söndag 6 december 2009

Morgondagens Gustavsberg i bilder - Kvarnbergets norrsluttning

Sent igår kväll såg jag artikeln som DN publicerade i sin söndagstidning.

Jag har sedan en tid tillbaka tänkt att jag skulle göra en utvikning kring min vision av det framtida Gustavsberg. Något som blivit påtagligt under processen med Gustavsbergs utveckling är hur lätt det är att tala förbi varandra, att se olika saker framför sig.

För inte så länge sedan upptäckte jag en välgörande skillnad. När vi använder bilder i diskussionen. Referenser som alla kan relatera till. Då får diskussionerna nya dimensioner. Därför tänkte jag nu företrädelsevis försöka illustrera mina tankar med ett lass bilder som hjälper till att illustrera orden. För tydlighetens skull; bilderna är inspirationer, inte exakta beskrivningar av hur det kommer se ut!

Ett av de viktigaste inslagen i framtidens Gustavsberg är att det hänger ihop. Att det är ett levande samhälle som är spännande att gå och cykla i där antalet möten med människor är många och där otryggheten är ett minne blott.

Ett av de viktigaste avsnitten rent geografiskt blir "länken", passagen mellan centrum och fabriksområdet som idag mest känns som ett blåshål. Ointressant, kallt och stormigt. I programmet föreslås att Kvarnbergets norrsluttning ska bebyggas. Det är en ytterst viktig komponent.

Just i denna passage hoppas jag att vi vågar skapa något som är spektakulärt. Jag menar då inte en ultramodern bebyggelse med associationer till Hammarby sjöstad eller motsvarande.

Nej, här skulle en ny årsring som sätter formspråket och designtraditionen i fokus, som funnits här under decennier och som gjort oss kända. Busiga, lekfulla former i samma anda som Lisa Larssons ABC-flickor eller Stig Lindbergs Krakel Spektakel.

Närmast översatt i hussammanhang är det kanske Hundertwasser som bäst illustrerar känslan. Hundertwasser är konstnären som först senare i livet också börja rita hus, helt olika det mesta. Assymetriska, färgglada och annorlunda. Lite Kamomilla stad, tänker jag, när jag ser bilderna. För min del blir jag glad vid åsynen och skulle gärna ta mig en kvällspromenad utmed husfasaden eller i parken som ansluter till kvarteret.




Husen utmed sluttningen skulle synas som en målning ut mot parken som också ska ges ett rejält lyft. Husens utseende kommer i sig medverka till att göra det attraktivt att vistas i parken.

Gatuvåningen i husen viks för publika verksamheter av olika slag. Kanske dessutom närmaste våningen ovanpå kan destineras som lägenheter för studenter/ungdomar?


Det är ett pikant inslag med kaklet i sammanhanget, en blinkning till historien och ett sätt att visa att traditionen i allra högsta grad lever. Vi har alltjämt närmare hundratalet verksamma konsthantverkare som är aktiva i fabriksområdets ateljer. Inom flera områden är det namnkunniga och kända konstnärer som vi är stolta över och som sätter Gustavsberg på kartan i olika sammanhang.

Med en arkitektur som söker värden som humor och värme, runda former och materialval som det finns historiska relationer till, kan kvarteret mellan centrum och hamnen bli ett dragplåster i många avseenden.

Här vill man bo, öppna en liten verksamhet eller bara vistas. Parken har man utanför dörren och vattenbrynet når man med ett par minuters promenad åt ena hållet och dito minuter åt andra erbjuder centrum och snabb och turtät kommunikation till stan.



Uppdaterad månd. 7/10 kl 17.10:

22 kommentarer har hittills lämnats på DNs hemsida maa. artikeln. Det är bra i sig att frågan väcker diskussioner. Innehållet i inläggen behandlar olika saker att beakta i den fortsatta planeringen.

Trafikfrågan engagerar, det är en erfarenhet vi känner igen. Väldigt mycket går att förbättra när det gäller kollektivtrafiken, både inom kommunen och in till Nacka och Stockholm. Spårlösningar kommer vara en ingrediens i de kommande diskussionerna.

En meningsfrände påpekade att Västra Hamnen i Malmö borde vara förebild. Det är den för min del i många avseenden, även om skalan och förutsättningarna i Gustavsberg är delvis annorlunda. Vi var i på studiebesök i Malmö så sent som för några veckor sedan och jag tror hela den politiska beredningsgruppen liksom jag blev imponerade över vad vi såg. Jag återkommer till det i kommande inlägg närmaste dagarna!

2 kommentarer:

Jakob Fritzell sa...

Så ska det se ut! Just så. Och så en liknande, om än något mildare ton i fabriksområdet med lite tydligare drag av svensk skärgård.
Et voila!

Anonym sa...

Nu har du fångat mitt intresse, vilken kul vinkel på ett utvecklat Gustavsberg!

Jag tillhör skaran som är orolig för att Gustavsberg ska bli nästa Hammarby sjöstad med stor och tung bebyggelse i överdos. Jag kommer tillbaka hit framöver för att ta del av flera tankar. Det här inlägget bådar iallafall gott som jag ser det!


/Cecilia i Gustavsberg