onsdag 27 maj 2009

Göran gör min dag


Göran Rosenberg är en av våra klokaste samhällsdebattörer. Han kombinerar solidaritet, intellekt och integritet på ett sällsynt vis. Det är alltid en liten vardagsfest när det är hans ansikte som syns på den lilla, lilla bilden i fotohuvudet på morgontidningens sid. 4. Då vet man att det stundar fina minuters läsning.

Idag är en sådan dag. Under rubriken "Ett handfast förslag" lägger han ut texten kring införandet om allmän samhällsplikt som en efterföljare till den allmänna värnplikten. Artikeln innehåller många tänkvärdheter. Det handlar om att riva staket och bygga ett samhälle med samhörighet och gränsöverskridande, det kitt som skapar en tryggare tillvaro.

"Det avgörande argumentet för en allmän samhällsplikt är politiskt och socialt; att i brytningen mellan ungdom och vuxenliv föra samman unga medborgare från vitt skilda bakgrunder och miljöer för att tillsammans göra en insats för det samhälle de ytterst delar med varandra."

Han refererar att frågan diskuteras av demokraten Obama i USA och konservative Sarkozy i Frankrike.

Läsningen är en utmärkt start på dagen. Läs den vetja!

2 kommentarer:

Jens sa...

Hur kan man brinna för ett samhälle som rymmer alla människor och samtidigt förespråka universallösningar som Rosenbergs, där vi ska tvinga alla unga människor att utan ersättning utföra det arbete som någon överbetald politiker som missförstått innebörden av demokratisk representation finner lämpligt för dagen? Gud bevare oss från den socialdemokratiska överheten som tror sig veta exakt hur man ska styra människor till sin lycka. Det blir nästan ironiskt att det närmaste man kommer en definition av lycka är motsatsen: att rå över sig själv, sitt eget liv. Att rå över sitt eget liv är naturligtvis också ett socialdemokratiskt honnörsord, man tycks liksom lägga beslag på allihopa utan att fundera över hur saker och ting hänger ihop. Göran är en insiktsfull kännare när det kommer till USA och sannerligen en skicklig skribent, men hans idéer är ibland bra sorgliga - även om tanken i och för sig är god.

peter.wagenius sa...

Har ni frågat facket vem ni ska ta jobben ifrån?