torsdag 1 maj 2008

Magisk dag


Första maj är magiskt. I år fick jag den jobbiga, pirriga, svåra och helt fantastiskt roliga möjligheten att vara en av talarna i Gustavsberg.

Elin, vår SSU-ordförande, som jungfrutalade var så.. COOL. Så bra! Och huvudtalaren Anders Lago från Södertälje hade lockat många ansikten bland åhörarna jag aldrig förut sett. Flera moderater slöt också upp.

För min del var det ett första maj-firande som stack ut. Som jag länge kommer minnas. Mest tack vare Elin.

Här är mitt tal:
Hej alla 1:a majfirare!

Det här skulle kunna bli ett gnälltal! En LÅNG litania över allt som går åt fel håll, över missade chanser, tappade sugar och dåliga beslut.

Listan skulle kunna göras SÅ lång;

*försämrade resultat i förskolan
*bottenlågt förtroende för ledningen i enkäter bland kommunens anställda
*rekordstora underskott för grundskolan
*kaos för elever som söker till gymnasiet och som riskerar bli utan plats när förturen försvunnit
*ökade sociala problem, mer skadegörelse, ökat alkoholdrickande bland våra ungdomar och fler tonårsaborter, osv.
*fritidsgården som säljs för lägenhetsbygge utan att det finns lösning för en ny
*stora försämringar för de som har det tuffast
*förskoleköer som blir allt längre
*inga nya hyresrätter
och allt färre lärare i våra skolor..

Men det blir så tråkigt!

EN kritik vill jag ändå ta som utgångspunkt för mitt tal.

Värmdöalliansens vallöfte om en satsning på skolan. 40 NYA MILJONER KRONOR till skolan för att förbättra kvaliteten.

40 miljoner lovade de. Efter valet har det istället blivit nedskärningar. Med lika mycket. MINUS 40 miljoner. En skillnad på 80 miljoner.

Det är 180 färre lärare. Till exempel.

Jag tror på barnen. Och på ungdomarna. Och att det har betydelse vilka förutsättningar de får i förskolan. Och grundskolan. Och i gymnasiet.

180 fler lärare som kunnat peppa, visa, lugna, lära, trösta, coacha och tro på våra 7000 barn och ungdomar. DET hade gjort skillnad. De - människorna kring våra unga - är betydelsefulla.

Igår var det valborg. Valborg innebär mösspåtagning för många blivande studenter. Det hålls tal och sjungs. Förhoppningar och framtidstro.

EN lärare höll tal igår till sina elever. Det här är hans ord:

“Jag vill berätta hur vansinnigt stolta vi lärare är över er. Ni ska veta att vi pratar om Er jämt. Om vad ni säger, om era kläder, om hur ni reagerar, om konstiga saker ni har för er, om löjliga saker ni har för, om coola saker ni gör (och som vi naturligtvis är avundsjuka på), om vad ni borde syssla med i livet och KANSKE någon enstaka gång också om era tillkortakommanden. Helst av allt solar vi oss dock i glansen från era framsteg och erövringar. På så sätt lever vi genom er och era framsteg ger vårt arbete innehåll och mening.

När jag säger framsteg menar jag inte betygen utan ER som människor. Visserligen är vi omåttligt stolta över varje överbetyg ni åstadkommer men när allt kommer omkring är det era prestationer som människor som betyder något. Er empati, självständighet, intelligens, humor, respekt och tolerans är de egenskaper som gör oss allra gladast".


Han fortsatte:

"Eftersom ni helt oförsiktigt låtit mig hålla i mikrofonen tänkte jag passa på tillfället att leverera en sista moralkaka på samma tema. För hur gärna vi än vill se era framsteg som resultatet av ERA ansträngningar och VÅR pedagogiska genialitet, går det inte att blunda för det faktum att ni tillhör en privilegierad skara. Tänk på det.

Slumpmässiga faktorer som nationalitet, etnicitet, klass, kön och sexualitet gör inte er framgång mindre välförtjänt, men däremot förutsägbar. Ni är födda vinnare i livets lotteri, av slumpen framseedade i tillvarons stora tennisturnering. Somliga mer, andra mindre men i det stora hela med långt bättre förutsättningar än en genomsnittlig invånare på planeten jorden.

Turen ger er möjligheter och privilegier men också förpliktelser. Ni kommer med överväldigande sannolikhet att fatta oproportionerligt många, oproportionerligt viktiga beslut i era liv. Beslut som får konsekvenser för det samhälle vi alla lever i. Lokalt, regionalt, nationellt, europeiskt och globalt.

Om inte Ni klarar av att kombinera försvaret av alla människors lika värde och rättigheter med respekten för allas olikhet, individens behov av frihet med hennes lika stora behov av rättvisa, människornas materiella behov med planetens begränsningar, VEM SKA DÅ GÖRA DET?

Som vägledning för era beslut, oavsett situation, tänkte jag i all ödmjukhet föreslå en identitet åt Er och åt OSS. Ni är inte, och ni behöver inte vara barn av vikingar, stormaktstid, rashygien, och självtillräcklig medelklassarrogans!

Ni är och ni kan välja att vara barn av upplysningen, av demokratin, av idéer om frihet, jämlikhet och systerskap! Det är en identitet med längre historia, djupare nederlag, större segrar och coolare hjältar än något annat som står er till buds. Dessutom är det den enda som kan åstadkomma EN LJUSNANDE FRAMTID.”

Så sa han. Ett par hundra ungdomar hörde dessa ord igår.

180 lärare till skulle ha betydelse för våra barn och ungdomar. Det tänker jag påminna moderaterna om vid varje möjligt tillfälle - hjälp till ni också!

För det är inte deras och folkpartiets inställning i skolpolitiken som löser skolans utmaningar. Nej, det är som jag såg en reklamaffisch i tunnelbanan beskriva det: “Det handlar inte om att fylla en hink - det handlar om att tända en eld”!
7000 små eldar hade brunnit lättare med 180 fler som tände dem! Uppfyll ert vallöfte nu!

Tack för ordet!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ett lysande tal. Jag ryser fortfarande!


/K

Nyfiken sa...

Kul upplägg på ditt tal, bra med ett visionsfokus.. Vem var läraren som talde så begåvat för sina elever eller ingick det i din komposition?


/J

Annika Andersson sa...

Tack!
Den begåvade läraren är mannen jag lever med..! :-)


Annika

Anonym sa...

Bravo, bravo, bravo!!!