Igår var det heldagsseminarium för kommunstyrelsen i Värmdö. "En dag om styrning, roller och reformer". Den gav underlag för flera blogginlägg. Tänkte dock börja med ett väldigt konkret ämne. Värmdö gymnasium.
I ett tidigare inlägg, framgår att Skolverket fått en ansökan där nuvarande Värmdö gymnasiums ledning ansöker om att starta friskola.
Inom mig har jag hoppats. Hoppats och önskat att det inte varit en idé som riskerar bli verklighet. Av lokaltidningen Mitt i Värmdö får jag inte mycket stöd för mina förhoppningar. Och inte av diskussionerna på seminariet igår heller. Inga reservationer eller tecken på att det skulle vara önskvärt att Värmdö gymnasium fortsätter vara just Värmdö gymnasium. I kommunens regi.
För Värmdös ungdomar och skattebetalare blir ALLT sämre med en avknoppning.
1. Förturen försvinner
Värmdös elever kommer inte längre ha förtur till sin uppskattade skola. Betygskonkurrensen betyder att en majoritet av Värmdös elever inte kommer att komma in om sökarströmmarna fortsättningsvis ser ut som tidigare. Ett par hundra Värmdöungdomar får då vackert söka till andra skolor.
2. Nacka och Stockholm ger sina elever förtur - ont om platser för Värmdöungdomar att söka till. Långa resor
De alternativa skolor som varit mest attraktiva som andrahandsval är inte heller tillgängliga. En sammanställning visar nämligen att de åtta populäraste skolorna ligger mellan Gustavsberg och Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan. Dvs. flertalet av dem ligger i Nacka. Och eftersom Nacka just beslutat att ge sina elever FÖRTUR, precis som Stockholm och de flesta andra kommunerna i storstockholm, kommer inte Värmdöungdomarna komma in på dessa skolor heller.
Kvar blir ett antal ströplatser här och där. För de med hyggliga betyg. De med svaga betyg får söka oattraktiva skolor och de minst populära programmen. De riskerar få resa lååångt.
3. Dyrare platser per elev
Eftersom det är en realitet att de platser man köper av andra anordnare, oavsett eleverna går i friskolor eller andra kommuners skolor, är dyrare (trots att platserna ligger längre bort och är mindre populära), kommer det bli en dyr affär för kommunen att privatisera Värmdö gymnasium. Istället för en snittkostnad för Värmdöungdomarna på 63200:- respektive 70900:- får vi betala enligt riksprislistan. 75700:- och 81800:-.
Eftersom det i dagsläget går ca 500 Värmdöungdomar på vårt gymnasium skulle merkostnaden för dessa bli ca. 5,8 miljoner kronor (givet att eleverna fördelar sig ungefär lika mellan natur- respektive samhällsprogrammet). Därtill förlorar kommunen intäkten man i dagsläget har för de elever som går i Värmdö gymnasium, men som kommer från andra kommuner. Det rör sig om ca 7 miljoner till.
Därtill kan man misstänka att när ungdomar med svaga betyg som tvingas resa långt för att komma till skolan, får ännu sämre motivation att gå i skolan. Vissa kommer sannolikt kompensera det med att välja praktiska program istället för teoretiska. Utöver att det rimmar dåligt med målet att fler Värmdöungdomar ska läsa vidare på högskolan och att fler ska klara sin gymnasieutbildning på tre år istället för fyra, kostar de praktiska programmen väsentligt mer.
Om man föreställer sig att hundra av de femhundra eleverna väljer detta innebär det ytterligare två miljoner kronor i ökade kostnader.
Så. Summa summarum.
Ökade kostnader med 5,8mkr+2mkr och minskade intäkter med 7mkr = -14,8miljoner kronor.
OCH längre resor.
Vad kan motivera att ett sådant förslag på allvar övervägs?
I ett läge där den nya majoriteten sitter med tuffa sparplaner för snart sagt alla verksamheter i kommunen funderar man på detta. Det är vansinne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar