onsdag 4 februari 2009

Hemliga centern

Processer och interndemokrati kan vara besvärligt. Ibland mer än annars. Ofta kan just inställningen till processen ställa till de största problemen. Människor som upplever att de utestängs blir nämligen lätt negativa i frågor de kanske annars inte skulle haft några invändningar kring.

Den lokale centerpartisten Stefan Mårtensson har skrivit en del om detta på sin blogg. Här och här. Political open source management kallar han det.

Med dagens rapportering kring Maud och partiledningens initiativ i kärnkraftsfrågan belyses en milsvid avgrund mellan gräsrötter och ledning i synen på just öppenhet i det politiska arbetet.

Om centern ska byta fot i kärnkraftsfrågan har de startat fotbytet med en rejäl uppförsbacke. Det blir intressant att följa de kommande dagarna.

UPPDATERAD KL. 20.51
Nu meddelar DN och att Andreas Carlgren efter fyra timmars överläggning i c-riksdagsgruppen fått "mandat att diskutera vidare med regeringen". Enligt SvD är det redan klart. Det blir en energiöverenskommelse med de andra allianspartierna. Ojoj, en sällan skådad effektivitet i interndemokrati.

UPPDATERAD 2 KL. 23.19
Lite thriller-känsla faktiskt när DNs braskar på med en ny rubrik fram på nattkröken: "Nattligt möte om kärnkraften".

Men så läser jag lokala politikerkollegan Hans Lindqvists blogg. Jag känner mig nedslagen. Inte i första hand för själva sakfrågan faktiskt. Utan mer ur aspekten interndemokrati. Har man arbetat politiskt ett par år har nog de flesta erfarit den trista upplevelsen att känna sig överflyglad i någon hjärtefråga. Oavsett vilket parti man tillhör. Sen finns det partiledningar som satt det mer i system än andra. Ett problem är det iallafall.

Om fotfolket körs över i viktiga frågor urgröps demokratin. Det har vi inte råd med.

Inga kommentarer: