måndag 11 januari 2010

När postkontoret har stängt

Försöker logga in på kommunmailen för att fortsätta med lite skrivjobb som inte blev klart innan hemgång tidigare ikväll. Något är vaj, kanske är det kylan som gör att ett nytt felmeddelande dyker upp i en ruta som säger att postkontoret inte har öppet..

Då infinner sig övervägandet: lägga sig och läsa? Bok eller kommunstyrelsehandlingar? Eller skriva ett inlägg här? Om någon av böckerna jag läst under ledigheten kanske?

Slöheten vinner, jag sitter kvar i soffan med datorn i knät och skriver ett inlägg.. Om ledighetens första läsupplevelse..

1. Tre sekunder - Roslund&Hellström
En fullpoängare i sin genre. Även om jag irriterar mig över att evigt trulige polis-Evert har slutat att lyssna på Siw Malmkvist. Han var roligare med henne i rummet.

Temat och den moraliska frågeställningen denna gång handlar om polisväsendets arbete med informatörer/infiltratörer. En inte ointressant fråga som man kan vrida och vända på en stund.

Som vanligt är historien laddad. De praktiska och tekniska greppen som bokens huvudperson gagnar för att gardera sig är mästerligt uttänkta. Ångesten byggs skickligt upp och snart ligger du där, lika svettig i nacken i verkligheten som diktens Piet Hoffman när han rör sig i gangstermiljöer i ständig risk att ha blivit röjd som golare.

Spänningen är tät liksom i tidigare böcker och det språkliga stilgreppet alltjämt stramt och med svärta. Tillsammans med Box 21 och Flickan under gatan är detta en av de bästa i serien om Evert Grens och hans kollegor vid Stockholmspolisen. Jag hoppas att författarnas produktivitet håller i sig så att vi framåt sommaren har skäl att gå till bokhandlaren och köpa nummer sex i serien. Priset de vann för "Bästa deckare 2009" var välförtjänt!

Inga kommentarer: