onsdag 18 juni 2008

Pinsamt beslut

Nej, det är inte utfallet i FRA-frågans hantering under eftermiddagens/kvällens riksdagsdebatt som är orsaken till rubriken. Även om jag är övertygad om att alla habrovinklar som förevarit de senaste intensiva timmarna kring frågan till syvende og sidst på sin höjd kommer bli en tumme. Lite lullull ska pudras på i en snabbåterremiss för att framställa regeringen och dess partier som både lyssnande och regeringsdugliga. Men substansen i förslaget, att allt och alla ska avlyssnas - det kvarstår. Det är min farhåga - men vi får se!

Rubriken åsyftar förmiddagens beslut i Värmdö kommunfastigheters styrelse som innebär ett aktivt ställningstagande i en fråga jag tidigare uppmärksammat i flera inlägg. Kommunen ska börja bygga förskola/matsal/kök på Grantomta utan att bygglov finns som vunnit laga kraft. Det är ett skämt! Med vilken trovärdighet kan vi framöver kräva av våra medborgare och fritidshusägare i kommunen att de ska respektera våra regelverk när vi själva utan omsvep bryter mot samma regler.

På kommunens hemsida ligger "startpaketet" för den som ska söka bygglov. Det innehåller en mängd faktablad som hjälp för den som söker bygglov. På flertalet av dessa understryks vad det är som gäller för att få bygga. LAGAKRAFTVUNNA BYGGLOV.

Beslutet är ännu mer pinsamt i skenet av det bara var ett par månader sedan kommunen hade motsvarande situation, valde att bygga och förlorade i rättsliga instanser mot de medborgare som överklagade det beslutet.

Konsekvensen? Förutom själva pinsamheten att tvärsäkert påtala det riskfria i att bygga trots att det bygglovet saknades innebar misstaget dryga extrakostnader pga. att bygget stod stilla. En kvarts miljon fick kommunens skattebetalare slanta in..

Att med den nyliga erfarenheten i bagaget återigen dra igång ett mastodontstort bygge för 75 miljoner kronor utan bygglov är häpnadsväckande. Eller som en medarbetare i kommunen sa mellan fyra ögon: det är stolligt.

Inga kommentarer: