söndag 16 oktober 2011

Barnfattigdom

Barnfattigdom. Sug på ordet. Spontant känns det beskt i munnen.

Efter att ha lyssnat på föredrag av de som kan mer om ämnet har det beska blivit än mer beskt..

Den vackra söndagseftermiddagen ägnades åt partimöte. Ett av ämnena var barnfattigdom. Inbjudna var företrädare från Stadsmissionen och Rädda barnen. De blandade fakta&forskning med beskrivningar av hur deras organisationer arbetar och vad de ser. De ser klyftor som ökar och alltfler barn som lever i fattigdom. Ca 220 000 barn i vårt land handlar det om. 220 000.

Siffran för Värmdö uppgick till 692 i en nyligen publicerad rapport från Rädda Barnen. Det är 692 barn för mycket. Det finns barn som lever på gatan inte många kilometer härifrån. Yvonne från Stadsmissionen beskrev hur antalet barn och unga som lever i tunnlarna under tunnelbanan blir fler och yngre. Hon konstaterade också att över hundra barn förra året blev vräkta från sina hem, trots att det är förbjudet enligt lag.

Av Rädda Barnens föreläsare fick vi lära oss att barn som kommer från fattiga hem löper dubbelt så stor risk att bli mobbade i skolan och tredubbelt så stor risk att bli slagna hemma.

Vi resonerade om vilka insatser och åtgärder som kan göras. En barnfattigdomskommission startas nu av Socialdemokraterna i Värmdö. Målet är att finna och föreslå strategier för att avskaffa barnfattigdomen i Värmdö. Är du intresserad och vill vara med, hör av dig! Du behöver inte vara partimedlem för att haka på.

Vi säger ofta att barn är kloka. Hur sant det är kan du ta del av här. Länken går till en fantastisk liten bok som Stadsmissionen gett ut som heter "Barns tankar om fattigdom i Sverige". Det är en bok full av små aforismer som barn levererat. Så kloka ungar!

Ett axplock:
"Om vi alla var lite mer vänner så tror jag vi löser fattigdomen. Om vi alla skaffar varsin vän som är fattig så kan vi hjälpa varandra. Han bor hos oss eller så hjälper vi till med att han får ett eget hem. Då är man inte helt själv längre."
Gustav, 9 år

1 kommentar:

Ulla Staaf sa...

Jag hjälper gärna till om jag kan! Kram. Ulla Staaf