torsdag 15 mars 2007

Det ljusnar


I sin årliga rapport, Global economic prospects 2007, redovisar Världsbanken sin bedömning om den förväntade ekonomiska utvecklingen för världen i ett långsiktigt perspektiv. Tjugofem år närmare bestämt.

I rapporten skisseras att länder som Mexiko och Turkiet liksom Kina, sk. tillväxtländer, förväntas ha en levnadsnivå som dagens Spanien runt år 2030.

Ännu mer glädjande är att u-länderna, i det här fallet i någon sorts genomsnitt, förväntas uppnått en standard jämförbar med dagens Tjeckien. Tanken svindlar en aning.

Summa summarum rapporteras att människor som idag lever i extrem fattigdom kommer att vara hälften så många till antalet om drygt två decennier. Därtill redovisas att den globala medelklassen förväntas bli dubbelt så stor i förhållande till idag.

Att häva den djupaste fattigdomen i världen borde vara den mest prioriterade politiska frågan bland våra privilegerade länder. Vägen till ekonomiska förbättringar för den fattiga världen kommer vara knagglig och svår. Det är en befriande tanke att förbättringarna skulle kunna vara så genomgripande inom en såpass snar framtid.


Och så har dagarna blivit ljusare.

Inga kommentarer: