måndag 25 augusti 2008

Det bästa med Almedalen


..var att Mona Sahlin gav klara besked i fastighetsskattefrågan.

-Nej, det kommer att inte återinföras någon fastighetsskatt enligt tidigare modell vid ett regeringsskifte i kommande val.

En justering i förhållande till dagens system aviserade partiledaren. På villor med ett taxeringsvärde över fem miljoner kronor tas en ökad fastighetsavgift ut om en procent extra på det som överskjuter fem miljoner.

Intäkten från avgiftsökningen går till att:
1. Återinföra den sk. uppskovsrätten
Dvs. den som säljer en lägenhet/hus och köper ett dyrare för att ex. familjen vuxit och behöver ett större boende får uppskov med reavinstskatten.

2. Återinföra begränsningsregeln för alla
Dvs. begränsningsregeln ska omfatta alla inte bara pensionärer. Ingen ska behöva betala mer än 4% i fastighetsavgift/skatt.

3. Det ska löna sig att miljöinvestera i sin fastighet
Den som gör en miljömässigt klok investering i sin fastighet ska slippa ökad fastighetsavgift/skatt. Om du som villaägare ex. installerar bergvärme istället för direktverkande el behöver inte upptaxera sin fastighet med den värdeökning investeringen genererat.

För många Värmdöbor var Mona Sahlins besked intressant, och tror jag, välkommet! En sammanställning som Stockholmstidningen låtit göra visar att det är ca. 250 villor som har villor taxerade över fem miljoner. För resten av villorna i Värmdö kommer alltså inget att förändras när det gäller fastighetsskatten vid ett regeringsskifte.

Nu ska vi bara se till att Värmdöborna nås av den informationen. Det största hotet mot familjernas ekonomi är risken för fortsatt höjda räntor, och i det sammanhanget spelar regeringens finanspolitik en viktig roll. So far förskräcker facit, räntan har kilat upp väsentligt efter maktskiftet -06.

Inga kommentarer: