lördag 31 mars 2007

Hela Gustavsberg

I senaste numret av magasinet Neo är samhällsplanering temat. Bland annat får ny-urbanisten Peter Elmlund tillfälle att lägga ut texten kring god samhällsplanering enligt hans evangelium. Redan för ett par år sedan lyssnade jag till hans tankar vid ett seminarium och det var lätt att både ryckas med och uppleva nya möjligheter med de planer vi diskuterade i Värmdö, framför allt det stora projektet "Hela Gustavsberg".

I föreläsningen nämndes många av de projekt Elmlund uppfattar som lyckade, Järla Sjö - där han för övrigt promenerar på bilden, Hammarby sjöstad, Frösundavik i Solna och Jakriborg i Skåne. Jag har rest runt och kikat. Och blivit inspirerad! Mer av somliga områden än andra.

De bärande värdena är att skapa ett funktionsblandat samhälle där arbetsplatser, bostäder, butiker och kulturverksamhet trängs huller om buller. Jag tycker det är sunda värden. Fräckt och fräscht! En motvikt till det funktionsseparerade samhället där man arbetar på en plats, bor på en annan och lever sitt fritidsliv på en tredje. Trista samhällen, sovstäder, förorter utan liv, utan själ.

Det finns också ett tillväxtperspektiv på frågan. Nyurbanisterna argumenterar trovärdigt för att det genererar en bättre dynamik och bättre förutsättningar för företagande med ett funktionsblandat samhälle.

Ett av de konkreta råden som varit återkommande är att när ett område ska etableras krävs en planering för hela området samtidigt, ett "generalgrepp". Projektledaren för Järla Sjö har beskrivit de tuffa holmgångar som alla inblandade genomgick i knådandet av planeringen av hur området skulle fungera och gestaltas. Det var ingen enkel process, men enligt honom helt nödvändig för ett lyckat slutresultat. Alla exploatörer fick lägga bort sina specifika profiler och jämka in sig i en "Järla Sjö-profil".

När nu m-alliansen tar stafettpinnen för "Hela Gustavsbergsplanen" så gör man tvärtom. Börjar med att bryta loss en del, en av de mest centrala i Gustavsberg, för att "gå före med". Så, herr Nilsson&farbror Frej och alla ni andra, gör alla Värmdöbor en tjänst - läs Neo och tänk om! Fort!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du efterlyser holism i stadsplaneringen och det är säkert klokt.

Det ska bli spännande att se vilken typ av bostäder den Alliansen släpper fram. Lite mer exklusiva så att kapitalstarka flyttar in, eller om det kommer att blir varierat.

De vill väl inte att socialdemokrater ska flytta till Värmdö?

Annika Andersson Ribbing sa...

Varierat utbud.. tillåt mig tvivla. Förra gången de hade makten byggdes inte en hyresrätt på över ett decennium..

A