torsdag 7 augusti 2008

En lång, het sommar..


..tycks ha nått sitt slut. En rik sommar. En liten bild på Paimpol i Bretagne där vi tillbringat nästan en månad hos släktingar. Något semesterinlägg med bilder kommer framöver.

Det blev ett abruptare slut på vårens bloggande än tänkt. Nu är det dags igen. Kavla upp ärmarna och återerövra tangenterna på datorbordet. Läsa in nya handlingar och uppdatera sig på sommarens händelser.

Bloggämnena står likt regndropparna utanför kontorsfönstret som spön i backen. Varje papper jag tar i liksom varje mail jag läser och varje ny webadress jag klickar upp signalerar sig intressant. Det kan bli rikt med inlägg framöver.

...och FRA-frågan lever än
Min förundran över regeringens hantering av FRA-frågan stegras alltmer jag tar igen av sommarens nyheter. Det finns många inlägg att tipsa om, här, här, här och här, ett axplock.

Statsministern har idag efter lång tystnad tagit bladet från munnen, men knappast lugnat kritikerna. DNs Peter Wolodarski skrev en träffande kolumn kring regeringens taffliga hantering härom dagen.

För dig som i likhet med mig missade rapporteringen kring Almedalen: Mona lämnade i sitt tal två tydliga besked:
1. FRA-lagen kommer att rivas upp vid ett regeringsskifte 2010.
2. Fastighetsskatten kommer inte att återinföras enligt tidigare modell vid ett maktskifte. (Återkommer kring detta i ett separat inlägg framöver).

Hur FRA-frågan så småningom landar känns tämligen givet. Det utarbetas några tillägg som i praktiken inte ändrar något i huvudfrågan. Det är min fasta tro att massavlyssningen kommer att dra igång på nyåret. Reinfeldt och co. ska nu ägna en tid åt att försöka minska det väldiga opinionsnederlaget. Jag gissar att det kommer att gå.. sådär.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nu ytterst viktigt att du och andra socialdemokrater är högljudda i de interna diskussionerna i denna fråga. Ty vi ska inte glömma att en ny FRA-lag med möjlighet till massavlyssning har haft starkt stöd tidigare inom socialdemokratin. Det är inte så säkert att alla som följt denna linje förut är helt överens med Mona. Så snart socialdemkratin återfått makten kommer Mona att utsättas för ett hårt tryck från FRA-lobbyn inom partiet. Då måste ni vara starka så hon inte tvingas backa.

Annika Andersson Ribbing sa...

Det är ett löfte.