söndag 2 december 2007

Klimatpanik och klappar


J har haft en smärre depression den gångna veckan. Naivt trodde jag det hade att göra med min myckna frånvaro den senaste tiden, pga av många och långa kvällssammanträden.

Fram på torsdagsmorgonen blev det närmast outhärdligt.
-"Hur är det egentligen", frågar jag med huvudet på sned över tekopparna?
J grymtar från tidningens trycksvärta. Lite senare tittar han upp i påtaglig affekt.
-"Den här artikelserien (DNs) ger mig panik. Jag tänker på E och undrar hur det ska bli egentligen".

Han tycker vi borde skrota bilen (inte sälja den, då kör ju någon annan omkring i den). Han tycker vi borde sänka värmen inomhus. Vi har ställt in resan till svärfar i Thailand under påsken och annat än kravmärkt mjölk kommer inte längre in i kylskåpet.

Att inte ha några kloka svar eller idéer för att lugna det oroliga hjärtat känns fattigt.

När jag kommer hem från fullmäktige samma kväll har han varit och handlat. Jag konstaterar att glödlampan i badrummet gått sönder och skall just kommentera detta när J ropar att han bytt lamporna, till en ny lågenergivariant samtidigt som lampan går igång, med lite fördröjning.


Ett av mina fix är att skriva listor. Att komponera önskelistor är en favoritsyssla. Så för att bidra lite konstruktivt blir det klimattema:

Modell obegränsad plånbok:
1. Bergvärmeinstallation
2. Miljöbil

Plånbok medium:
1. Soda streamer - så slipper du köpa kolsyrat vatten i affären som transporterats långt
2. Cykel - för de kortare transporterna, istället för att ta bilen

Lilla plånboken:
1. grenurtag med av/på-knapp - till denna kan du ansluta alla elektronikprylar med standbyfunktion. Genom att strypa eltillförseln till dessa sparar du en massa onödig el
2. lågenergilampor
3. Al Gores film "En obehaglig sanning"

Ni miljövänner som är bättre bevandrade än jag kring vilka klappar vi borde satsa på: fyll på listan!

Lampan är lånad från Aftonbladet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Något som ger tillskott i plånboken och som i det stora hela spelar roll är energitillförseln till våra bostäder. Här finns mycket användbara och görliga tips som SPELAR ROLL:
http://egenel.etc.se/
http://el.etc.se/

Sedan är det också så att man ska tänka på vad man shoppar och om man verkligen behöver det. Det finns alternativ som är bra i de flesta avseenden. Tips på bra grejer till julklappar finns här:
http://butik.etc.se/ och gå in på den klimatsmarta butiken
http://skarv.snf.se/store/

Tänk också på vad du klär dig själv i och dina barn i, ska det verkligen osa kemikalier av det? Eller går det lika med kläder gjorda av bra bomull som inte tagit stora grundvattenmängder i anspråk samt bekämpningsmedel för att sedan de färdiga tygerna impregneras med diverse kemikalier? Här ett bara ett tips som finns...
http://www.asfaltblomman.se/ekologiska%20klader.htm

Vi måste göra skillnad som medborgare, konsumenter och människor! Det börjar alltid med en själv!

Eva sa...

Sopsortering sparar en hel del, det är därför jag försöker sortera. Ibland orkar vi inte, då sorterar vi en del.
Vi har värmeväxlare, det sparade en fjärdedel el och gör att varje lampa, även om de är lågenergilampor, tas vara på två gånger. Värmen från lampan används att värma hus och vatten.
Jag räknade efter att vi har kvar fyra vanliga glödlampor i hela huset nu, resten är lågenergi, 12voltslampor eller dioder.
Så nu till jul vågar vi kasta ut hundratals lampor att blinka upp mörkret - vi kompenserar. Utebelysningen är lågenergi också.

Effektiv egen eldning i modern spis eller braskamin, en brasa om dagen vintertid gör underverk och det vi eldar är trä som ändå skulle eldas!
Vattenkokare! Istället för spis. Koka upp vatten, häll över potatisen, låt koka i tio minuter, dra av kastrullen och ställ den på en träplatta i 40 minuter - klart. Ris-samma sak.
Men inte pasta.

www.energisparradgivarna.se kanske kan trösta J en smula.

=)