lördag 12 maj 2007

Det gamla styrets fel

I onsdags fick vi först mellan ca. kl. 20-20.45 höra hur fasansfullt det var bevänt med ekonomin i kommunen och hur oanständigt vi under förra året, när vi styrde, hanterat kommunens ekonomi.

Kommunen gjorde ett underskott med -1,9 miljoner kronor. Kommunstyrelsens moderate ordförande använde ordet bekymmersamt nio gånger i sitt första inlägg. Jag räknade. Då ska alla veta att om den nya m-ledningen från november fullföljt de beslut som var förberedda hade kommunen gjort ett större plus.


Timmen efter skulle vi besluta om årets budgetjusteringar. Dramatiskt fler äldre och lägre skatteintäkter pekar på att det fattas nånstans runt 40 miljoner kronor.

NU tyckte inte ordföranden att det behövdes några förändringar. Nehej då. En ny budget beslutades som innebär att vi planerar att göra ett underskott på närmare -5 MILJONER. Det är ett beslut som är olagligt i sig.

Dessutom innebär det att äldreomsorgen inte ersätts för de nya äldre. Och att vi vet att kostnaderna ÄR HÖGRE på ett antal områden än vad som nu budgeterats (ex. socialtjänsten).

Ytterligare insatser skulle behövas för att täcka det som nu kommer att bli underskott på en rad områden.

Vi har föreslagit att en arbetsgrupp med företrädare från alla partier skulle tillsättas för att ta ett omtag i de ekonomiska frågorna. Majoriteten har misslyckats med att göra sin hemläxa under ett halvårs tid. Det var de inte intresserad av.


Jag slår vad om en 88:an, att det kommer att bli ett stort underskott i Värmdö år 2007. OCH att det kommer heta att ALLT ÄR DET GAMLA STYRETS FEL. Det planerar moderatledningen för redan nu, annars skulle de vidtagit åtgärder och inte fortsatt att skjuta bekymren framför sig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har ni ingen skuld då, i det som ledningen säger att kommunens ekonomi är dålig?

Annika Andersson Ribbing sa...

Jag skulle säga att vi både lyckats och misslyckats under de åren vi haft ansvaret.
I korthet är det så att Värmdö har ett behov av att spara. Vi höjde skatten första året på förra mandatperioden och lade samtidigt fast en sparplan för en treårsperiod. 98,9 miljoner kronor skulle sparas.

Det lyckades vi med. Lite drygt. Samtidigt klarade vi av att hitta besparingar som inte drabbade våra verksamheter. Ex. förskolor, skolor och äldreomsorg. Tvärtom har "pengen" för respektive verksamhet kunnat ökas TROTS BESPARINGARNA. Det är jag stolt över. Och när vi genomfört sparprogrammet fanns det, vilket var ambitionen från början, ett utrymme att sänka tillbaka skatten.

Då genomfördes en folkomröstning (ang. bad och fritidsanläggn och kultursatsning kontra skattesänkning). Medborgarna valde tydligt satsningen, 82% röstade för. Därför sänktes skatten med 18 öre och de resterande 20 örena gick till satsningen.

Trots sparprogrammet finns det nu ett nytt underskott i finanserna. Att behoven av ökade insatser när det ex. gäller omhändertagande och placeringar av barn som far illa är ett misslyckande. Inte bara för att det är det som är orsaken till att ekonomin nu inte är i balans. Utan mest för att behovet överhuvudtaget finns.

Vi har haft en hög ambition när det gäller att tex utveckla möjligheterna till en rik fritid i kommunen. Man vet att det betyder mycket för barn och ungdomar i "riskzonen". Trots detta har som sagt behoven ökat. Nu är det vår uppgift att arbeta vidare och lösa det. Då krävs det långsiktiga idéer och samarbete.

Min största kritik är att den nya ledningen på ett ganska arrogant sätt hanterar situationen som den ser ut nu och hellre försöker kasta skulden på oss än att ta sitt ansvar och göra det jobbet vi gjorde under förra mandatperioden.