lördag 14 juni 2008

Än är det inte försent


I debatten som rasar om FRA-förslaget.. var jag nära att skriva. Men vid närmare eftertanke så är det faktiskt ingen debatt som förs.

Det kanske märkligaste med den här frågan är att själva förslaget inte är föremål för debatt mellan de som förordar innehållet i förslaget och de som argumenterar emot.

Istället handlar hela debatten om det massiva motståndet mot förslaget och varför några borgerliga riksdagsledamöter som tidigare profilerat sig hårt emot avlyssning ändå riskerar att trycka på ja-knapparna på onsdag.

Olika undersökningar visar att förslaget endast stöds av ca tjugo procent av befolkningen. Åttio procent är emot.

Det vet naturligtvis också de ledande företrädarna för alliansen. Därför kliver ingen upp på scenen och argumenterar för den nya lagen om generell avlyssning. Ännu mindre vill man ta diskussionen om varför så många borgerliga riksdagsledamöter ska rösta mot sin övertygelse. Ingen vill bli förknippad som den som svingar partipiskan även om alla förstår att det just det som sker.

Alliansledningarna låter sina FRA-kritiska företrädare betala ett dubbelt pris. De ska, utöver att rösta mot sitt samvete, följa partilinjen för en uppfattning som dessutom ingen står upp och argumenterar för. Och i väljarnas ögon framstår deras tilltag som ännu fegare.

Återstår att se om den senaste tidens mobilisering mot beslutet ruckar på positionerna. Omöjligt är det inte. Sedan bara ett par dagar har temperaturen kring frågan skruvats upp.

Det borde finnas en smärtgräns för hur mycket stryk exempelvis partiledare Olofsson är beredd att ta. När rubriker som dagens i DN adderas till ett svårt efterarbete att hantera visavi inpiskade ledamöter och som dessutom inte har ett folkligt stöd, då borde ingredienserna vara tillräckligt många och starka för att en omprövning av ställningstagandet ändå ska kännas som en kittlande utväg.

Att det dessutom idag rapporteras om en anmälan till Datainspektionen att 100 ryssar olagligt ska ha avlyssnats (se här och här), ökar ju inte förslagets trovärdighet.

Nej, det är inte kört än. Skriv en rad till någon av riksdagsledamöterna du också. Kika här, så finner du all information du behöver.

Andra dagsaktuella inlägg i frågan finns här:
Thomas Gür i SvD
Heidi Avellan i Sydsvenskan

2 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Du förvånar mig - finns det verkligen någon socialdemokrat kvar, som tycker illa om partipiskan? Detta är ju en kreativ lösning där nog s haft ett finger med i spelet. Alternativet är utkvittning p g a politisk snuva, vilket Birgitta Olsson drabbats av.

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej,
Jag håller nog inte med dig om att alternativet till partipiska är utkvittning. Delar mycket av de synpunkter du för fram i frågan på din egen blogg i sammanhanget.

Partipiska som fenomen är nästan värt en egen visa, jag återkommer nog på temat!

Annika