fredag 27 augusti 2010

Porslinets Dag på söndag


Porslin och keramik är en tradition i Gustavsberg nästan lika gammal som orten själv. Redan på 1700-talet startade en tillverkning av tegel här som sen övergick till porslinsproduktion.

Idag finns Nordens enda fabrik som tillverkar benporslin här i Gustavsberg. Det är Gustavsbergs Porslinsfabrik (som har sin outlet-butik vid vattenhjulet). När jag knackade dörr för en vecka sedan var Kristina Strandberg en av dem jag besökte. Hon är VD för företaget och berättade att det går bra för företaget, riktigt bra. I samma kvarter finns ett annat företag, Gustavsbergs keramikstudio, som tillverkar figuriner signerade Lisa Larson. Även deras företag har vuxit. En viktig marknad är Japan dit man exporterar en stor del av sin produktion. Företaget ägs och drivs av Franco Nicolosi och hans dotter Johanna. De har också haft en intensiv period. Gustavsbergs Porslinsmuseum har denna sommar haft en utställning om Lisa Larson och hennes produktion och museet har slagit alla tidigare besöksrekord.

I lokalerna intill huserar ett sextiotal konstnärer och keramiker. Många namnkunniga och ytterst skickliga.

Slutsats: Keramiken är het i Gustavsberg. Eller. Keramiken i Gustavsberg är het. Den lockar långväga gäster och besökare. Den är vår historia OCH vår framtid.

Jag och mitt parti vill att området ges förutsättningar att bygga vidare på sin tradition och de unika kvaliteterna som finns här. Låt hamnområdet bli ett konst- och kulturcentrum som får växa ytterligare. Varumärket är redan vida känt och kreativiteten som finns här avundas många oss. Med tämligen små insatser kan kommunen medverka till att det växer ytterligare. Det kommer jag att jobba för!

På söndag öppnar de verksamma keramikerna sina ateljer för allmänheten. Då bjuder de in allmänheten att skåda in i deras kreativitet och säljer sina alster för en billig peng i jämförelse med konstverken annars kostar.

Tre gånger per år händer detta. Att det är öppet hus i G-studions ateljer. Det är julafton. Varje gång. Kom och upplev det själv om du inte varit med tidigare.

Det är marknad nere på gårdsplan och en myllrande aktivitet. Vi kommer också att vara där. Besök gärna vårt s-tält i Odelbergsparken. Testa dina Lisa Larson-kunskaper i Tipstolvan och rösta på vilken Lisa Larson-figurin du skulle vilja se som skulptur i Gustavsberg. Prata gärna politik också. Om hur du vill se Gustavsberg i framtiden till exempel. Men bara om du vill!

Porslinets Dag, söndag 29/8 kl 11-16, i Gustavsbergs hamn.

Inga kommentarer: