fredag 23 mars 2007

Mässterligt..


..roligt är det att delta i Värmdömässan. Förberedelserna har varit många och arbetstimmarna oräkneliga inför helgens happening i kommunen. Värmdömässan!

Idag drog den äntligen igång. Vi har tre teman i vår monter, ett per dag. Idag fredag - entrepenörskap! Vi passar på att, eftersom öppningsdagen, en vardag, brukar vara en aning profilerad mot företag, ägna den åt just entrepenörskap. Dagen rymde flera fina programpunkter, Alternativa aktiemarknaden presenterades liksom Kreditgarantiföreningen. Båda hjälper små företag att kunna växa. Viktigt!

Därtill behandlades besöksnäringens betydelse liksom Gustavsberg som ett framtida nationellt centrum för konst och design. Värmdö borde kunna lägga sig i framkant med vår fantastiska miljö och kultur och närhet till huvudstaden. Synd och skam att borgerliga alliansen beslutat skära ned kommunens budget med över trettio procent. De stora insatserna står trots allt det lokala näringslivet för, de resurser kommunen skjuter till är småpotatis i sammanhanget. Signalen att kommunen tycker detta är mindre viktigt är inte bra. Jag hoppas alla goda saker som är på gång inte tappar fart på grund av den nya kortsiktiga politiken i kommunen.

Ekoföretagande hade en egen punkt. Kommunens satsning på att skapa ett industriområde för miljöorienterat företagande verkar helt ha gått i stå efter maktskiftet. Det ska bli intressant att se var det tar vägen. Alla partier slåss ju som sagt om att profilera sig som miljömedvetet och nytänkande. Nåväl, nu är det upp till bevis! Det finns konkreta planer och idéer, som dessutom är förankrade i närområdet genom breda rådslag. Ett planförslag finns utarbetat. Jag hoppas det blir verklighet och skickas ut till kommunens medborgare för synpunkter!

Till sist fanns vi på plats för att beskriva vad det en gång var för drivkrafter som låg bakom projektet "Det modiga högstadiet", skolprojektet (ett samarbete mellan kommunen och två friskolor) som den moderatledda alliansen beslutat sig för att skrota innan den hunnit starta. Beslutet har inneburit att många barn och föräldrar som nu står utan skolplats till hösten med rätta är förbannade på hur kommunen hanterat denna fråga. Flera kom förbi montern och ville diskutera.

Småtrött i soffhörnet men uppspelt över känslan, att diskutera politik innebär nästan alltid en kick. Mässan har på sin första dag bjudit på många!

Imorrn är temat Trygghet och rättvisa, med deltagande från BRIS ordförande, representanter för det lokala föreningslivet och många fler. Och på söndag är dagen späckad av programpunkter på Miljötema. Kom förbi en sväng, vetja. Adressen är Mässhallen på Tyra Lundgrens väg i Gustavsbergs hamn!

PS. Nästa år hoppas jag att Allianspartierna ställer upp i en monter - det blir roligare då!

Inga kommentarer: