lördag 30 augusti 2008

Den folklige domaren


DN skriver idag om det som jag påpekade i ett av gårdagens blogginlägg. Att utbildningen för nämndemän behöver ses över.

Det är ett fall framåt att det nu tycks finnas en liten introduktionsutbildning för nämndemän, en endagskurs med genomgång av jävsregler, sekretess och tystnadsplikt. Det fanns inte när jag utsågs för femton år sedan.

Alltjämt visar de senaste dagarnas händelser att den utbildning som finns inte räcker.

De båda nämndemän som redovisat sin syn i skuldfrågan innan dom föll i Arbogamålet riskerar nu att bli polisanmälda. Det är rättens lagman som överväger detta.

Johannes Åman formulerar mina tankar kring detta faktum:

"Ska man vara rättvis så är det inte bara Arbogamålets nämndemän som misslyckats. När lekmännen talar bredvid mun kan inte domaren i målet, Per Kjellsson, lägga hela skulden på dem. Han har själv som rättens erfarne jurist haft den ledande rollen. Nämndemän med "glappkäft" är i hög grad hans eget professionella misslyckande."


Nu kommer nämndemannasystemet återigen att diskuteras och ifrågasättas. Det är olyckligt om den modell vi har nu skulle skrotas efter en debatt som jag gissar kan bli skarp i juristkretsar och även på andra håll. Jag tillhör definitivt en av tillskyndarna till systemet med en medborgarförankrad domstol.

Det går dock inte att blunda för att systemet är behäftat med trovärdighetsproblem i olika avseenden. Det är ett problem att landets nämndemannakår har en genomsnittsålder som närmare motsvarar PRO-avdelningens än genomsnittsvenskens, och vars representativitet lämnar mycket i övrigt att önska. Sällan ser vi varken nysvenskar eller ungdomar på nämndemannasätena. Det är med dubbla känslor jag ändå landar i ståndpunkten att vi kanske måste skapa andra rekryteringsvägar än via de politiska partierna. Jag hoppas att debatten fokuserar denna typ av frågeställningar snarare än frågan om nämndemannasystemets existens över huvud taget.

UPPDATERAD KL. 12.50:
Nu agerar fler för att nämndemännen ska ges bättre utbildning.

fredag 29 augusti 2008

Inte Ceciliornas vecka

Cecilia 1.

Besked har just kommit att Arbogarättegången inte tas om. Det var för väl.

Samtidigt borde det inträffade rendera viss sjävrannsakan hos både den nämndeman, Cecilia Uggla (m), vars uttalanden var det som utlöste dagens prövning om ny rättegång, som hos Domstolsverket, myndigheten som ansvarar för dessa frågor.

Jag var nämndeman vid Svea hovrätt i mitten av nittiotalet. Jag minns ännu känslan i kroppen de dagar det inte var universitetsstudierna som stod på agendan utan uppdraget i hovrätten som skulle utföras. Ett stort och viktigt ansvar som jag hade enorm respekt inför. Desto mer förvånad blev jag över att själva utövandet av uppdraget inte föregicks av någon introduktion/utbildning/kurs. Vi fick förvisso svära en ed samt rekvirera nyckel och passerkort samt några A4-sidor formalia med "praktisk information". Men någon grundkurs för nämndemän fanns inte att tillgå. Exemplet i Arboga kanske kan aktualisera den frågan?

Successivt lär man sig förvisso tack vare professionella lagmän som guidar rätten fram, men kvaliteten skulle kunna utvecklas betydligt med någon form av introduktion för nya nämndemän. Något för Domstolsverket att ta tag i.

Var det dock något man fick lära sig, redan när eden svors så var det just att inte hålla sig med uppfattningar om huruvida en åtalad var skyldig eller ej, förrän rättegången avslutats. ÄN mindre prata med utomstående, dvs andra än kollegorna i rätten.

Med en så extremt mediabevakad rättegång som den i Arboga är det obegripligt att inte Cecilia Ugglas standardkommentar var -Inga kommentarer. Om hon så väcktes mitt i natten.


Cecilia 2.
Ett annat rabalder i veckan har utlösts av det beramade blogginlägget som paret Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar lät publicera. När jag först läste det var det min övertygelse att vi utsatts för ett försök till practical joke. Tyvärr verkar så inte vara fallet. När de nu kommenterar den störtflod av reaktioner som inlägget skapat blir jag ännu mer förundrad.

Har de kort om jobb och vill påminna om att de finns?
Är de uttråkade i största allmänhet och vill röra om i grytan lite grann?

Jag tvivlar på att det som de anger som syfte för sitt dravel, att mitt och andras sexliv skulle bli vildare av deras märkliga texter, kommer att bli verklighet. Att dessutom blanda in mäns våldsamhet mot kvinnor som något positivt är en provokation av det värsta slaget.

Jag misstänker att det var fler än jag som tyckte hyggligt om boken "En spricka i kristallen" och såg en författare i bakgrunden som framstod stark och klok. Och att det är på fler listor än min hon har rasat placeringsmässigt.

45,4

Det beskedet gör min fredag.

Även om det bara är en opinionsundersökning.

torsdag 28 augusti 2008

Kära hälsningar


har jag fått ett exemplar av idag. Det är en ljuvlig, liten bok med 112 vykort från Värmdötrakten. Gamla bilder och äldre ändå. Varje litet kort som en pralin.

Tack goa M.

Köp ett ex. (eller låna mitt!) och njut!

(Boken heter alltså "Kära hälsningar - 112 vykort från Värmdö med omnejd. Författare Lars Åke Bäckdahl)

onsdag 27 augusti 2008

Kärlek ..å lite politik


Blogg- och s-kollegan Johanna skriver:
"Mymlan säger det jag tänkt länge, men inte vågat uttrycka: Jag har inte heller glömt FRA. Jag läser dagligen men känner att jag inte har något att tillföra. Andra gör det mycket bättre. Och faktiskt. Det finns viktigare saker. Som att älska. Älskas. Vara tillsammans med människor man tycker om och lyssna på bra musik.

Därför utmanar Mymlan bloggosfären att lista den/de bästa finaste kärlekslåten/-arna man vet, gärna ihop med en liten historia ifall det finns en kring just den låten.
Skicka vidare! Nu ska vi fylla den svenska bloggosfären med kärlek, som omväxling till FRA."


En god idé. Om det inte vore omöjligt att ta fram DEN enda bästa låten.

Några obeskrivligt vackra rader finns i en av låtarna på Johannas lista. Ord som J ibland nynnar i mitt öra när det behövs.

"Likt en sländas spröda vinge ögat skälver
Solens smälta i ditt hår kring pannan välver
Du jag tror vi flyr rakt in i solen.
Om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där jag aldrig ger dig
men du jag ger dig min morgon
jag ger dig min dag"


Så får jag väl återkomma med fler vackert sammansatta strofer framöver. Det är poesi och skön avkoppling för hjärnans själ, om det nu finns någon sådan.


Ikväll var det barnomsorgs- och förskolenämnd. Där diskuterades en fråga som jag har svårt att få ut ur mitt huvud, vackra textrader eller ej. Den om en ny förskola i Charlottendal. Jag får återkomma kring detta när jag sovit på saken.

Vi har ännu inte fått något svar på det öppna brevet som kommunstyrelsens ordförande Jonas Nilsson fick för över två veckor sedan. Jag och många andra tycker det är märkligt att det inte möts med någon som helst kommentar. Idag skrev vår lokala ordförande Nils-Erik Särnbrink ett nytt öppet brev. Denna gång till moderaternas lokala ordförande eftersom Jonas Nilsson i en nyhetsartikel hänvisat till honom. Du finner brevet här. Jag hoppas att det besvaras. Svenska Dagbladet skriver också om situationen nu ikväll.

Lästips i all hast!


Försöker få till det här med motion och det är inte lätt med alla sena kvällar. Är inte morgontypen heller tyvärr, men ska nu ändå ge det ett försök.

Några länktips på läsvärdheter:
Värmdöbloggaren LG Nilsson skriver återigen ett inlägg som är angeläget, om man bryr sig om den lokala ((by)gg)politiken.

Folkpartisten Mark Klamberg ska du bekanta dig med om du är engagerad i FRA-frågan. Han skriver pedagogiskt om frågans juridiska implikationer. Nu senast om diskussionen kring kravet på brottsmisstanke måste finnas för att tillåta avlyssning.

Partikompisen Aurora har gjort en nystart med sin blogg. På den finner du mycket läsvärt, ex. det härom dagen..

Årets knasigaste inlägg i jämställdhetsdebatten finner du här. Det är Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar som antingen driver med oss eller på riktigt hör hemma på Historiska muséet. Smart drag av gamle Expressenskribenten PM Nilsson att publicera detta snömos. Det är uppror i bloggosfären och besöksmätaren på deras blogg slår säkert alla rekord..

Och slutligen, min syster skriver i ämnet vi talat om flera gånger i sommar, varför älskar alla Lisbeth Salander?

tisdag 26 augusti 2008

Politikerbloggen

..skriver också om turbulensen i Värmdö.

Mer missnöje med moderaterna

Dagens Nacka Värmdö Posten har en något sensationell debattartikel. Undertecknaren tillhör kategorin som aldrig tidigare mig veterligt haft synpunkter på lokalpolitiken. Därtill rapporteras på nyhetsplats att det knakar i Alliansen. Igår rullade både ABC-nytt och Radio Stockholm nyheten med kravet på Nilssons avgång.

Det ska bli intressant att höra vad slutsatsen blev på moderaternas medlemsmöte igår kväll.

måndag 25 augusti 2008

Det politiska tumultet

..skrev jag ju om att jag skulle skriva om..
Nu har Anders skrivit om det.

Jag är förvånad att inte etablerade moderater tillstår att det faktiskt är ett bekymmer att deras främsta lokala ledare har struntat blankt i att betala skatt. Och att det tillåtits gå så långt som till indrivning/utmätning på hans bankkonto. Bland gräsrötter och medborgare hörs dock synpunkterna desto mer, även utåt.

Från m-ledningen lyser dock kritiken med sin frånvaro. Mellan skål och vägg beklagar sig någon, men det är allt. Har alla i ledande befattningar inom (m) i Värmdö samma skruvade uppfattning om vad som är rätt och fel?

Företrädare för de mindre partierna i alliansen markerar i olika sammanhang på olika sätt att det inte är okej. Om det sträcker sig längre än till just markeringar återstår att se.

Det bästa med Almedalen


..var att Mona Sahlin gav klara besked i fastighetsskattefrågan.

-Nej, det kommer att inte återinföras någon fastighetsskatt enligt tidigare modell vid ett regeringsskifte i kommande val.

En justering i förhållande till dagens system aviserade partiledaren. På villor med ett taxeringsvärde över fem miljoner kronor tas en ökad fastighetsavgift ut om en procent extra på det som överskjuter fem miljoner.

Intäkten från avgiftsökningen går till att:
1. Återinföra den sk. uppskovsrätten
Dvs. den som säljer en lägenhet/hus och köper ett dyrare för att ex. familjen vuxit och behöver ett större boende får uppskov med reavinstskatten.

2. Återinföra begränsningsregeln för alla
Dvs. begränsningsregeln ska omfatta alla inte bara pensionärer. Ingen ska behöva betala mer än 4% i fastighetsavgift/skatt.

3. Det ska löna sig att miljöinvestera i sin fastighet
Den som gör en miljömässigt klok investering i sin fastighet ska slippa ökad fastighetsavgift/skatt. Om du som villaägare ex. installerar bergvärme istället för direktverkande el behöver inte upptaxera sin fastighet med den värdeökning investeringen genererat.

För många Värmdöbor var Mona Sahlins besked intressant, och tror jag, välkommet! En sammanställning som Stockholmstidningen låtit göra visar att det är ca. 250 villor som har villor taxerade över fem miljoner. För resten av villorna i Värmdö kommer alltså inget att förändras när det gäller fastighetsskatten vid ett regeringsskifte.

Nu ska vi bara se till att Värmdöborna nås av den informationen. Det största hotet mot familjernas ekonomi är risken för fortsatt höjda räntor, och i det sammanhanget spelar regeringens finanspolitik en viktig roll. So far förskräcker facit, räntan har kilat upp väsentligt efter maktskiftet -06.

torsdag 21 augusti 2008

Tack SvT

Nu har ni motiverat mig min årsavgift till Radiotjänst. Intervjun med Jonas Hassen Khemiri var det bästa jag sett på TV på mycket länge.

Så det blir inga långa inlägg ikväll med referat från det politiska tumultet på hemmaplan, trots att det var min avsikt. Jag kryper till kojs med ett småfånigt leende på läpparna istället.

onsdag 20 augusti 2008

1 av 200 000 000


.. har anlänt idag. Till min brevlåda.

Jag är salig. Årets IKEA-katalog har kommit och lyckan är gjord!

Inga politiska handlingar blir lästa ikväll..

tisdag 19 augusti 2008

Ingen Kant i Värmdö

Läser en fascinerande artikel i SvD kultur med många poänger.

Lena Halldenius, filosof och jurist vid Malmö högskola, lägger ut texten om synen på demokrati och delaktighet med anledning av de starka krafter som hanteringen av FRA-frågan triggat igång.

Med Lenas terminologi måste det vara "Tony Blair-syndromet" som drabbat den lokala alliansen i hanteringen av opinioner i kommunen, nu senast i Grantomtaärendet. Såhär skriver hon:

"En annan tolkning är att politiken lider av ett Tony Blair-syndrom: Makthavarna i regeringen tror på kvasireligiöst allvar att de är särskilt skickade att veta vad som är rätt och tror på samma kvasireligiösa allvar att folk är benägna att helt enkelt lita på det. Folklig opposition blir då ett pedagogiskt problem, en missuppfattning, som man löser genom att förklara en gång till."

Hoppas de söker sig till Kants teorem framöver. Läs artikeln förstår du vad jag menar. Mer respekt för demokratin i Värmdö från de styrandes sida skulle inte skada. Att börja leva efter de regler man satt upp för andra (sina medborgare) skulle vara ett välkommet första steg.

High Chaparall

Idag är det en turbulent dag i Värmdöpolitiken.

Tisdagar är en lite speciell dag i veckan. Då kommer båda lokaltidningarna ut. Alltid brukar det finnas någon/några artikel som handlar om kommunen och politiken, direkt eller indirekt.

Idag skriver båda om förtroendekrisen för moderatledaren. I den ena tidningen publiceras både en debattartikel och en nyhetsartikel i ämnet. Det är moderater som nu tar bladet från munnen och framför kritik. Jag gissar att de kommer att få kraftig kritik från sina parti"kompisar". Jag gissar också att det finns ett antal som, mellan fyra ögon, kommer säga att de tycker det var modigt gjort och bra. Och att det kommer vara ännu fler utomstående som kommer att uppskatta kuraget att säga ifrån när det nu har gått för långt.

Men än så länge slår kommunstyrelsens ordförande ifrån sig de frågor som nu ställts till honom av den ena tidningen. Han svarar inte när den andra tidningen söker honom, och ringer inte upp heller.

Strax efter lunch idag får jag höra att polisen ingripit och nu förbjudet sprängning på Grantomta med hänvisning till att det saknas lagakraftvunnet bygglov. Det innebär att kommunen återigen, för andra gången på ett halvår, hanterar sina byggprojekt på ett sätt som kostar skattebetalarna en massa pengar i onödan och därtill gör sig rejält osams med sina invånare.

Jag finner inte ord för hur inkompentent detta är skött.

Och nej, det var inget styrelsemöte i fastighetsbolaget i morse (jag sitter där). Det hade ordföranden ställt in. Det fanns ju inget att tala om..


Detta inlägg uppgraderas senare ikväll med länkar till ytterligare information om Grantomtaärendet för dig som är ny läsare här.

UPPDATERAD KL. 22.28:
Vill du läsa på om Grantomtafrågan, läs här, här, här och här.

måndag 18 augusti 2008

Lika sorgligt som Kallur


Imorrn börjar det sprängas på Grantomta, bygget i Värmdö som hanterats på sämsta tänkbara sätt. (Se här, här, här och här).

Alltjämt saknas bygglov som vunnit laga kraft. Därtill Vägverkets beslut om finansiering för väglösningen på Skärgårdsvägen. Men sprängningarna startar.

Det är en ödets ironi att det sker samma dag som skolan håller terminsupprop för de små och lite större telningarna, trots allt bedyrande om att ingen sprängning skulle behöva ske under skoltid.

Andra bud nu verkar det. Sprängning måndag-fredag, kl 7-17 i tre veckor framöver.

Ska vi tro att det är en tillfällighet att styrelsemötet med VKFAB (kommunens fastighetsbolag) imorgon bitti är inställt? Beskedet vi fick var att det inte fanns något särskilt att informera om.

Ovanstående info. har jag hört på annat håll i eftermiddag.


Eller förresten. Det är sorgligare än Kallur. Mycket mer sorgligt.

söndag 17 augusti 2008

Vackra bilder

..är som honung i teet.

Ikväll har jag återvänt till en riktig bikupa i sammanhanget. Alicia Swedenborg heter en fotograf som är särdeles begåvad med kameran. Hon är trapphuskompis med min bästis C och fotade på deras bröllop för två år sedan.

Nu har hon låtit linsen fara över Cs vackra mage. Det är poesi - varsågod! (OBS! Graviditetsantiromantiker avrådes.)

Dröm


Ikväll drömmer jag om att få vara Clarence Clemons som spelar sax bakom Bruce S. i låten "New York city serenade".

Speglar sinnet närmast fulländat efter att ha varit på landet i svärfars hus och plockat..

Melankoli.

Vilken låt. Vilken känsla.

http://www.youtube.com/watch?v=AWpv0aStofo

lördag 16 augusti 2008

Det rör på sig..


Vi har haft heldagsträff i valledningen idag. Vår grupp om åtta personer har pratat, analyserat, brainstormat, skvallrat, ätit, skrattat och planerat.

Länge sedan Bommersvik var så charmant, trots att det på något märkligt sätt alltid är trevligt här.

Aurora (bilden) och jag har särskilda idéer som vi ska testa framöver.. Återkommer om detta!

Det närmar sig halvtid i mandatperioden, ett perspektiv som svindlar. Bara två år kvar!

På hemmaplan verkar det röra på sig också inom alliansen. Har träffat flera gamla nämndskollegor som på olika sätt låter förstå att de inte tycker det känns särskilt skoj att deras ledare har skatteskulder som kronofogden driver in genom utmätning. Vi har ställt frågor kring detta i ett öppet brev. Jag ser fram mot kommunstyrelsens ordförandes svar på dessa.

En och annan kommenterar också frågan om boende, flera jobb (här och här), oredovisade inkomster och långa semestrar.

Om det är som en konsekvens av detta som flertalet mittenpartiföreträdare nu i dagarna väljer att starta bloggar vet jag inte men idag har jag iallafall blivit varse att ytterligare en startat sitt skrivande i bloggosfären. Han är också välkommen såklart! Under namnet "HemmestaHasse" tar centerpartisten Hans Lindqvist bladet från munnen. Gå in och läs framöver. Det tänker jag göra. Det kan bli spännande.

fredag 15 augusti 2008

Välkommen Fredrik!


Upptäcker just till min stora glädje att ännu en allianspolitiker bestämt sig för att dela med sig av synpunkter och tankar kring den lokala politiken i Värmdö! Utöver "Mårtenssons meningar" som jag puffade för härförleden och som har centerpartisk profil, får vi nu en folkpartist i etern. Nu saknas bara röster från moderaterna och kristdemokraterna.

Att det är Fredrik som äntrat bloggscenen, som jag känner som en empatisk och genuint engagerad person för frågor som rör barn och unga, gör inte saken sämre! Det ska bli spännande att följa. Du finner honom här!

torsdag 14 augusti 2008

"Det enda rimliga beslutet"

...säger i denna artikel skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (fp), med bäring på beslutet att stoppa alla avknoppningar i Stockholms stad eftersom dessa uppenbart strider mot gällande lagstiftning.

Bravo Lotta!

Nu undrar jag hur m-styret i Värmdö ser på saken. Delar de Lotta Edholms syn? Jag kommer ställa frågor kring detta på höstens första fullmäktige.

Saknad

Den som skrattade högst åt denna jämförelse var föremålet själv. Den galna bilden får oss i familjen fortfarande att dra på smilbanden.

Igår lämnade han oss och det känns djupt sorgligt. Samtidigt är alla varelser på andra sidan att gratulera. Han kan lyfta vilken tillställning som helst med sina historier, diskussioner och ironier och sitt bullrande, hjärtliga skratt.

Jag minns honom i den mörkblå frottérocken i träfåtöljen i ekens skugga på landet, mitt i ljudbruset som flödade ut genom öppna fönster och dörrar. Den starka passionen för musik i allmänhet och Emmylou i synnerhet. Och länge kommer jag höra honom skråla med var gång jag lyssnar till henne, Elvis, Credence, Dubliners eller Travelling Wilburys.

Den ständigt pågående kaffemuggen på det lilla träbordet står där också i minnesbilden, jämte den evigt brinnande cigaretten och den pågående diskussionen om det ena eller andra.

Politiska diskussioner med svärfar var min favorit.

onsdag 13 augusti 2008

Semesterstängt


Många har hörts av som är missnöjda över kommunens tillgänglighet under sommaren. En av dem har skrivit på temat här.

Förhoppningsvis sker en utvärdering så att misstag kan undvikas kommande somrar. En rimlig semester behöver alla men det är inte bra om verksamhet och projekt blir lidande för att alla är borta samtidigt och ingen går att nå.

tisdag 12 augusti 2008

Utmanad


har jag blivit av både Johanna och Anna-Karin.


Fem saker som finns på din att göra-lista idag:
1. Skriva alla blogginlägg jag samlat idéer till några dagar för att ha en liten buffert för de dagar tiden inte räcker till..
2. Fortsätta läsa ikapp mig på sommarens nyheter och skriva en och annan minnesnot för höstens arbete.
3. Fundera på de uppgifter jag fått ansvar för inför lördagens planeringsdag med partikompisarna.
4. Klura ut något skoj för min bror som fyller jämnt om ett par månader (tips tages gärna emot! Det är dessutom riskfritt att lämna dem här, han läser inte bloggar..).
5. Motionera, helst två gånger - (NU måste det bli någon ordning.., uäääh, det kommer bli en hemsk höst om jag inte tar ikapp förlorad mark). Fysisk motion menar jag.

Jag har en sjätte punkt som alltså inte blir av eftersom listan skulle innehålla fem punkter.
6. Ringa tandläkaren.

Vad gjorde du för tio år sedan?
Försökte paddla kajak på semestern.
Mådde illa. Konstant.
Fick i mitten av sommaren förklaringen.
Positivt graviditetstest.

Fick i slutet av sommaren förklaringen till att illamåendet aldrig gick över utan snarast tilltog. Det var två små bylten därinne.
En av de mest omtumlande stunderna i mitt liv.

Ställen du bott på?
Ett otal platser i Gustavsberg. Hus på Ingarö. Lägenheter i stan, Kungsholmen och Vasastan.

