måndag 21 januari 2008

Råd i börsrasens skalv


Rolf Tardells råd i kvällens direktsända Aktuellt var apropå börsernas ras runt om i världen;
-"Det enda bestämda rådet jag vill ge är att inte lyda rådgivarnas råd. En sak är säker och det är att de (rådgivarna) tjänar mer på att ge sina råd än vad du och jag tjänar på att följa dem..". Humor.

Risken för en hastig avkylning av konjunkturen synes proffstyckarna nu vara överens om. Finansministern har idag talat om att skriva ned skatteintäktsprognoserna.

På kommunstyrelsen i onsdags lämnades en ekonomisk rapport för kommunen per sista november. Närmare fem miljoner kronor mindre i skatteintäkter för förra året(!) än vad man bedömde när högkonjunkturen rullade som bäst under sommaren-hösten.

Det var innan dagens dykning och nya prognoser. Hur den ökade turbulensen påverkar kommunens ekonomi lär det finnas skäl att återkomma kring. För mig, som närt en förhoppning om att Alliansen skulle ompröva de stora sparkrav man aviserat för detta år och nästa (och inom ex. grundskolan även året efter det), blir det en ännu större utmaning att få m-ledningen att tänka om. På vissa håll är redan årets besparingar på gränsen vad man klarar av i den aktuella förskola/skolan/äldreboendet, utan att kvaliteten försämras på ett oacceptabelt sätt.

Ska man försöka finna något litet glädjeämne i de dystra prognoserna får det väl vara uppgiften om att detta sannolikt får riksbanken att lägga ytterligare räntehöjningar på hyllan för en stund..

2 kommentarer:

Tre terminer sa...

Ahh, vi försöker vara lite lustiga..; en pendang till det man inom filosofin kallar lögnarparadoxen - hur ska man förstå en notorisk lögnare som säger "jag ljuger"?

Hur tolka en rådgivare som säger "lita inte på rådgivare"?

Maria Raanka vill att man ska ha 100 000 kr på banken, så kallade fuck off-money som man använder för att skjuta ur sig tråkiga jobb, typ.

Börsen lär gå ner i morgon också, USA-terminerna indikerar detta. Åhh, jag minns den ljuva tid, jag minns den som igår, när man satt på KB och följde USA-terminerna inför öppningen kl 15.30.
Mysteriet var städse, men ändå på behörigt avstånd, ungefär som när man vinkar av sin älskande på perrongen. Vemod, tomhet, vila, saknad.

Annika Andersson sa...

Då gissar jag att du inte kunnat motstå frestelsen att snegla på börskurvorna under dagen idag. Att du vet att börsen djupdök till en början men återhämtade sig tämligen snabbt och ser ut att stänga med en rejäl uppgång i bagaget.

Anders Borg säger att det är ingen fara på den ena tv-kanalen. I den andra är han lite bekymrad. Mats Odell gör likadant fast tvärtom, han har farhågor och överväger skjuta på bolagsutförsäljningen (JAAA!) i den kanalen Borg säger läget lugnt och är enligt samma logik som finansministern inte orolig alls och ser att bolagsutförsäljningen kan hålla tidtabellen i den Borgska bekymmerkanalen..

Lögnarparadoxen ja.. Man ska nog förstå den notoriske lögnaren som en osäker varelse.