tisdag 9 mars 2010

Brunns skola

De konstiga turerna kring Brunns skolas underskott går vidare. Trots löften före jul om att vi skulle sitta ned i "Runda-bords-samtal" har m-styret valt att schackra och taktisera frågan vidare.

Så sent som förrförra fredagen fick vi politiker på ett seminarium lära oss att vi kommer nå bäst resultat för skolutveckling om vi kan lägga bort politiska konflikter och söka borgfred i just skolfrågan.

-Men, sa (M)oderaten från Haninge som skulle inspirera oss, det kräver mod. Mod att vara öppen med de problem som kommunen faktiskt har, se dem i vitögat och peka ut vägen framåt gemensamt - i samsyn.

I skenet av både löftet från december och "kunskapsseminariet" vi ägnade en heldag åt kunde man ju trott att vi äntligen var något på spåren, något konstruktivt och bra!

Men modet som moderat-Martina pratade om finns uppenbarligen inte här. För när vi ska ha rundabords-samtal får vi inte vara med, trots det som sagts och trots att föräldrar hör av sig och understryker att det är vad de önskar sig (för att slippa uppleva att de dribblas med som de upplevt tidigare).

Så ikväll hade den udda konstellationen (S), (C) och Brunns föräldraråd möte. Jag berättade att vi ytterligare en gång, på fullmäktige för två veckor sedan, upprepat kravet på att tio miljoner av de nya statsbidragen om 28 miljoner ska fördelas till skolan och att en del av underskottet för Brunn ska strykas.

De berättade att det fortfarande råder oro på skolan, att flera elever lämnat skolan och att många familjer står i kö för andra skolor. Att återigen andra familjer överväger samma sak.

De gav sin bild av mötet de haft med (m) och (fp)-politikerna. Den stämmer delvis med den jag fått beskriven. Delvis inte alls.

Det är sorgligt att vi inte kan lösa angelägna frågor tillsammans. Att politiken och politikerna ger sig själv så dåligt rykte alldeles i onödan.

I själva sakfrågan hyser jag ändå hopp. Det finns inget annat att göra än att fortsätta argumentera, diskutera och återigen påpeka att barndomen inte går i repris. Att vi inte kan ha strypsnara på årskullar som inte ens gick i skolan när underskottet uppstod.

Centerpartisterna har en debattartikel som är läsvärd i NVP idag, den ligger inte på nätet än men kommer säkert om någon dag - håll utkik!

Inga kommentarer: