tisdag 23 juni 2009

Sommartecken


Två sommartecken lika säkra som amen i kyrkan har korsat min väg idag, tillsammans med flera andra.

Morden i Midsomer på Ettan lagom vid hemkomsten efter vårsäsongens sista fullmäktige. Mötet var som det brukar inför ledighetsuppehållet, mer lättsamt&skojfriskt. Även om skarpa inlägg också levererades, framför allt i samband med diskussionen om en framtida Skurubro som betalas av Värmdöborna genom broavgift. (Ja, det är alltså vad moderaternas nummer 1 i Nacka, Erik Langby, önskar sig. I Värmdö säger sig de blå partipolarna vara mot men när det kommer till att handlingskraftigt driva frågan mot en avgiftsfinansiering, då röstar Värmdömoderaterna konstigt, mot igen).

En annan fråga vars hantering jag har svårt att begripa är beslutet att nu låta kommunen investera många miljoner kronor för att öka antalet nya platser inom grundskolan. I dagsläget har vi flera hundra platser över i kommunen. Vi har stora svarta budgethål för våra lokalkostnader. Elevantalet viker i jämförelse med prognos och inflyttningen till Värmdö har bromsats upp på ett dramatiskt sätt. Trots det ska miljonerna rulla i nya lokalinvesteringar som ingen objektivt kan hävda är nödvändiga.

Jag ställde frågor om detta ikväll. Jag frågade om de övervägt att använda de platser som redan finns i befintliga lokaler så att vi kan använda pengarna till andra viktiga saker.

Jag fick inga svar.

Kristdemokraten kommenterade iallafall situationen med att det är bekymmersamt om kommunen fattar beslut om nya kostnader som inte är nödvändiga när tuffa besparingar på det sociala området väntar.

Bekymmersamt, sa Bull.

Men allt rinner faktiskt av när jag senare på kvällen vandrar längs landsvägen i väntan på J som ska möta upp påväg ut mot svärfars lilla hus på Norra Värmdö. Ängarna är overkligt gröna, himlen likaledes blå och luften andas äntligen en varm mättnad som bara sommarkvällarna gör när det varit högsommarvärme på dagen.

Efter den engelske deckaren och därpå hyrfilmen Gomorra är det dags för det somrigaste. Jag tittar upp på den ljusa sommarhimlen där svalorna gjort det till en skön konst att dyka tvärt mot marken. Med tandborsten i munnen ute på altanen hör jag det. Brummet från ladugården en liten bit bort. Fläkten som torkar höet. Fläkten som viskar att den är här nu. Sommaren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inga avgifter över Skurubron tack! Vi som bor här bofast, på Värmdö, vill inte ha en avgift för att ta oss till fastlandet! Pengarna skall tas ur Vägverkets kasse.