tisdag 2 februari 2010

Den usla närvaron av jämställdhet


Någon kommer att tänka att rubriken är felskriven, att de fem orden sammansatts i ett syftningsfel. Så är inte fallet.

Detta inlägg är bloggens tusende sedan födseln. Känns lite högtidligt faktiskt. Mycket ilska och en hel del trams har passerat förbi. Dagens jubileumsinlägg viks för jämställdhet.

Den senaste veckan har frågan uppgraderats i samhällsdebatten.

Även de borgerliga partierna vet att första- och andragångsväljarna i långt högre utsträckning väljer något av de rödgröna partierna än resten av valmanskåren i mätningar som gjorts. Att de yngre generationerna är långt mer angelägna om jämställdhetsfrågorna i jämförelse med genomsnittsväljaren konstateras i samma mätningar.

Det är väl ingen högoddsare att tro att det var just detta som motiverade moderat-toppen att gå ut med en "omprövning", där man lanserade sig som öppna för kvotering i bolagsstyrelser. På detta sätt slår man två flugor i en smäll, man försöker nå de "vänstervrida" jämställdhetshungrande första- och andragångsväljarna samtidigt som man flörtar med hela den kvinnliga väljarkåren (där man också ligger risigt till).

Problemet med utspelet var bara att hållbarheten av beskedet var kort. Samma dag som tidningarna skrev om den nya given fylldes bloggosfären med inlägg från moderater som helt tog avstånd. Och i söndags, när partiledarna fick frågan om just kvotering, var Reinfeldt betydligt hovsammare i sina ambitioner och tonade ned moderaternas nya kvoteringsgiv.

Gång efter annan säger moderaterna sig värna och vurma jämställdhet. Samtidigt fattar de beslut som går på tvärs med möjligheterna att säkerställa just ökad jämställdhet.

I Värmdö har frågan också specialgranskats. Det är bloggen "Hänt i Värmdö" som haft en artikelserie i ämnet (inlägg den 1/2 och tidigare), väl värd att läsa. Av den framgår att moderaterna i kommunen har en usel representation av kvinnor bland sina politiker.

En annan del av jämlikhets- och jämställdhetsdebatten belyser den borgerliga debattören Isobel Hadley-Kamptz på sin blogg. I inlägget "Svek mot barnen" dissekerar hon vårdnadsbidragets följder. Läs den - den är också bra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad du är bra på att skriva och formulera dig! Läser dig ofta!

Annika Andersson Ribbing sa...

Tack Cecilia!!