lördag 2 juni 2007

Subventioner för några


Nu har riksdagen beslutat att subventionera hushållsnära tjänster. Förslaget har vållat mycket debatt och starka känslor. Pigor säger somliga. Professionella städare säger andra. En ny arbetsmarknad säger någon. Ger svartjobbare äntligen trygghet säger tillskyndare. Överklassen ger sig själv rabatt säger förslagets belackare.

För egen del har jag gjort en resa när det gäller min uppfattning i frågan. Tidigare har det funnits en ryggmärgsreflex att var och en ska ta hand om sin egen skit och inte tvinga någon underbetald stackare, utan skydd och försäkringar som inte får något "riktigt jobb", att underdånigt sopa upp överklassens lämningar.

Numera är min syn en annan. Varför är man en piga när man dammsuger, svabbar och torkar fönsterbänkarna hemma hos någon samtidigt som personen på andra sidan fönstret, med en fönsterskrapa i handen putsandes densamma, är helt legitim att hyra in för hjälp med fönstertvätt? Eller killen som kommer och luftar elementen eller målar om barnens rum, varför är han mer professionell än hon som får uppdraget att stryka skjortorna och frosta frysen? Har någon någonsin tänkt tanken att kalla honom för dräng? Jag har varit offer för mina egna fördomar.

MEN förutsättningen för min omsvängning är att lönesättningen inte är just pigans i det gamla samhället. För att det ska vara okej med en subventionerad tjänstesektor krävs att kvinnan som torkar fönsterbänken inne i huset inte bildar en ny extrem låglönesektor. Att sysslorna värderas jämställt som mannen, eller kvinnan, som putsar fönstret utifrån. Jag är ytterst tveksam till om så kommer bli fallet. Det är min största farhåga.

Nog om själva prinicpfrågan - om det är okej med hushållsnära tjänster. Så till det förslag som riksdagen nu röstat igenom. Jag är trots den ovanstående avbönen starkt kritisk till beslutet. Om motivet var att stimulera arbetsmarknaden i allmänhet och tjänstesektorn i synnerhet, varför isåfall inte en generell rabatt för hela tjänstesektorn?

Självfallet skulle då inte subventionen kunna bli alls lika omfattande men varför ska samhället subventionera en typ av tjänst som vissa vill köpa, men inte andra? Om jag som medborgare önskar köpa tjänsten att få hjälp att serva min dator, få massage eller privatundervisning i franska får jag betala fullt pris samtidigt som den som önskar städhjälp får kraftig rabatt. Som jag betalar. Det är knasigt. Subventionera gärna för att stimulera tjänstesektorn men gör det konsekvent och inte bara för de som önskar vissa tjänster.

En annan aspekt är naturligtvis argumentet som frekvent återkommit i diskussionen. Är det rimligt att alla skattebetalare ska vara med och subventionera för tjänster som bara en liten andel av befolkningen anser dig ha råd att efterfråga?

1 kommentar:

Felicia sa...

En egen dräng, tänk vad fint det vore. Jag skulle köra som fasen med han.. ;-)

F