tisdag 23 mars 2010

Sommarjobb!

Även om det just dessa dagar känns avlägset så närmar sig sommaren. Och med den kommer aktualiseras också frågan för många ungdomar; möjligheten att skaffa sommarjobb..

I den s-ledda kommunen Nynäshamn har man sedan flera år gjort stora ansträngningar för att erbjuda alla ungdomar i kommunen som önskar sommarjobb. Att arbete som man nu skördar många goda effekter av. Insatsen är omskriven i både riks- och regional media.

Redan förra året vid denna tidpunkt aktualiserade vi i Värmdö kommunfullmäktige ett förslag att införa "Nynäshamnsmodellen" också i Värmdö. Svaret vi fick var att förslaget lagts försent för att vara möjligt att genomföra redan till sommaren. Några moderater menade i debatten att det var ett utopiskt förslag pga. omfattningen sommarjobb det skulle kunna komma att handla om. Andra menade att det inte var kommunens uppgift, medan återigen andra ändå pläderade för kommunens möjlighet att göra en insats i sammanhanget. Det som de allra flesta var rörande eniga om i debatten, var att sommarjobb för ungdomar var en bra "förövning" inför arbetslivet som vuxen. Och de egna erfarenheterna och historierna stod som spön i talarstolen.

Jag minns att jag upplevde att det var en minst sagt spretig bild som tornade fram när fullmäktiges partier och ledamöter skulle positionera sig i frågan. Och jag blev förvånad, glatt förvånad, när debatten så småningom ändå landade i att kommunen till NÄSTA år skulle ta tag i frågan tidigt så att Nynäshamnsmodellen kunde bli verklighet också här i Värmdö. Det blev fullmäktiges beslut förra våren.

Sen dess har det varit knäpptyst kring frågan.

När vi i olika sammanhang har konstaterat att det ska vara möjligt för alla ungdomar som önskar sommarjobb i sommar ska kunna få det, ser de ansvariga minst sagt förvånade ut.

Så för att få frågan på banan och fart på sommarjobbsproduktionen kommer Andrine Winther ställa en fråga kring detta till kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö(M) imorgon kväll på kommunfullmäktige!

Inga kommentarer: