tisdag 20 mars 2007

Nya hjärnsläpp i trängselskattefrågan


Från att ha varit emot, Emot, EMOT i frågan om trängselskatter, drivit fram folkomröstningar och piskat upp tonläget i den politiska debatten till sällan skådade nivåer, tvärvände moderaterna ett par veckor efter valet och var FÖR.

Kristina Axén Olin konstaterade nyligen, när den senaste opinionsmätningen kring stockholmarnas syn på trängselskatt publicerades (en majoritet var för), att NU var stockholmarna FÖR trängselskatt eftersom moderaterna i sin vishet ändrat profilen på projektet. Intäkterna ska nu endast gå till investeringar i vägar. Inte till kollektivtrafik.

Förslaget är rubbat. Samtidigt slåss samtliga partier om att framstå som det mest miljövänliga och gröna alternativet. Moderaterna har dragit sitt strå till stacken genom att härom helgen, när det var kommundagar i Örebro, komma ut som de Gröna Moderaterna. Men intäkter från trängselskatter ska inte gå till kollektivtrafik. Och det är därför en majoritet nu är för trängselskatt.. Ehh.. Är det någon som tror på den verklighetsbeskrivningen?

Idag fick vi också höra att den nya konstruktionen innebär att färdtjänstresenärer ska beläggas med trängselskatt. Jag undrar varför.

Det gläder mig iallafall att det finns några kloka moderater i Värmdö. En politiskt enig samhällsteknisk nämnd beslutade ikväll att i sitt remissvar till regeringens trängselskattefixare Carl Cederskiöld formulera kritik mot förslaget att trängselbeskatta färdtjänstresorna. Dessutom skrev man i sitt yttrande att kommunen ser positivt på att en permanent avgift införs för att få in medel till satsningar på vägnät OCH allmänna kommunikationer. Way to go!

3 kommentarer:

Janne Pettersson sa...

Great to have you back in the blogosphere, my friend. Let's do lunch real soon? (Varför skriver jag på engelska? Jag vet inte. Jag är nog knäpp.)

Annika Andersson Ribbing sa...

Please let us - soon.

Nästa vecka?


A

Anonym sa...

Rätt var det är går det upp ett Liljeholmens för Kicki och kompani. Då är historien om trängselskatter ett minne blott. Det måste bli så annars finns det inget parti kvar att rösta på.