måndag 8 december 2008

Besked!


Som en reaktion mot regeringens saktfärdiga agerande i brinnande lågkonjunktur bestämde sig de tre oppositionspartierna för att nu tillsammans jobba ihop för ett regeringsskifte 2010. Idag lanserade de beskedet och argumenten bland annat i detta youtube-klipp.

Jag har tidigare under hösten varit kritisk till att vi skulle positionera oss med vare sig det ena eller andra partiet (eller tredje partiet heller för den delen). Nackdelarna övervägde fördelarna enligt mitt sätt att se det. Det har varit en styrka med flera olika partier i politiken. Två "block-allianser" gör att vi närmar oss ett tvåpartisystem. Jag är inte säker på att det är att föredra.

Sedan kickade lågkonjunkturen in. Hårt och skoningslöst med en sällan skådad kraft.

Regeringen har avvärjande ryckt på axlarna. Och i takt med att veckorna gått har kraven på insikt och åtgärder vuxit för varje dag. Hos näringslivet, i media, hos facket - ja opinionsbildarna som ropat på åtgärder har funnits överallt, i alla läger.

I fredags kallades tillsist en pressträff akut ihop. Där la regeringen fram ett litet, litet paket. Mindre än det allianskompisarna i Stockholm presenterat för Stockholms del någon dag tidigare.. Det ger lite perspektiv. Min apolitiske far kommenterade just det, "märkligt att inte regeringen förmådde mer än en av landets kommuner. Låt vara att det var huvudstadskommunen.."

Att miljöpartiet, vänstern och vi nu bestämt oss för att gemensamt ta fram program och förslag för att vända landets negativa utveckling kan i det här läget bara välkomnas.

Det finns massor att läsa i bloggvärlden kring detta:
Johanna Graf
Eva "Käringen mot strömmen" Rundkvist
Claes Nordmark
Eva-Lena Jansson
Kristian Krassman
Arvid Falk
Johan Sjölander, här, här och här
Hannah Bergstedt
Jonas Morian
Thomas Hartman
Politikerbloggen

Vill du läsa de tre partiernas gemensamma inlägg på Newsmill? Kika här!

Och pappersmedia..
DN
SvD
Aftonbladet
Expressen
Sydsvenskan

Och Sveriges radio..

Och SvT

2 kommentarer:

Anonym sa...

Från landets bäste ekonomianalytiker:

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande

http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande

http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

Hundblues sa...

Det finns säkert både för- och nackdelar med ett samarbete mellan opinionspartierna, men jag tror att det är det som måste till för att det inte ska gå illa i ytterligare ett val. Borgarna såg ju vilken framgång deras samarbete ledde till, så de kommer vara stenhårda på att hålla enad fasad inför nästa val också.

....tycker en som var med i SSU för 25 år sedan, och sedan dess inte varit politiskt engagerad, men fortfarande har hjärtat till vänster.