tisdag 19 augusti 2008

Ingen Kant i Värmdö

Läser en fascinerande artikel i SvD kultur med många poänger.

Lena Halldenius, filosof och jurist vid Malmö högskola, lägger ut texten om synen på demokrati och delaktighet med anledning av de starka krafter som hanteringen av FRA-frågan triggat igång.

Med Lenas terminologi måste det vara "Tony Blair-syndromet" som drabbat den lokala alliansen i hanteringen av opinioner i kommunen, nu senast i Grantomtaärendet. Såhär skriver hon:

"En annan tolkning är att politiken lider av ett Tony Blair-syndrom: Makthavarna i regeringen tror på kvasireligiöst allvar att de är särskilt skickade att veta vad som är rätt och tror på samma kvasireligiösa allvar att folk är benägna att helt enkelt lita på det. Folklig opposition blir då ett pedagogiskt problem, en missuppfattning, som man löser genom att förklara en gång till."

Hoppas de söker sig till Kants teorem framöver. Läs artikeln förstår du vad jag menar. Mer respekt för demokratin i Värmdö från de styrandes sida skulle inte skada. Att börja leva efter de regler man satt upp för andra (sina medborgare) skulle vara ett välkommet första steg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

SvD Kultur, Kant, Ribbing och rosa pikétröjor - äntligen en sosse som man kan identifiera sig med!

/Af Rosen, Djursholm

Annika Andersson Ribbing sa...

Ha!
Rosa pikétröja, det var längesen.. Innan vi lärde känna varandra, i åttan eller så.