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
1. Betala mina lån till banken.
2. Och till CSN.
3. Och såklart familjens och vännernas diton..
4. Ta med alla människor som önskade på en spektakulär resa..
5. Ge resten av pengarna till Lisbeth Salanders förvaltare i Gibraltar som får starta ett lass med fonder vars avkastning skulle utdelas till meningsfulla och roliga ändamål.

Det borde räcka för att hitta en metod att lagra energi t.ex.
Simsalabim, klimatfrågan löst.

Samt starta samverkansskolan "Det modiga högstadiet" som m-styret lade ned innan den hann öppna.

Och en massa annat..
(Och nej, jag skulle inte sluta jobba. Absolut inte. Fy vad tråkigt det vore.)

söndag 10 augusti 2008

Fp i Nacka kritiserar Värmdö

Folkpartiets lokalavdelning i Nacka har en livaktig och synnerligen frekvent uppdaterad blogg. Det utmärkande för bloggen måste sägas vara förmågan att sticka ut hakan och kritiken av politiken som förs både lokalt och centralt, trots att de själva utgör underlag för själva styret. Det är en frisk läsning.

Härförleden lades texten ut om projekt som kommunen (Nacka) ägnar sig åt vilket man borde avstå från. Även kollegorna i Värmdö får sig en släng av sleven.

Om FRA-frågan intresserar dig kan jag dessutom rekommendera att du lägger bloggadressen på minnet. De skriver engagerat i ämnet.

http://fpnacka.blogspot.com

lördag 9 augusti 2008

Friskoledebatt


Maryam har skrivit utmärkt om friskolefrågan. Läs!

Och idag skriver Johannes Åman en kolumn på DN ledarsida om samma sak.., att moderaterna snöat in på driftsformsfrågan och vill ha friskolor som ett självändamål, trots att "avknoppning nu sker i en rättslig gråzon med ett stort utrymme för godtycke".

fredag 8 augusti 2008

Varför går det på tok?


Det är någonting som inte fungerar som det ska i Värmdö kommun. Gång på gång kilar viktiga byggprojekt i diket. Det leder till arga, oroliga och misstrogna medborgare som ofta, tyvärr på goda grunder har kraftig kritik att leverera.

Bara under detta år har mycket tid och energi fått ägnas åt byggena på Ljung och Grantomta som varit långt utanför vad som borde vara fallet. Och alltjämt har de berörda kraftiga synpunkter på kommunens agerande.

Bloggaren LG Nilsson uppmärksammar oss nu på att exploateringen i Höjdhagen är den senaste i raden av projekt som rör upp starka känslor. Området är en känslig kulturmiljö där man nu brakar fram med lösningar som dåligt tar hänsyn till den befintliga bebyggelsen. LG redovisar det hela långt skickligare än jag förmår, läs hans inlägg här för att bilda dig en egen uppfattning.

Hans inlägg har fått mig att fundera ett par dagar. Vad är det som gör att kommunen gång efter annan hamnar i så skarpa konflikter? Att våra medborgare så ofta och i så hög utsträckning känner sig lurade?

Det går inte längre att avfärda klagomålen som enstaka händelser eller hänvisa till enskilda kverulerande medborgare.

Vi har ett systemfel. Ett allvarligt sådant.

När det gäller nybyggnationer har kommunen alltid ett stort ansvar. Det är kommunen som via detaljplaner styr vad som är möjligt att göra inom olika områden i kommunen. Dessa kan kompletteras med gestaltningsprogram som ytterligare konkretiserar och reglerar hur de kan utvecklas och hur det är tänkt att områden ska se ut. Exploatörer har att följa dessa när de inför nybyggen ansöker om bygglov. Och bygglov ska bara beviljas så länge ansökningarna håller sig inom planerna och programmen som finns. Det är i detta system vi måste fundera över hur kommunen kan förbättra sig, eftersom förväntningar och verklighet i så många avseenden har varit kraftigt avvikande.

Jag vet inte vad det i skrivande stund finns för möjligheter att påverka det som nu sker i Höjdhagsområdet, om det finns några. Min farhåga är att så inte är fallet.

Under alla omständigheter är det hög tid att vi inser vidden av systemproblemet vi lever med och att det nu inleds ett arbete för att undvika motsvarande framöver. En kommun har inte råd att misstros av sina invånare. Tyvärr är det många som på sistone fått sig en rejäl förtroendeknäck kring hur vi som är ansvariga axlar våra uppdrag.

Arbetet med planer och bygglov måste vässas. Slutresultatet måste motsvara det som vi under resans gång i dialogen med medborgarna förespeglat. Hur detta i praktiken ska gå till behöver vi ha en ordentlig diskussion kring. Jag hoppas den styrande majoriteten släpper fram en sådan när vi på nästa fullmäktige initierar den.

Att längta till


Sällan längtar jag till november månad. Men i år finns det något att se fram emot!

Biljetterna släpps idag - skaffa du med, jag skulle bli mycket förvånad om inte de satsade slantarna ger valuta.

Aimee Manns konsert i Stockholm är den tionde november.

Tack Janne för inbjudan!

torsdag 7 augusti 2008

Civilkurage


Det drar ihop sig. OS invigs imorgon.

Emma Green, Johan Wissman och Alhaji Jeng har tillsammans med ytterligare fyrtio idrottare skrivit till Kinas regering där man protesterar mot behandlingen av Tibet. Heder! Må deras initiativ följs av många fler under dagarna som kommer.

I artikeln som rapporterar om detta framgår att brevskrivarna sannolikt undgår repressalier från arrangörernas sida. Hoppas att ytterligare aktioner blir verklighet och att Kina pressas hårt, även om det leder till att en eller annan atlet diskas. Den ädlaste guldmedaljen måste vara protesten.

En annan form av civilkurage står ex-moderaten Fabian Norlin för. Läs!
Och kika gärna på Frapedia som han skapat om du vill se hur du kan bidra till att protestera mot FRA-lagen.

Bilden kommer från DN.

En lång, het sommar..


..tycks ha nått sitt slut. En rik sommar. En liten bild på Paimpol i Bretagne där vi tillbringat nästan en månad hos släktingar. Något semesterinlägg med bilder kommer framöver.

Det blev ett abruptare slut på vårens bloggande än tänkt. Nu är det dags igen. Kavla upp ärmarna och återerövra tangenterna på datorbordet. Läsa in nya handlingar och uppdatera sig på sommarens händelser.

Bloggämnena står likt regndropparna utanför kontorsfönstret som spön i backen. Varje papper jag tar i liksom varje mail jag läser och varje ny webadress jag klickar upp signalerar sig intressant. Det kan bli rikt med inlägg framöver.

...och FRA-frågan lever än
Min förundran över regeringens hantering av FRA-frågan stegras alltmer jag tar igen av sommarens nyheter. Det finns många inlägg att tipsa om, här, här, här och här, ett axplock.

Statsministern har idag efter lång tystnad tagit bladet från munnen, men knappast lugnat kritikerna. DNs Peter Wolodarski skrev en träffande kolumn kring regeringens taffliga hantering härom dagen.

För dig som i likhet med mig missade rapporteringen kring Almedalen: Mona lämnade i sitt tal två tydliga besked:
1. FRA-lagen kommer att rivas upp vid ett regeringsskifte 2010.
2. Fastighetsskatten kommer inte att återinföras enligt tidigare modell vid ett maktskifte. (Återkommer kring detta i ett separat inlägg framöver).

Hur FRA-frågan så småningom landar känns tämligen givet. Det utarbetas några tillägg som i praktiken inte ändrar något i huvudfrågan. Det är min fasta tro att massavlyssningen kommer att dra igång på nyåret. Reinfeldt och co. ska nu ägna en tid åt att försöka minska det väldiga opinionsnederlaget. Jag gissar att det kommer att gå.. sådär.

fredag 1 augusti 2008

Magisk sommar


Jag har inte skrivit på länge. Det har varit en speciell och fulländad sommar. Igår var den märkvärdigaste av alla dagar.

Jag sa JA!