torsdag 8 november 2007

Kreativ kirurg


Kirurgen Trolles utsagor blir alltmer kreativa.

Han hävdar alltjämt att han inte våldtagit sin patient. Tidigare var det hans mening att sperman som säkrats inne i i henne kommit från hans mage (via hans händer) i samband med det kirurgiska ingrepp hon var där för. Det trodde inte rätten på. Han dömdes till tre och halvt års fängelse av tingsrätten.

Sedan dess har han enligt Aftonbladet låtit en man skugga den 23-åriga kvinnan i syfte att samla uppgifter som skulle kunna vara negativt för hennes trovärdighet inför överprövningen i hovrätten.

Nu har han helt bytt utsaga. Kvinnan hade frivilligt samlag med honom dagen före ingreppet på kliniken men han ville inte berätta det tidigare för att han var rädd att hans fru skulle tycka illa vara.

SAMTIDIGT menar han att han inte ljugit i tingsrätten. Det skulle kunnat vara så att sperman kom in i kvinnan på det sätt han vittnade om i rätten. Men det troligaste är ändå enligt honom själv att det var konsekvensen av deras samvaro kvällen innan.

Min undran är: Får man ljuga hur mycket som helst? Ni jurister som någongång då och då kikar in här; är det inte straffbart att sno ihop vilka valser som helst? Kan kvinnan stämma honom för förtal (hans påstående att hon frivilligt skulle haft sexuellt umgänge med denna slekiga uppenbarelse måste väl kunna betraktas som förtal..?).

Uäck!

5 kommentarer:

Anna sa...

I 15 kap 2 § Rättegångsbalken regleras att den som som är part i en rättegång och som förtiger om sanningen kan dömas till osann partsutsaga. Det skulle kunna aktualiseras för den s k kirurgen.

Vad gäller förtal regleras det i 5 kap 1 § Rättegångsbalken. Där handlar det om att utpekas som klandervärd eller brottslig eller på annat sätt som är menad att missakta den utpekade. DVS att hävda att man haft sexuellt umgänge med någon faller nog inte riktigt in under förtal...

Kanske blev lite torrt men förklarar förhoppningsvis lite.

Bisse sa...

Jag är inte jurist men det måste vara förtal minst att bli beskylld för att kunna tänka sig att ha ihop det med den dåren!

Annika sa...

Tack Anna för klargörandet..! Även om jag håller med Bisse ;-)

Annika

Anna sa...

Juridik och rättvisa är inte alltid samma sak...

Claes sa...

Just osann partsutsaga skulle väl vara intressant att få prövat i det här fallet. Hans historia är ju så osannolik. Och pinsam.