malmö - är naturligtvis högst kontroversiell. Entrepenören bakom idén, Dag Landvik, menar att en rejäl hotellkapacitet måste komma till i närområdet för att den kultur- och mässatsning som inletts ska ha möjlighet att bära sig.

Utvecklingen i hamnen har de senaste åren varit påtaglig. Restauranger, kultur och handel har vuxit i mängd. Vi är nog många som intecknat att detta ska fungera på lång sikt och som uppskattar den utveckling som varit. Om dessa värden riskeras måste såklart en diskussion föras om hur vi vill se framtiden.

Diskussionen om hur Gustavsberg bör utvecklas har förts en tid, det är hög tid att ställningstaganden görs för att möjliggöra bästa tänkbara förutsättningar för alla berörda, kommunens medborgare och de som stor i begrepp att satsa i vår kommun eller som vill bestämma sig för att avstå.

För att skapa en arena för diskussion kring detta och föra in medborgarnas synpunkter inför det "inriktningsbeslut" som kommunen snart måste fatta, arrangerar vi på söndag ett öppet möte i Mässhallen i Gustavsbergs hamn. Där kommer ett femtontal olika företrädare för byggföretag, organisationer och kommunens förvaltning att finnas på plats med material och bilder för att redovisa sina idéer och förslag till utveckling för Gustavsberg.

Bland annat föreslås fabriken flytta till gamla porslinstippen och den nuvarande fabriken byggas om till bostäder. Skyskrapan kommer också att diskuteras liksom ny tennishall, bostadsbyggnationer i olika delar av Gustavsberg, "bandykyrka" och framtida trafiklösningar.

Det kommer bli ett spännande möte!

Kom du också, klockan 16-19, på söndag alltså - Tyra Lundgrens väg 19 i Gustavsbergs hamn!

söndag 28 oktober 2007

Mystiska Margareta


har satt griller i huvudet på mig.


Hon skriver inte alls som jag förväntat mig.

Hon skriver om saker jag inte förväntat mig.

Hon imponerar på ett oväntat sätt.

Boken heter alltså "Natten innan de hängde Ruth Ellis" och är skriven av Margareta Strömstedt.

lördag 27 oktober 2007

(m) kan!


Det är skönt. Att äntligen få skriva något positivt om moderaterna.

Idag har de enligt DN på sin stämma beslutat förorda könsneutrala äktenskap. Dvs. homosexuella får också gifta sig om de vill. Bra där!

fredag 26 oktober 2007

Återkomsten

Det är så lustigt. Min kompis Janne har nog det mest ambivalenta förhållandet till sitt bloggskrivande av alla jag känner. Han har börjat. Och slutat. Och börjat. Och slutat igen.

Det var trist när jag kände den definitiva nådastöten. Hans hejdåinlägg. Han var verkligen less. Med sorg i hjärtat plockade jag bort länken några dagar senare. Den hade fått stå i förhoppningen att han skulle ändra sig och komma på bättre tankar, men så blev det inte. Errorsidans hånande bild lyste varje gång jag förtvivlad försökte klicka mig in.

Förstå glädjen när jag nu kan återbörda den. Han är tillbaka!! Och mina vardagsrutiner kan återgå till de gamla vanliga igen. Storma in på jobbet. Trycka igång datorn. Hämta kaffekoppen. Kolla Jannes tankar för dagen. Och sen ta itu med allt det andra.

Vilken fredagskänsla - tack Janne!

(m)aktfullkomlighet, del 2


Sorterar papper på kontoret för att avsluta en vecka som innehållit mer tid än vanligt off-office, inte minst för att dottern varit sjuk och det blivit ett flertal vab-halvdagar hemma.

Finner en krönika från tidningen Skärgården som jag sparat för att läsa senare. När nu senare inträtt kan jag inte låta bli att citera den apropå mitt ilskna inlägg igår kring synen på demokrati som tycks prägla den nya majoriteten.

Krönikan behandlar den oväntade vändningen med kommunens kustplan som togs härom veckan. Då beslutade huxflux m-ledningen att kasta hela arbetet i papperskorgen, precis vid målgången. Processen hade pågått i flera år med en massa engagerade lokalbor och föreningsrepresentanter liksom företrädare från kommunförvaltningen och de politiska partierna.

Kritiken i lokalpressen har varit massiv och uppropen för en ändring av "papperskorgsbeslutet" har varit flera. Bland annat har två av kommunens ledande centerpartister krävt detta på debattplats.

Så till krönikan då. Journalisten på tidningen tar under rubriken "Öppenheten i Värmdö skärgård slut" heder och ära över den hantering som m-ledningen är ansvarig för, slutklämmen lyder:

"I och med slopandet av kustplanen och nekandet till att ens vilja diskutera frågan på skärgårdsrådet, har den chansen nu sumpats av en stridslysten, förändringssugen majoritet som vill göra allt - utom att lyssna på sina kommuninvånare".

Den fantastiska bilden har jag lånat av webbkusten.

torsdag 25 oktober 2007

Dagens kommentar


-Vad tycker du är det mest spännande med att ge dig kast med rollkaraktären Mikael Blomkvist i Stieg Larsson-triologin?

-Att han är så himla intelligent. Det blir en utmaning att spela den rollen..

Sorglig m-uppvisning

Igårkväll var det fullmäktigedebatt.

Jag gillar flera av de aktiva moderaterna i vår kommun. Ett par av de som har ansvarsfulla uppdrag hyser jag respekt för. De är seriösa och sjysta. Sen finns det några undantag. Dessvärre är deras ledande företrädare det största.

Har funderat på hur denna plats för tyckande bör användas. Personangrepp, skvaller och skitsnack har jag försökt att väkta mot, båda i mina egna inlägg och genom att hålla koll på de kommentarer som andra ger.

I detta inlägg balanserar jag på slak lina. Jag är nämligen upprörd över hur vår kommunstyrelseordförande ser på makt och demokratifrågor och hur han uppenbart dribblar med etablerade spelregler för umgänget i politiska församlingar. Därför skriver jag nu att han beter sig antidemokratiskt istället för att anklaga honom för att vara antidemokrat även om jag i mitt stilla sinne undrar vad han faktiskt har för värderingar.

Igårkväll firade inte det demokratiska arbetet några triumfer. Rävspel och taktik verkade vara drivkrafterna framför andra.

Han, m-ledaren, tyckte inte att det behövs politiska beslut för initiativet att ge ut en skrytbilaga i DN och Nacka Värmdö Posten för stora belopp. Detta har tjänstemännen hittat på, säger han iskallt och konstaterar vidare att de inte ankommer på honom att ha synpunkter på företeelsen, bilagan, för då skulle det innebära censur.. Eeehh, va?

Hans kollega i Nacka, Langby (m), värderade frågan uppenbarligen helt annorlunda för där har frågan både varit föremål för ett politiskt beslut och underhandsdiskussioner om innehåll. Här skyller man på tjänstemännen och kör maktfullkomlighetsspåret. Jag hoppas revisorerna granskar detta särskilt. Hanteringen är helt regelstridig OCH omoralisk. (Att bilagan dessutom i hög utsträckning innehåller kontroversiella synpunkter som inte behandlats i något politiskt organ gör det ännu mer klandervärt, bilagan liknar mer ett reklamblad för moderaterna än en saklig produkt som är ämnat att informera kommunmedborgarna om fattade beslut. Men det är en annan visa).

När underlagen till årets i särklass mest omfattande och genomgripande fråga (nya styrsystem för kommunen) visar sig vara ofullständiga begär folkpartiledaren bordläggning av frågan innan diskussionen hunnit starta. Vi ställer kontrollfrågan, att när vi då ska behandla och diskutera frågan för första gången vid nästa mötestillfälle så kvarstår vår minoritetsrätt? Nja, det tycker nog inte han. M-ledaren alltså. Kuppartad hantering om han vidhåller sin linje.

Vi fick också uppleva hur han lägger sig i voteringsordningen en bit in i omröstningen trots att ordföranden föreslagit och fått accept för en annan voteringsordning. Det var inte första gången och han har genom sitt återkommande intervenerade fullständigt underminerat fullmäktiges ordförandes status i församlingen.

Maktfullkomlighet. Ingen respekt för de folkvalda i kommunens högsta beslutande församling. Och en cynisk inställning till hur demokratiskt arbete utövas. Det summerar upplevelsen igår. Jag var bedrövad när jag gick hem. Idag är jag mest förbannad.

Tycker verkligen de andra moderaterna att det känns okej att deras ledare agerar så självsvåldigt gång efter annan? Om inte, kan ingen ta ett snack med honom?

onsdag 24 oktober 2007

Det bidde en tumme - knappt


På fullmäktige ikväll kommer församlingens 51 ledamöter få veta att av de utlovade 40 miljoner kronorna bidde intet. Det framgår av det skriftliga svar jag nu fått på mina sk. interpellationsfrågor.

En liten fnutt får Värmdö nästa år i en statlig "satsning" för de yngre årskurserna för att lära barn läsa-skriva-räkna. Jag är i skrivande stund lite osäker på det exakta beloppet vi kan fövänta oss, men ca en halv miljon kronor kan det bli.

Det förslår ju inte särskilt långt med tanke på att den lokala Alliansen samtidigt beslutat att skära ned med 19 miljoner.

Återstår 39,5 miljon kronor för att nå upp till det utlovade. Och att man avstår från att skära bort de 19 miljonerna.

Nu handlar tyvärr inte diskussionen om hur vi ska trycka på statsmakterna (som tydligen är de enda som kan infria den lokala alliansens löften). Istället skyller de ansvariga politikerna ifrån sig och leker pekleken, dvs. pekar på någon annan som är mer skyldig till att skolan får drastiskt försämrade villkor för sin verksamhet istället för tvärtom. "Det var inte vårt parti som lovade". "Det var inte vårt parti lokalt, det var partiet centralt". Osv. Bidrar säkert till ökat förtroende för politik och politiker. Inte.

tisdag 23 oktober 2007

Thomas Hanzon på min balkong?


Blev härom veckan uppringda av "nån från TV" som dottern sa, som ville att vi skulle ha många lampor tända i fredags kväll.

Sagt och gjort. Vi tände alla tillgängliga lampor. Blev uppringda av tjejen från TV som ville att vi skulle tända mer. Efter lite omstuvning av lampor blev alla nöjda. Produktionsledaren berättade att vår lägenhet blir en av huvudrollskaraktärernas bostad i serien.

Lite roligt är det när jag på kommunens hemsida läser om inspelningen av SvT-satsningen "Häxdansen". Den spelas i veckorna in i olika miljöer i Gustavsberg. Av rollistan framgår att Thomas Hanzon finns med. Han är en gammal favorit och tanken på att han bor i min lägenhet är dagens krydda!

(Jo, J har också att glädja sig åt. Han kan tänka att det är Julia Dufvenius, Melinda Kinnaman eller Livia Millhagen som huserar hemma hos oss..).

UPPDATERAD KL. 20.06: J låter emellertid förstå att han inte är helt nöjd. Var är Tuva N nånstans?

måndag 22 oktober 2007

Augustprisnominerare går från klarhet till klarhet


Förra året nominerades Susanna Alakoskis "Svinalängorna" till Augustpriset. En klok nominering av en gripande och omskakande läsupplevelse. Ännu klokare var juryn som sedan utsåg henne till vinnare.

I år är en annan av mina absoluta favoriter med bland de föreslagna. Åsa Linderborgs "Mig äger ingen" var sommarens höjdpunkt bland höjdpunkter. Jag skrev om boken här när den var nykonsumerad..

Nu återstår om juryn vågar ge priset till Linderborg året efter att Alakoski vunnit. Deras berättelser har många likheter och deras ideologiska anslag bär samma budskap. Hoppas juryn vågar!

UPPDATERAD KL. 16.22
Enligt DNs Jonas Thente är Linderborg solklar favorit!

söndag 21 oktober 2007

Vackert


En helg i kontemplationens tecken.
Promenader i skogen.
Det är så vackert nu.


Med Tonis ord:

"I skymningstid i mitten av oktober
väcker lövens fall äntligen mig,
i elfte timmen står jag vid din dörr
jag bär en gåva till dig

Ditt svarta hår är som färgat gräs
när det täcker min säng i natt
dina ögon är vågor som sköljer över mig
jag drunknar och dör
i ditt skratt
"
Ur Vit het sand

lördag 20 oktober 2007

Andrines kupp!


Andrine har gift sig!

GRATTIS - GRATTIS - GRATTIS!

Vi satt kvar och pratade en stund efter kommunstyrelsen i onsdags. Hon sa:
-Jag kommer inte på fullmäktige om en vecka. Jag och Patric ska resa bort några dagar.

Inget mer. Inte:
-VI SKA GIFTA OSS LÖRDAG OCH ÅKA PÅ BRÖLLOPSRESA TILL BARCELONA!!

Det skulle nog jag ha gjort.

fredag 19 oktober 2007

Äntligen


ett bra folkpartistiskt initiativ.

I dagens DN konstaterar de båda folkpartisterna Barbro Westerholm och Erik Ullenhag att det behöver tänkas om kring äldrepolitiken. I ärlighetens namn var det ett bra tag sedan folkpartiet fick till det, (kloka Birgitta Ohlsson undantagen), det har varit batong-Jans kravutspel mest hela tiden.

Dagens artikel bryter mönstret. Mycket av det de ger uttryck för stödjer jag till fullo.

Något väsentligt har gått förlorat i svensk äldreomsorg. Just den senare delen av ordet känns alltför frånvarande. Omsorg. De gamla har blivit en grupp som hanteras konformt och enkelspårigt. En lösning förväntas fungera för alla oavsett den gamle är social eller dess motsats, lite skröplig eller väldigt sjuk, lever ensam eller tillsammans med någon osv. Man ska bo hemma tills det i praktiken är medicinskt omöjligt, då bereds man plats på "serviceboende" där mycket av verksamheten handlar om palliativ vård.

Barbro och Erik föreslår mer varierade lösningar. Och att de gamla "ålderdomshemmen" ska tas till heders igen. Dit kan man flytta redan innan man har stora vårdbehov. Ett boende som är anpassat för äldre och som underlättar social samvaro och viss service. Det tycker jag är en klok idé.

Den politiska debatten har i alldeles för hög grad handlat om hur man kan tänja gränserna ytterligare lite, (dvs. "hemmalösningen" lite längre) och för lite utvärderat för- och nackdelar med denna vårdfilosofi. I det nuvarande systemet ägnar många anhöriga väsentlig del av sin fritid åt att

dels kriga för sin anhörigs rättigheter i diskussioner med vårdgivaren,

dels åt att själva vårda och ta hand om de gamla så mycket de orkar och kan för att kompensera för de brister man upplever att vården som samhället skulle stått för inte levererar. Därtill är det inte ovanligt att man köper tjänster vid sidan av, antingen med de gamlas medel eller sina egna, för att göra det hela lite drägligare för sina kära.

Barbro och Erik föreslår att anhöriga ska kunna ges ersättning för att de vårdar de sina. Också det tycker jag är en klok idé. Det är märkligt att denna möjlighet inte redan finns. Det är irrationellt att anhöriga lägger så mycket resurser på "fel" saker. Det skulle vara intressant att ta del av hur mycket produktiviteten i samhället faktiskt reduceras på grund av detta.

Under en passage av artikeln blir jag irriterad. När de talar om valfriheten som den stora frälsningen och lösningen på det mesta. Missförstå mig inte, jag är inte emot möjligheten att kunna välja bland flera vårdgivare. Men det blir cyniskt när man framställer de stora vinningarna som ska göras, att man ska kunna välja mellan en promenad eller att få fönstren putsade, eller naglarna lackade, eller ... Det ger en bild att det faktiskt skulle kunna finnas reella val. Problemet är bara att omsorgen är så slimmad att det isåfall handlar om att avstå från någon av de mest basala oundgängliga omsorgerna, såsom hjälp till ett toalettbesök eller att avstå matningsbistånd under en av dagens måltider, för att vinna tiden att kunna välja något av det där andra.

Sverige kan inte berömma sig med en fullgod äldreomsorg. Jag tycker inte det. Mitt parti har inte hellet reagerat i tid när pendeln slog över för långt i tron att "alla är lyckligast med hemtjänst hemma". Fantastiska människor inom vården anstränger sig till det yttersta men förutsättningarna de ges är inte tillräckliga.

Detta leder på sikt till att tillvaron på ålderns höst kommer att te sig väldigt olika beroende på hur resursstark du är, både när det gäller anhöriga som slåss för dig och hur stort ekonomiskt utrymme du har för att kunna köpa dig till det som de allra flesta uppfattar som en normal basstandard.

De individuella lösningarna som hyllas som valfrihet är redan idag bara en valfrihet som inte omfattar alla. I takt med att människors förväntan att samhället ska ta hand om våra gamla på ett fullgott sätt gröps ur, kommer skillnaderna för rik och fattig bli långt större. Och långt oanständigare.

torsdag 18 oktober 2007

Allas polare


Jag har skrivit om dem förut, våra Värmdöpolare. Istället för att med egna bokstäver återigen hylla dem och deras verksamhet till skyarna länkar jag till senaste tidens flora av uppmärksamhet och positiva omnämnanden.

I TV4s Godmorgonsoffa i helgen kommenterade till exempel förre justitieministern Thomas Bodström modellen som ett föredöme. Han jämförde Värmdös framgångsrika polararbete med det som bedrivs i Nacka där de få fältassistenter som funnits plockas bort. Utan ett förebyggande tänk hos kommunerna finns stor risk att problemen med olika typer av våld fortsätter öka.

Att Johan och polarna runt honom funnit en modell som är extraordinär och värd att lyftas fram finns det fler bevis för. DN skrev om verksamheten i helgen som gick. Radio Vinyl uppmärksammade arbetet härom dagen. Priser och utmärkelser har de fått och, kanske framför allt, erkännandet det innebär när det varje vecka ringer företrädare från kommuner och organisationer som vill göra studiebesök och veta mer. Flera kommuner har nu kopierat modellen och ännu fler lär det bli. Studenter hör av sig för att de vill skriva uppsatser eller rapporter om denna verksamhet.

Härom veckan räddade de livet på en ung pojke som druckit för mycket alkohol och blivit liggande utomhus.

Ibland saknar vi förebilder och positiva nyheter. När vi nu har det förtjänar de/det att lyftas fram! Ni är bra! Ni behövs!

(Och nej, det framkom inga tankar på att minska eller ta bort resurserna för verksamheten på gårdagens budgetberedning. I detta fall tycks det råda total politisk enighet om att detta är en viktig verksamhet som följaktligen inte drabbas av de stora nedskärningar som väntas i kommunen).

onsdag 17 oktober 2007

Tillökning


Små nystan som far omkring lämnar ingen oberörd. Ömsom skratt, ömsom nästan rörd till tårar. E har varit i sjunde himlen sedan i lördags. Då besöktes den kommande familjemedlemmen av E, hennes gudfar och farmor.

Det blir en liten gosig rottweiler, en flicka som somnade i Es famn under besöket, som kommer att förgylla flera familjers tillvaro framöver. Om fyra veckor kommer hon!

Det drar ihop sig

Idag är det budgetberedning hela dagen. Nu får vi kanske veta hur tankegångarna går när det gäller de stora besparingarna på barn och gamla. Jag är uppkopplad på plats så händer det något spännande skriver jag en rad i realtid!

tisdag 16 oktober 2007

Lättnad

är vad jag känner när DN nu skriver att "Stureplansprofilerna" fått fyra års fängelse.

fredag 12 oktober 2007

De huvudlösa besluten tar inte slut


Nej, de fortsätter i oförminskad omfattning.

I tisdags till exempel:
Grundskolenämnden behandlade budgeten för nästa år.

Förslag: Spara 19 miljoner kronor
Svårt. Det konstateras att det är svårt.
Därför beslutades att vi ska spara på lokalkostnader.

1. Trots att inga idéer finns kring hur. Minska lite här och där? Stänga någon enhet? Hur ser beläggningen/kapaciteten ut?

2. Trots att lokalkostnaderna pressats ned den senaste femårsperioden från att ha legat ca tvåtusen kronor/elev över länsgenomsnittet till att nu ligga en bra bit mer än tusenlappen under/elev..

3. Trots att det inte finns några som helst rutiner för hur en skola som vill avstå lokaler (för att minska sina hyreskostnader) ska gå till väga. Kan man säga upp en korridor? Ett kapprum? Ett klassrum? Två klassrum? Vad är "avställningsbara ytor"?

4. På vems lott faller det att skaffa alternativhyresgäster för att skaffa nya hyresintäkter? Rektorns? Förvaltningen centralt? Fastighetsbolaget som äger byggnaderna? Isåfall, vem där?

5. Trots att hyreskostnaderna i år pekar på ett årsunderskott på ca 5,5 miljoner kronor och inga förslag presenterats ännu (idag är det den 12 oktober) för att komma i balans detta år.

6. Trots att en de av majoriteten mest prioriterade frågorna är de byggprojekt som är på gång (Viks skola). Det leder till nya hyreskostnader som vi inte får några nya pengar till. Ingen kapacitetsökning för fler elever, men väl en hyresökning med ca 8 miljoner kronor. Som ska finansieras med gamla pengar.

TROTS allt detta uppfattar majoriteten det möjligt att spara ytterligare fyra miljoner kronor. Med start om två och en halv månad...

Förvaltningen föreslog i våras åtgärder de bedömde realistiska för att klara besparingarna. De behandlades över huvud inte. Nu har vi däremot behandlat en sparidé utan något som helst underlag mer än de uttalade orden: Det borde gå.

torsdag 11 oktober 2007

WOW!!

Vackraste

filmmusiken är Sagan om ringens.

Tända ljus.
Äppelpannkakor och normandisk cider.
Fransk lufttorkad korv.
Es berättelse om dagen som varit.

Så bra livet kan vara på en torsdag.

Budgetpärmen som "släpptes" idag klockan 15 får vänta någon timme till.

Mör

efter intensiva dagar späckade med möten på dagarna och sammanträden på kvällarna till sent in på nätterna. Bloggfrekvensen har därför varit låg. Samlar lite kraft för att berätta någon stollighet eller två från kvällarna som gått. Kommer snart..

onsdag 10 oktober 2007

Förvåna(n)de moderater


Senaste dagarna har förvånande utspel från moderaterna gjorts.

1. Partisekreterare Schlingmann har låtit förstå att moderaterna nu måste göra något åt den väldiga gubbdominansen i partiet. Läget i Värmdö finns bl a beskrivet här. Alltså föreslås en kvotering. Men kvinnorna ska bara ha 40% av platserna enligt förslaget.
Nåväl. Det kommer på många håll att innebära en dubblering av det kvinnliga könet i beslutande församlingar så det kanske vore förmätet att klaga på att kvinnor, som utgör drygt halva befolkningen, inte får besätta halva andelen. Nu blir det ju iallafall bättre...

2. (M)an överger sin tidigare vurm för marknadshyror. Den frågan är nu avförd från dagordningen heter det. Det är intressant hur frågor som drivits med sådan glöd i opposition sedan plötsligt inte alls är aktuella att genomföra.

(Det finns motsvarande frågor i mitt eget parti. Synen på kungahuset är ett exempel. Under så många år som partiet officiellt har varit mot idén att kungatiteln ärvs utan att några initiativ tagits för att avskaffa kungahuset.)

Muf-ordförande Niclas Wykmans reaktioner och synpunkter är de förväntade. Han kritiserar Schlingmanns nya, väljarflörtande linje. Och Svenskans PJ Linder är sur.

Det jag är nyfiken på är vad som fått partisekreteraren att lägga fram sitt förslag.

Är det tron på att de politiska besluten blir kvalitativt bättre när de fattas i församlingar där både män och kvinnor finns företrädda helt enkelt för att det (tyvärr fortfarande) finns skillnader i synsätt och värderingar mellan könen, och att besluten därmed blir bättre avvägda om båda kategorier finns med i diskussionen?

Eller är det, mer populistiskt, misstanken att det finns ett samband mellan partiets låga väljarstöd bland kvinnor och det faktum att de kvinnliga kandidaterna är så underrepresenterade som fått partisekreteraren att överge kvoteringsmotståndet?

En eller annan moderat har nog förvånat höjt på sitt buskiga ögonbryn.

tisdag 9 oktober 2007

108

namnunderskrifter mot privatiseringen av Värmdö gymnasium! Det blev dagens skörd under den dryga timme jag stod i Gustavsbergs centrum.

På torsdag är det dags igen! Min målsättning är att samla ihop tusen namn under oktober månad. Tillsammans med de mina partikompisar samlar kanske vi kan nå femtusen. Det känns som en bra målsättning!

måndag 8 oktober 2007

Så oväntat


.. att falla handlöst för det lilla musiktipset på politikertalangen Daniels blogg.

Nu snikar jag in där så fort jag kommer åt för att ha den fascinerande musikupplevelsen i högtalarna när jag sitter och jobbar.

Hiphop. Nas. Surviving the times.

Byggjobbardröm


Ibland tänker jag att jag skulle vilja se tydliga resultat av mitt arbete. Konkret.

Typ; en bulle kommer ur bagarens ugn. Men. Å andra sidan. Den äts snabbt upp och känns inte särskilt bestående..

Kanske bättre då att vara byggjobbare? Bygga ett jättevackert hus som man kan kika på i eviga tider... Ja, idag skulle jag vilja vara byggjobbare när jag sitter och läser alla dessa papper och undrar vilken skillnad jag gör. Om jag nu gör det.

Imorrn ska jag kika på badhusbygget i Gustavsberg. Ska bli spännande att se skillnaden mot i våras när vi var där senast och kollade. Snart är det dags för invigningsplums!

Debattartikel


Jag och partikompisen Ann-Kristin Särnbrink (bilden) har skrivit en debattartikel som publiceras i morgondagens Nacka Värmdö Posten. Frågan, att privatisera Värmdö gymnasium, engagerar många och jag har skrivit om det vid flera tillfällen tidigare, här, här och här.

Imorrn står jag i Gustavsbergs centrum och samlar in namn till namninsamlingen som dragits igång. Välkommen dit vid lunchtid - alla namn behövs, ditt också!


Lägg inte ned Värmdö gymnasium

Moderaterna i Värmdö vill privatisera Värmdö gymnasium. Om det blir av mister kommunen sitt populära gymnasium vid Gullmarsplan. Det skulle skapa två stora förlorare, skoleleverna och skattebetalarna.

Idag har Värmdös elever förtur till Värmdö gymnasium, men vid en privatisering tas den bort. Eleverna hänvisas istället till den regionala ”friskolemarknaden” med betygsintag. Ca 70% av de elever som väljer Värmdö gymnasium, skulle därmed utestängas från den skola de helst vill gå i och hänvisas till andra skolor, med längre resväg som följd.

En Värmdöelev kan då tvingas resa till ett gymnasium i Järfälla eller Haninge för att få sin undervisning. Hur många orkar hålla ut och göra det i tre år?

Friskolor tillämpar Skolverkets prislista. Kommunens kostnad för de elever som kommer in på ”nya” Värmdö gymnasium skulle öka med 3,5 miljoner kr. Men kostnaden stiger också för övriga elever som tvingas till andra gymnasieskolor med högre ”prislappar” än kommunens nuvarande. Lägg därtill att många elever som tvingas resa långt sannolikt väljer yrkesutbildningar som är långt dyrare än de teoretiska.

Totalt kan det handla om ca 10 miljoner kronor om året i ökade kostnader, vilket motsvarar 20 öre av vår kommunalskatt. Är detta vad vi som skattebetalare önskar?

M-ledningen lär inte finansiera privatiseringen med höjd skatt. Det innebär att andra kommunala verksamheter, t ex förskolor, skolor eller äldreomsorg, får betala fördyringen.

Nej, lägg ner denna huvudlösa idé innan den hinner kosta mer i form av tid och utredningsresurser! Vi är en växande kommun och behöver ett bra gymnasium för våra ungdomar.

Låt flaggskeppet Värmdö gymnasium vara kvar som framgångsrikt och uppskattat kommunalt gymnasium! Låt det utvecklas till en ”kommunal friskola” med allt vad det innebär. Låt den driftiga skolledningen och den duktiga personalen få bättre möjligheter att utveckla skolan framöver.

Annika Andersson (s)
Ann-Kristin Särnbrink (s)

Vissa är som gjorda för varandra

Min syster och hennes kille till exempel.

söndag 7 oktober 2007

Sprakladan


I garderoben på Stockholmsmässan satt en skylt som upplyste om att Mässan inte tog ansvar för lösa prylar i ytterklädernas fickor.

För alla icke svensktalande besökare fanns en översättning; "we take no responsibility for loose things..."

Tur

att det är gårdsstädning om tio minuter.. Fysisk aktivitet..!

lördag 6 oktober 2007

En mathelg utanpå det mesta


Igår var det överraskningsfest för svärmor som fyllde sextio härförleden.

Vi hade samlat ihop hennes systrar och barn och ordnat med stormiddag på italienskt tema hemma hos oss. Min bror T som är kock hjälpte till med fina råvaror till middagen. Som kronan på verket kom L med sin sambo och höll i en vinprovning.

Fyra viner, två vita och två röda, var utgångspunkten för en timmes skolning i vinvärldens irrgångar. Vi lade försiktigt ner näsorna i glasen i jakten på doften av blöta lovikavanter, äpplen, tobak och ekfat.

Därpå vidtog middagen:

Förrätt
Antipasti med tre sorters salami, parmaskinka med färska fikon, tapenade, grissini, peccorino med tryffelhonung och diverse frukt- och grönsakstilltugg.

Huvudrätt
Saltimbocca (salviakryddad kalv m parmaskinka i marsalasky) med saffransrisotto med tomater och basilika, rikligt smaksatt med riven parmesan.

Dessert
Minibiskvier med mörk choklad och mint, mandelskorpor, frukt- och chokladfat med bland annat melon, physalis och druvor

Middagen pågick i nästan sex(!) timmar! Stort tack L om du läser detta!!


Idag upparbetades ny aptit mellan montrarna på design- och inredningsmässan, nu ikväll var det dags för nästa middagsupplevelse. Mor hade bjudit sina barn med familjer. Om vi hade ansträngt oss med vår dukning och matlagning igår fick vi idag en uppvisning av ett proffs (jo, hon är professionell matlagerska, en tröst när man jämför sig...!).

En frisk välkomstdrink serverades med spännande apetizers till:
spett med hallon och blomkål (märklig kombo som var lika vacker som god)
spröda kex från med stark västerbottenost, toppad med en liten klick av den hemmagjorda päron- och nötmarmeladen (helt ljuvlig..)
späda rädisor i ärtdipp
cornichoner inlindade i parmaskinka
Därtill snacks från nya världen, de sesamklädda cashewnötterna var min favorit.


Förrätt
Kall persisk mandelsoppa toppad med krutonger och vindruvor, varmt vitlöksbröd

Varmrätt
Fyllda ugnsgrillade kycklingfiléer med rosmarin- och timjangrillade rotsaker

Efterrätt
Frastäckt limoncellogrädde m mandelskorpor

Jag är en lyckans ost med såna matinspiratörer i familjen!

fredag 5 oktober 2007

Välkommet budgetalternativ

Mona Sahlin har idag presenterat ett alternativ till den politik som nu förs. Det innehåller en helt annan fördelningspolitisk profil, föga oväntat. Istället för att den tiondel som tjänar mest får en tredjedel av alla skattesänkningar och justeringar i systemen bibehålls en generell välfärd. Läs mer på www.sap.se

På söndag ska Sahlin och Reinfeldt duellera i SvTs Agenda. Det ska jag se!

Innan dess väntar en rik helg.

torsdag 4 oktober 2007

Bara en liten lort

Har tänkt mycket på Stefan den senaste veckan. Han är min politikerkollega i kommunen. Vi tillhör inte samma parti. Vi tillhör numera inte heller samma "block". Trots det är han min kollega och, jag betraktar honom som en vän.

En av hans hjärtefrågor är solidaritet med andra människor. Att Värmdö skulle öppna sina dörrar och ta emot flyktingar har han drivit i många år. Vid sin sida har han haft många som tyckt som han. När beslutet att teckna avtal med migrationsverket togs härom året var det enhälligt. ALLA 51 ledamöter i fullmäktige stod bakom beslutet.

Nu har han, för andra gången på några år, fått ta emot hot och yttringar på ett sådant sätt att han och hans familj måste skyddas av polis. Fega människor hotar honom för hans uppfattningars skull. Uppfattningen att vi människor ska vara solidariska med varandra.

Jag har funderat över vad jag kan göra för Stefan mer än att skicka en vänlig rad på mail, ge honom en kram när vi träffas på jobbet och fråga hur det är. Att skriva en liten visa på detta sätt för att visa min solidaritet med Stefan är en liten, liten insats.

Många små markeringar, från olika håll och kanter, i alla möjliga sammanhang, är så viktiga när odemokratiska krafter är i rörelse. Skriv något du också, en insändare till lokaltidningen, en kommentar på en blogg eller säg något om detta vid fikabordet på jobbet imorgon. Att det inte är okej att hota Stefan och hans familj.

Det är viktigt att formulera motstånd. För annars är vi som Skorpan i Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" sa; annars är vi bara en liten lort.

Skriv på!

En namninsamling har startats - "Lös Skurubroeländet nu!"

Gå in på www.nacka.sap.se och skriv på!

El Dorado


Jag älskar vackra saker. Ett Mecka är den inrednings- och designmässa som arrangeras årligen på Stockholmsmässan.

Idag började den. På söndag tar det slut. Jag är lycklig bara över vetskapen att det finns en massa sköna ting som väntar på att bli betraktade.

Vilken helg det kommer att bli!


Hoppas finna någon av Karin Erikssons vackra saker som jag just bekantat mig med. Fantastiskt fina.

Lyssna på duellen i Radio Stockholm


Skruva in Radio Stockholm idag klockan 15.15.

Radiostationen har bjudit in Lars Bryntesson (s), Värmdö och Erik Langby (m), Nacka med anledning av den eländiga trafiksituationen vid Skurubron.

Det blir en intressant duell - om Erik kommer..!

Som idag


Höst. Klar luft. Vackra färger.

Bitterljuv tid.

Att någongång i oktober varje år få sparka i de fallande löven under en långsam promenad i ensamhet på Djurgården. En dag som idag med skarpt solsken.

När kindbenen svagt skiftar mot rosa efter timmar i frisk luft ta in på en halvt öde restaurang. Pyttipanna med allt som hör till. Skriva eller läsa en stund med kaffekoppen intill.

Påväg därifrån lyssna till B Cravens "Missing you", en långsam jazzbluesig sak. En lågstämd klarinett som manifesterar vemod över att sommaren är över.

"Three photographs, a letter and my memories"..


Skönja ryggtavlan på den sorgsna clownen som gjort sin sista dag för säsongen. Som haft tjänsten att glädja barnen och är ledsen att det dröjer till vår.

"Sometimes I laugh the way you used to laugh"..

Se ballongförsäljarna som packar ihop i seneftermiddagens sista höstsolstrålar bland drivorna av röda och gula löv på asfaltsplanen utanför Skansen.

"Now you're gone and I keep missing you"..

Enstaka barnvagnsekipage drar hemåt. Passera Nordiska museet i skymning. Glest med folk. Mytiskt.

Och till slut. Komma hem. Till Någon som saknat en.

onsdag 3 oktober 2007

14 minuter


..kvar till Kanelbullens Dag!

Jörgen! Dina är godast!

Ännu gladare


Och frampå nattkröken blir jag ännu gladare av att läsa DNs recension av Måns Ivarssons tegelstensbiografi över Ulf Lundell..

"Vill du ha din frihet får du ta den".

Äntligen.

...Trött. Och lite glad. Vilka tjejer det finns!


Siffertrött igår, idag bara trött.. Höstbaciller. Och späckade dagar och kvällar.

Våra nämnder har kickat igång sina behandlingar av budgetarna för nästa år. Igår var det äldre och handikappade som fick spara. Idag förskolan, fritiden, föreningarna och kulturen.

Det kommer bli större barngrupper i både musikskolan och förskolorna nästa år. Föreningsledarna förväntas jobba ännu mer ideellt och familjerna lär få större medlemsavgifter oavsett vilka fritidsintressen deras telningar har.

De gamla får ännu kortare besök av tjejerna från hemtjänsten. Och de funktionshindrade som har störst behov får sina anslag nedskurna.

Man blir som sagt... Trött.


Men lite gladare blir jag när jag tänker på tjejerna jag träffade i måndags. Då, på barnens egen dag den första oktober, delades försäkringsbolaget if ut priset "Säkerhetsnålen" för första gången. Priset gick till två 20-åriga tjejer som dragit igång föreningen "Maskrosbarn". www.maskrosbarn.org

Föreningen hjälper barn och ungdomar som har föräldrar med missbruksproblem. Tjejerna förkroppsligar Maskrosbarnet i sin allra bokstavligaste bemärkelse. När de berättade om sina egna erfarenheter vid ceremonin i Värmdö gymnasium, lämnades ingen i den proppfulla aulan oberörd.

Juryns val att ge priset, äran och 50 000:-, till dessa båda och deras arbete gör en glad i hela kroppen. Hoppas de känner sig stolta. Länge, länge.

tisdag 2 oktober 2007

Siffertrött

Jobbar med budget, budget, budget och mål. Och känner mig som i en siffertunnel. Kommer ut en sväng en imorrn. Då!

Nu ska jag gå hem.

Årets bottennapp, nr 2B

Förra bottennappet handlade om politiker som ville ha valfrihet på sina egna villkor, som i det fallet, en HELT privat friskola istället för den samarbetsmodell som föräldrarna och de båda friskolorna ville ha.

Samma politiker vill i en annan fråga privatisera med argumentet mer valfrihet. Trots att ett privatiserat Värmdö gymnasium leder till MINDRE valfrihet för sjuttio procent av de Värmdöelever som vill gå där.

Längre och dyrare. I valfrihetens namn.

måndag 1 oktober 2007

Klass


Tycker du att frågor om klass är intressant? Gillade du SvTs "Upp till kamp"?

Ett litet läsekit om du vill..
1. Och dom som inte har - Majgull Axelsson
2. Klass? Är du fin nog - Anneli Jordahl
3. Överklass - Susanna Popova

Samtliga tre är antologier. Upplevelsen av var och en av böckerna fördjupas när man lägger till nästa och nästa. Plötsligt tornar en tydlig bild upp sig. En bild av hur olika perspektiven kan vara. En bild av klassernas olika förutsättningar och villkor.

Samtidigt som skillnaderna lyser en i ögonen framträder också något annat. Bilden av hur de flesta som porträtteras upplever omvärldens uppfattning av klassen de tillhör som orättvist negativ. Oavsett vilken klass man tillhör. Det var kanske inte oväntat men ändå intressant.