tisdag 10 juni 2008

Gällt


Såg just finansminister Borg på TV. Han fick kommentera det faktum att inflationen nu nått rekordhöga 4%. Ekonomer står på kö i rutan och redovisar tänkbara scenarios framöver.

Den enda som ser lite glad ut är just Borg. Men så börjar han prata. Han är uppenbart obekväm med temat för intervjun.Forcerat och gällt förkunnar han att regeringen måste klara både inflationen och sysselsättningen.

Då är det ju notabelt att Sveriges kommuner och landsting sedan en tid tillbaka redovisat stadiga ökningar av kommunernas socialbidragskostnader. SvD uppmärksammade just att Stockholm trots den starka konjunktur som råder här, nu tvingas skruva upp prognoserna över antalet som behöver socialbidrag. 42 miljoner kronor behöver skjutas till omedelbart.

Att man inte tycks tro att de stora försämringarna som genomförts för sjukskrivna och arbetslösa skulle få några effekter är så ..konstigt. Ännu mer märkligt är att den politiska majoriteten i kommunen meddelat att de inte kommer att hörsamma den inbjudan till ett kvällseminarium som arrangeras av Kommunal Värmdö på torsdag. Temat är just ändringarna i sjukförsäkringssystemen. Man har enligt ryktet meddelat att man skickar en av kommunens chefer som själv får representera de styrande fyra partierna. Det säger något om hur prioriterad frågan är..

Hoppas ryktet har fel och att det dyker upp några politiker också från de styrande partierna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tyckeri var ett passande ord på bloggen.

Förstår inte varför en politiker inte bekymrar sig om att undersöka en sak innan man "tycker".

Gå till Socialstyrelsens hemsida, sedan "statistik", sedan "ekonomiskt bistånd". Öppna sedan PDF-filen ekonomiskt bistånd 1 kvartalet 2008 och läs den. SvDs rubrik är missledande, då socialbidragen minskar. Budgetmålet nåddes bara till hälften. Det kan bero på att målet var för högt satt. Socialbidragen minskade hur som helst.

Annika Andersson sa...

Hej anonym!
Ska göra som du råder mig, nämligen kika närmare på detta.
Samtidigt tror jag du också inser att antalet bloggar skulle vara väldigt få om man inte får kommentera nyheter som levereras av landets största leverantörer av just nyheter, utan att först ha kontrollerat det de skrivit..

Vänliga hälsningar
Annika

Anonym sa...

Tack för den trevliga tonen!
Jo, man måste kolla det DN, SvD,Sydsvenskan eller kvällstidningarna skriver, särskilt om det står TT under artikeln. Det är alltför ofta vinklat eller inkorrekt. Det tycker jag en som själv är politiker redan borde upptäckt...

Ska också starta en blogg och "komma ut", efter sommaren. Nu finns viktigare saker.

Annika Andersson sa...

Du kan vara alldeles säker på att jag noterat felaktigheter i nyhetsrapportering åtskilliga gånger, senast alldeles nyss när text-TV skriver att SCBs väljarbarometer för maj som redovisas idag baseras på 6500 intervjuer samtidigt som DN (eller om det var SvD) i sin artikel hade en uppgift om över 9000..

Min poäng kvarstår ändå, om alla nyheterna som blogginläggen kommenterar dessutom ska kvalitetssäkras genom kontroll skulle det på min adress inte bli så många inlägg skrivna. Av tidsskäl..

Däremot får jag då och då en intensiv lust att sadla om från lärarspåret och söka mig till den journalistiska världen när inte politiken upptar tiden som nu. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Välkommen till bloggvärlden när det blir så dags, och skicka gärna ett tips då - skulle vara intressant att läsa vad du skriver!


Annika

Anonym sa...

Ska försöka komma ihåg det. Ha det!