måndag 23 november 2009

Bostadskön växer - dags att göra nåt!

Mer än en gång de senaste åren har jag varit bekymrad över att det slagit tvärstopp i produktionen av nya hyreslägenheter. Inga nya projekt över huvud taget, har kommit igång under den här mandatperioden.

Tjänstemän på Värmdö Bostäder, som är kommunens allmännyttiga bostadsbolag, har undersökt möjligheterna att bygga till i områden där vi redan har hyreshus. Fördelen är att det förhoppningsvis kan gå ganska snabbt när kommunen äger marken och det i vissa fall också finns klart med byggrätt. Dessutom är det i de flesta fall frågan om mindre byggnationer och projekt.

Ett femtontal förslag tog tjänstemännen fram och presenterade för sin politiska styrelse. Den gav klartecken och skickade ärendet vidare till kommunstyrelsen med en begäran om att få tillbaka ett uppdrag att bygga.

Detta var i februari. Sedan dess har inget hänt.

Bostadskön har vuxit till det dubbla under mandatperioden. Nu står ca 4000 personer i kö för en lägenhet här. I det perspektivet är det obegripligt att ingenting händer.

Utöver att tjänstemännen på bostadsföretaget försökt få igång nya byggen så har vi också krävt att frågan skulle prioriteras. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i april efter våra påtryckningar, att kommunstyrelsens ordförande skulle få uppdraget att bjuda in alla politiska partier till överläggningar för att få fart på frågan.


Har det varit någon överläggning? Nej.

Hörde nu ikväll att en inbjudan till ett möte nu i alla fall kommit, sju månader senare.

Jag tänker fråga kommunstyrelsens ordförande på onsdagens fullmäktige vart det där förslaget från Värmdö Bostäder tagit vägen och när han tänker låta kommunstyrelsen ge bostadsbolaget ett bygguppdrag. Och om han fortfarande säger sig anse att detta är en prioriterad fråga för kommunen.

Det går för långsamt!

1 kommentar:

Daniel sa...

Bra skrivet! Det är ju helt galet att det har vuxit till det dubbla inom loppet av bara fyra år.