tisdag 31 mars 2009

Mars bästa&sämsta


BÄSTA
1. Farmors begravning - ljus, stillsam och vacker.
2. Att Jan Eliasson och landets största medier nu agerar för att få Dawit Isaac fri.
3. Lars Bryntessons&Lars-Erik Alversjös handslag för att verkligen försöka hjälpa krisdrabbade fabriken i Gustavsberg.
4. Ulf Lundells två avslutslåtar på konserten i Globen; "Gå ut och va' glad ikväll" (helt omöjligt att inte ryckas med) och så sistasista numret.. "Folket bygger landet".
5. Js bragd att kamma full pott i sina universitetsstudier, trots heltidsjobbet som lärare.

SÄMSTA
5. Att regeringen vägrar diskutera jobbkrisen och spär på krisen ute i kommunerna genom att inte räkna upp statsbidragen med de kostnadsökningar kommuner/landsting har.
4. Att kommunens egen personal diskrimineras av m-styret och inte ens får vara med och lämna anbud när vårdgivarna för nya vårdboendet på Ljung ska utses.
3. Att det sparas på barn i behov av särskilt stöd vid Värmdös skolor.
2. Varslet för 220 anställda vid Gustavsbergsfabriken
1. Att begrava farmor.

10 kommentarer:

Arvid sa...

Låt mig citera din gamla kollega Johan Ingerö:

"Annika Andersson Ribbing, socialdemokratisk oppositionspolitiker i Värmdö kommun, har gjort en bäst och sämst-lista. Den översta punkten under "Sämst" fångade min uppmärksamhet:

"Att regeringen vägrar diskutera jobbkrisen och spär på krisen ute i kommunerna genom att inte räkna upp statsbidragen med de kostnadsökningar kommuner/landsting har."

Med tanke på vad jag skrev i den förra bloggposten känns det här kusligt aktuellt. Jag var politisk sekreterare i Annikas kommun under den förra mandatperiodens sista år och satt i denna egenskap med på alla möten i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. De som då var kommunens tyngsta politiker, Annika och en annan socialdemokrat vid namn Lars Bryntesson, ägnade en stor del av dessa möten åt att maniskt vrida på utgiftskranarna.

Det som inte gick att lösa inom skatteintäkternas ramar hanterades genom försäljning av kommunal mark. Det behöver i och för sig inte vara fel, men när fast egendom säljs för att finansiera löpande kostnader som dessutom tillåts skena är det definitivt inte något framgångsrecept. När jag lämnade min tjänst var i stort sett varenda kommunal krona intecknad.

Nu sitter samma Annika och kräver att det ekonomiska katastrofläge som bär bland andra hennes signatur ska hanteras av staten. Exakt samma komedi utspelas i skrivande stund i minst tvåhundra av landets kommuner.

Så Annika, börjar ni ångra de 130 miljoner kronor som ni lade på ett äventyrsbad, som naturligtvis blev dyrare än ni räknat med, eller måste ni sjunka ännu djupare innan lågstadiematematiken börjar göra sig påmind?"

http://ingero.blogspot.com/

Annika Andersson Ribbing sa...

Det är lustigt att Johan Ingerö argumenterar för samma sak som jag (ett krispaket i hans fall, gärna för mig också men åtminstone prisindexuppräkning som brukligt är, eller åtminstone varit). Ändå får han det att låta som om vi står ljusår från varandra.

När det gäller hans recension av sitt framgångsrika år som politisk sekreterare i Värmdö så kan jag hjälpa till att fräscha hans minne. Under de fem år kommunen hade en blocköverskridande ledning, där bl a (s) ingick så redovisade kommunen ett plusresultat alla år utom ett.

Det skulle vara skoj om Johan kom på studiebesök i sin gamla kommun. Investeringsnivån har inte direkt dämpats sedan hans parti tog över för tre år sedan. Men att han skulle kritisera eller skildra det känns kanske inte lika attraktivt.

I Värmdö fick dessutom medborgarna i en folkomröstning ta ställning till huruvida skatten skulle sänkas med 10 öre eller kommunen skulle låta bygga ett badhus mm. 82% föredrog det senare.

roberth sa...

Du borde bli komiker! Att springa till regeringen för att ni missköter er är bara pinsamt!

Arvid sa...

Inte så svårt att hamna på plus varje år om man säljer kommunal mark för att täcka löpande kostnader.

Det är som att jag skulle tjäna 20.000 i månaden men ha utgifter på 25.000 kronor. Så länge jag kunde sälja av familjesilvret skulle jag ju varje månad hamna på "plus"...

Beundransvärt med en kommunal folkomröstning föresten. Hur högt var valdeltagandet?

Arvid sa...

PS.

För övrigt verkar Värmdö fokusera på de allra viktigaste och akuta frågor man kan tänka sig...

"Värmdö vill flytta ensam fladdermus


Den ensamma fladdermus som har det dragigt och otrivsamt på Värmdö ska förhoppningsvis få både en bättre boplats och sällskap.

–Det är en nordisk fladdermus som inte är rödlistad så vi har ansökt hos länsstyrelsen om att få flytta den tillfälligt, för att göra det bättre för den, mindre dragigt, säger kommunekolog Ann Hagström.

300 meter bort finns ett område med fler fladdermöss, både nordiska och andra arter, dit den ensamma fladdermusen ska flyttas. Kommunen vill också passa på att ringmärka den. Det finns flera intressanta fladdermuslokaler på Värmdö som kommunen vill förbättra. Var djuren – som börjar vakna ur vinterdvalan i april – finns berättar inte Ann Hagström.

–De kan lätt bli störda, det vill vi inte, säger hon."

http://dn.se/sthlm/varmdo-vill-flytta-ensam-fladdermus-1.835211

Vilken clownkommun!

Fast det kanske bara är ett aprilskämt?

Johan Ingerö sa...

Annika,

Du vet mycket väl att jag har framfört exakt samma kritik mot de borgerliga partierna. Jag vet mycket väl att samtliga partier var opportunistiska nog att vara för simhallseländet.

Folkomröstningen var före min tid, men såvitt bekant stod alla partier på samma sida. Detta eftersom ingen vågade använda sin auktoritet eller informationsövertag till att säga att den sortens investeringar inte funkar samtidigt som soliditeten minskar i rasande fart och pensionsskulder växer på hög.

För övrigt vill jag minnas att pensionsskulderna inte togs med när ni beräknade soliditeten under våren 2006. Med den sortens bokföring är det faktiskt inte särskilt svårt att visa plusresultat.

Och nu ser vi ju beviset, eller hur? Ni har inga buffertar för att hantera lågkonjunkturen. Ni har nämligen satt sprätt på alla tillgångar, lånat nya pengar och satt sprätt även på dem.

Det är trist för Värmdös invånare, men knappast ett problem som bör belasta oss som bor i någon av landets övriga 288 kommuner.

Andrine Winther sa...

Så här skriver Johan Ingerö:

"Och nu ser vi ju beviset, eller hur? Ni har inga buffertar för att hantera lågkonjunkturen. Ni har nämligen satt sprätt på alla tillgångar, lånat nya pengar och satt sprätt även på dem."

Din moderatregering har ju lånat 15 miljarder, I ÅR, till skattesänkningar till de redan rika. Snacka om att sätta sprätt på lånade pengar. Samtidigt är Borg och gänget helt passiva inför jobbkrisen och massarbetslösheten.

roberth sa...

Andrine konstigt då att M är större än Sap i mätningar. Alltid kul när okunniga utalar sig Ingerö är dessutom inte moderat! Desutom är de inte de rika som fått mest lär dig det.

Anonym sa...

Det sämsta är att vi inte har setts på så länge. Telefon i alla ära men nu är det dags. Kram C

Christer sa...

Andrine, ämnet är Värmdö kommuns budgetproblem.

Vad har du att säga om Värmdö kommuns budgetproblem?