tisdag 9 december 2008

Privatiseringspolitik med förhinder


Ja, får man tro ett av m-styrets kommunalråd i ett radioinslag från härom veckan så är det är det inte att betrakta som privatisering om en verksamhet som idag drivs av kommunen från hösten kommer att drivas av ett privat vårdföretag.

Det är alltså vårdboendet på Ljung vi talar om. Moderaterna har i alliansen drivit igenom att kommunen inte ska få vara med i konkurrensupphandlingen. Vem som helst - men inte kommunen (som idag alltså driver verksamheten med mycket goda resultat i mätningar) - får lämna anbud. Vi kallar det tvångsprivatisering.

Men det ansvariga kommunalrådet tycker som sagt inte att det är en privatisering. "-Kommunen kommer ju att äga byggnaden och sätta mål för verksamheten", säger hon i Radio Stockholm.

Det måste vara en helt ny tolkning av begreppet. Jag undrar vad hon anser krävs för att kalla det privatisering.

Det demonstrerades utanför fullmäktige senast. Då skrev partiledarna för de andra tre allianspartierna på protestlistorna som personalen tagit fram. Flera av dem har kommenterat frågan i lokalpressen med kraftigt avståndstagande från beslutet.

När nu inte heller moderaterna står för sin egen politik, och kallar en spade för en spade - dvs. en privatisering för en privatisering - framstår det hela ännu konstigare.

I förra veckans kommunstyrelse lade vi förslag i en skrivelse att beslutet ska rivas upp så att kommunen också får lämna anbud. Bäst kvalitet ska vinna, säger vi. På mötet gavs ett löfte att frågan ska tas upp redan nästa vecka.

Fortsättning följer alltså..!

1 kommentar:

Magnus sa...

Apropå privatisering läste jag nyligen antologin Vinst, utgiven av Ersta diakoni och Verbum Förlag, som bland annat problematiserar begreppet vinst inom sjukvården och blev väldigt kluven i frågan.

Å ena sidan känns det moraliskt förkastligt att tjäna pengar på gamla och sjuka. Å andra sidan: vinst eller inte - det är väl ändå resultaten som räknas? Och kanske kan ett vinstintresse på sikt göra ett företag bättre och därmed resultaten bättre? Det är stor skillnad på vinst och girighet.