torsdag 10 januari 2008

Langby till landstinget?

Idag har regeringen utsett ett antal nya landshövdingar. Bland annat ska nuvarande finanslandstingsrådet Chris Heister flytta norröver i ny hövdingaroll. Det skvallrades ju efter valet kring hypotesen att Langby skulle lämna Nacka till förmån för landstingspolitiken. Vid det tillfället satt emellertid Heister i vägen som den "naturliga" kandidaten efter åren som opposionslandstingsrådet nr 1.

Därför blir det intressant att följa händelseutvecklingen nu. Langby kanske önskar revansch efter sin prestigeförlust i frågan om tunnelbana till Nacka som han drev hårt i början av hösten. Trafiklandstingsrådet Wennerholm satte ned foten på ett sådant sätt att det blev omöjligt för Langby att vinna gehör för en prioritering av tunnelbanan. (Trots påkostad annonsbilaga som skulle bereda opinionsterrängen i regionen, en dyrbar och verkningslös strategi visade det sig).

Om Langby nu skulle komma i fråga som finanslandstingsråd kan man gissa att samarbetet med trafiklandstingsrådet inte skulle bli helt friktionsfri.

Vem som skulle axla Langbys mantel i Nacka kan man fundera över. Att han haft en stark ställning i sin kommun under väldigt många år är vedertaget. Frågan är hur lokalmoderaterna lyckats med återväxten och om det finns någon naturlig arvtagare/arvtagerska efter honom. I skuggan växer det som bekant sämre och Langby har inte gjort till sitt signum att framhålla andra krafter i sina led, han har valt att synas själv istället.

Frågan lär få svar så småningom!

Inga kommentarer: