söndag 25 mars 2007

En skön gubbe


Dottern och dotterns far är hopplösa Ringen-fanatiker. Vid middagsbordet frågar hon hur han ser ut, han som hittat på de fantastiska historierna som bitvis upptar stora delar av vår fritid. (Idag har hon till exempel sett hela tvåan, jaa - i extended version - och nästan hela trean. Efter att först ha gjort åtta sidor matte och sedan tvingats runt på en närmare två timmar lång promenad - helt ansvarslösa är vi inte, vi föräldrar..).

Så vi rusar fram till datorn, pappan och jag, i fight om vem av oss som ska hinna först, att googla fram svaret på hur Han ser ut. Motiven för våra ruscher skiljer sig väsentligt åt. Jag spurtar för att jag någonstans alltjämt betraktar det vita äpplet som mest min egendom och jag själv som den skickligaste googlaren. J springer som med eld i baken för att han rymmer samma entusiasm och nyfikenhet som barnet över att finna svaret på hennes fråga..

Vi enar oss om ovanstående bild. En skönt leende, snäll farbror som genom sin uppsyn lite kompenserar för de otäcka karaktärerna och grymheter som historien delvis innehåller. Bilden föreställer alltså JRR Tolkien.

Historien om brödraskapet som tar till sin uppgift att nedkämpa de mörka krafterna har berett vår familj många långa filmsittningar. Och ännu fler diskussioner.. Ibland har tillvaron i Fylke och Mordor känts lika verklig som som det verkliga livet. Hatten av för mannen som bjudit oss på allt detta.

Funderar över politikens motsvarigheter till hans karaktärer..
Försöker tänka mig Jan Björklund, Mats Odell, Åsa Torstensson och Gunilla Carlsson som någon av karaktärerna på den elaka sidan, men det går faktiskt inte särskilt bra. Ingen självklar association dyker upp. Göran Hägglund som Uru-khai? Eller Leijonborg som Denethor? Reinfeldt som Saruman.. Nähej.

Men Daniel, vår superkille, lågmäld och cool - tillika SSU Stockholms läns ordförande, får mig att tro på en blomstrande framtid för socialdemokratin. Han är intelligent, vältalig och ideologisk. Och borde få våra politiska motståndare att känna viss nervositet.. Han tjänar riktigt bra som någon sorts Frodo.

Läs gärna hans blogg som länkas till här brevid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Funkar det nu att kommentera..?

Anonym sa...

Man måste väl också som förälder se fram emot den dag då barnet gör egna tolkningar av det konstnärliga materialet. Vad betyder egentligen det där läbbiga ögat som stirrar i Sagen om ringen? Är det gud som ser rakt igenom oss? Är det vårt eget samvete som vi inte kan gömma oss från (inte ens bakom klippor?)

Ögat, i västerlandet symbol för upplysning och kunskap, sparkar bakut och blir något som förföljer oss och som vi vill bort ifrån.

Nåväl, klientelet som frekventerar gayklubbarna i Gamla stan har i alla fall sin tolkning klar. Klart Frodo är på jakt efter en ring - penisringen.

He, he.

Annika Andersson Ribbing sa...

Det har slagit mig att det är närmast kliniskt fritt från kvinnliga karaktärer. Antingen är de någon sorts halvverkliga älvfigurer eller så fyller de ut statistmassorna vid några tillfällen, företrädelsevis när det bränns och skövlas i civiliserade, oskyddade byar.

EN stark och självständig (nåja, hyfsat självständig - tills hon träffar på Hjälten) finns där. Eówyn.

Det är följaktligen henne dottern har som sin förebild.