tisdag 28 augusti 2007

Min syster - en megaloser

L är min härligt goa syster.

Hon är samtidigt en megaloser. Tjugosju år fyllda har hon levt ett rikt liv i många avseenden. Vänner, utbildning, killar, jobb och nöjen. Hon har genom åren bott på många olika platser, ofta tillsammans med med någon partner eller kompis.

Hon tillhör inte kategorin som hade en miljon på banken när hon föddes. Inte när hon lämnade föräldraboet heller. Hon tillhör heller inte kategorin som tjänar mer än genomsnittet.

När det sprack med förra pojkvännen bestämde hon sig. En egen lägenhet. Lättare sagt än gjort visar det sig. Andrahandskontrakt går efter mycket slit att hitta, dyrt och långt utanför stan där hon arbetar. Hyran och boendets kringkostnader slukar nära halva hennes disponibla inkomst. Hon konstaterar för sig själv att det inte är hållbart i längden. Hur ser alternativen ut?

Tja, när hon kontaktar diverse bostadsförmedlingar för att skaffa sig ett hyreskontrakt är det samstämmiga svaret från olika hyresförmedlare att kötiden är flera år. Med tanke på att de hyresbostäder som finns dessutom slumpas ut långt under marknadsvärdet till de hyresgäster som för stunden råkar bo där, kommer utbudet av hyresrätter minska rejält i Storstockholmsområdet de närmaste åren. Dessutom har regeringen avskaffat räntesubventionerna för att bygga nya varför nytillskottet är obefintligt i nuläget. Inte mycket att hoppas på där alltså.

Köpa själv då? Med det prisläge som nu råder innebär det ett ekonomiskt risktagande av stora mått. Priserna har skjutit i höjden bl a som en konsekvens av avskaffad förmögenhets- och fastighetsskatt. Att som långsiktig lösning ha en boendekostnad som äter alla marginaler från början är ett tveksamt val, särskilt som hela ekonomikåren med en röst, trummat in i oss att räkna med rejäla räntehöjningar framöver. Räntehöjningar som i sin tur med stor sannolikhet påverkar priset och där marknadsvärdet på den lilla lägenheten kan falla med hundratusentals kronor på kort tid.

Inget drömläge alltså.

-"Man ska ha en miljon på banken, rika föräldrar eller åtminstone köpa sin lägenhet tillsammans med någon så att man kan dela kostnaderna", suckar min syster över soppskålen. "Nej, nu slutar vi prata om detta, man blir bara deprimerad".


Det är årets första höstkväll, lite ruggigt väder, tända ljus, god middag och måbra-film på TVn. Världens bästa syster har varit världens bästa gudmor/moster till E hela eftermiddagen och en bit in på kvällen när föräldrarna, dvs. jag och J, arbetat. Bäddar på soffan åt L och vi konstaterar att höstens ankomst är lite mysig också.


På nyheterna senare på kvällen hör vi på A-ekonomi att det larmas om prisfall på bostadsmarknaden, priserna sjunker med mellan 5-10 procent. Det lär bli en finanspolitiskt stormig höst.


Megalosern och jag

2 kommentarer:

L sa...

word!
Fast med systrar (och föräldrar och vänner) som du skulle jag i alla fall inte kunna bli bostadslös. Tänk dem som inte har det nätet jag har....

Och tänk de som har en syster som inte lägger upp förbjudna bilder i sin blogg. Sov med öga öppet säger jag bara...för hämnden kommer!

Tack för en mysig kväll.

Annika Andersson sa...

Nu har jag varit vaken i 26 timmar och tio minuter.. Börjar bli lite trött..

Skämt åsido, du var ju fiin!