måndag 9 februari 2009

Ta rygg på Sigtuna


I (S)igtuna bygger de hyresrätter. Kollegan Anders Johansson berättade föregående helg när vi var på kommundagarna i Västerås att de till drygt 250 hyresrätter som nu byggs fått 5700 intresseanmälningar!

Kontrakt var tecknade för samtliga lägenheter innan de ens börjat bygga. Där har kommunen dragit slutsatsen att påbörja byggnation av ytterligare 350 lägenheter.

Av ovanstående framgår att intresset för att bo i hyresrätter är stort. Liksom att det råder bostadsbrist i Sigtuna.

Skiljer sig Värmdö från Sigtuna?

Nej, om man svarar på frågan om det råder bostadsbrist. Det saknas lägenheter även här.

Ja, om man ser till hur kommunledningarna hanterar frågan. I Sigtuna byggs det hyresrätter. Det gör det inte i Värmdö. Här växer bostadskön.

Det är hög tid för m-styret att se problemen som bostadsbristen för med sig och gör något åt saken. Den dippande konjunkturen som bekymrar många har en liten, liten fördel. Det är att byggpriserna faller. Då borde kommunen passa på och ta initiativ. Det blir billigare hyror om man bygger lägenheterna med lägre byggkostnader.. Dessutom hjälper vi till att mildra konjunkturnedgången om vi bygger nu. Klassisk Keynesiansk politik.

Men än så länge ser vi inte röken av varken Keynesianism eller nya hyreslägenheter. Avstannade byggen finns det dock gott om. Åkerlyckan och Ebbalund för att nämna två.

(Bilden kommer från byggnyheter.se och visar hyreslägenheter som Skanska byggt för allmännyttiga Kalmarhems räkning).

Inga kommentarer: