söndag 31 januari 2010

TV-debatt med taggad Ohly

Ikväll var det final för de sk. "superveckorna". Partiledardebatt i två akter i SvT.

Det var flera påtagligt nervösa partiledare som i olika frågor hade ovanligt svårt att formulera sig. Snart sagt faktiskt alla trasslade någon gång till det i sina resonemang. Om någon tvivlat på att mycket i valrörelsen kommer handla om jobben så kan man nu sluta med det. Det kommer att vara huvudfrågan nummer ett. En nyligen presenterad opinionsundersökning visade att oppositionspartierna har högre förtroende i denna fråga.

Kanske är det den informationen som gjort att de tre partiledarna för oppositionen sträcker på ryggen numera och talar med större självförtroende än tidigare. Jag tycker ofta det blir fånigt när vi redan frälsta ska utbrista förtjust att vi var bäst i alla avseenden och motståndarna urusla. Trots det skriver jag nu att jag är en stolt sosse som går till sängs om en stund. Och att jag kommer att känna ytterligare självförtroende när jag kommer till jobbet imorgon. Mona Sahlin var tydlig, säker och empatisk. En bra kombination. Hon hade bra fokus i sina inlägg.

Den största överraskningen ikväll stod Lars Ohly för. Hans budskap var rena och tydliga, hans exempel från vardagen slående och jämförelserna mellan den nu förda moderatpolitiken och det rödgröna alternativet var befriande enkla och pedagogiska. Med nerv gav han svar på tal i både sjukförsäkringsdebatten och skattefrågan.

Det faktum att moderatregeringens omfattande skattesänkningar som genomförts med lånade pengar ökat ojämställdheten mellan män och kvinnor med i genomsnitt en tusenlapp i månaden var ett exempel. Därtill att hälften av de totala skattesänkningarna i kronor räknat gått till den tiondel av svenskarna som tjänar mest är en viktig del av det facit som den här mandatperioden inneburit. Den rikaste tiondelen bland svenskarna har fått gigantiska skattesänkningar med lånade pengar medan sjuka och arbetslösa fått sina redan små inkomster ytterligare nedskurna.

Utöver jobbfrågan kommer ett annat viktigt område vara skatter vs. välfärd. Kommuner och landsting har tvingats till dramatiska nedskärningar under åren som gått vilket fått till följd att barngrupperna i förskolan ökat, klasserna i skolan har blivit större och alltfler lämnar grundskolan utan behörighet att gå vidare till gymnasiet. Detta är grundbulten inom politiken. Att leverera dessa kärnverksamheter med hög kvalitet, inkluderat äldreomsorg och sjukvård. Vi urholkar Sveriges konkurrenskraft och framtida möjligheter att vara ett framgångsland om inte vi vänder den trend vi nu är inne i där siffrorna pekar åt fel håll.

Ett är säkert, det kommer att bli ett spännande politiskt år!

Inga kommentarer: