torsdag 14 juni 2007

Gårdagens bottennapp


Om glädjen på gårdagens kommunstyrelse var relaterad till miljöfrågor så saknades det inte sorgeämnen.

M-alliansen vill skära ned i ekonomin rejält. En del principer som funnits i kommunen i decennier vill man förändra vilket kräver bättre intäkter eller minskade utgifter. I moderaternas fall tycks man helt fokuserad på utgiftssidan. 50 miljoner ska väck.

Långsiktighet och delaktighet lyser med sin frånvaro. Man vill hugga till med ett jätteklipp första året. Utan samsyn över partigränser eller i samarbete med professionen. Jag har skrivit om det tidigare, senast i förrgår. Obegripligheten kvarstod efter gårdagens behandling när det dessutom visade sig att de olika allianspartiernas företrädare hade helt olika tolkningar om vad det är som gäller.

Klubban gick i bordet och vi kan konstatera att ex. grundskolan kan förvänta sig nedskärningar med 19(!) miljoner kronor. Om besparingen skulle fördelas proporttionellt på skolorna så innebär det en sänkning med skolpengen på 3800;-/elev. För en skola av Ösbyskolans storlek innebär det en besparing på 5,3 miljoner kronor. Det betyder 15 lärartjänster. Det är ...omöjligt. Om vi inte vill ta verksamheten tillbaka till 1800-talet.

På ett par års sikt är jag övertygad om att det går att spara. Men för att inte drabba verksamheten onödigt krävs delaktighet med de som gör jobbet. De som finns längst ut i organisationen. För det är de som får mindre resurser. Då måste det finnas tid att hitta billigare lösningar och tid att erövra dem för uppgiften. Annars blir det tvärtom. Kontraproduktivt.

Men m-alliansen sa sitt igår. Det är tyvärr den kontraproduktiva linjen som gäller. Opposition och medarbetare göre sig icke besvär. Och barn och personal; förbered er på bisarrt stora nedskärningar med kort varsel.

Inga kommentarer: