torsdag 13 november 2008

Berättelsen om Ekobacken. Som nu blir en backe utan eko.

För ganska många år sedan nu författades en vision för området i anslutning till Tjustvik. Det är alltså marken som ligger bakom Coop Forum vid Ingarökrysset, längs Värmdöleden bort till gamla Porslinstippen.

Jag minns att jag tyckte det lät pretentiöst första gången jag hörde ambitionen:

"Värmdö ska kunna bli för miljöföretagande vad Kista är för IT-teknik".

Här skulle vi skapa ett kluster för företag med miljö/ekologisk profil.

Efter utredningar och åtskilliga diskussioner, bland såväl politiker som tjänstemän, övertygades jag. Det utkristalliserades så småningom en önskad helhet för området. Det var i mitten av förra mandatperioden. Projektet fick namnet Ekobacken och kommunen inledde förhandlingar med markägaren.

När ett konkretiserat förslag fanns på bordet vaknade också ett engagemang och en oro, i första hand bland de närboende. Misstron och motståndet var utbrett och protestmailen till våra brevlådor var många. Väldigt många.

-Det behövs en ordentlig diskussion, sa Lars B, min partikollega och dåvarande kommunstyrelseordförande.

Det bjöds in till stormöte. Och väl där beslutades om en referensgrupp som Lars m.fl. hade tät dialog med.

Ganska snart hände något.

De flesta som, i likhet med mig, hade reagerat med viss skepsis, vanns för tron på möjligheten att bygga något framtidsorienterat och visionärt. Något som faktiskt skulle berika både kommunen och samhället i stort.

Företagssatsningen skulle bli verklighet. Därtill skulle en SL-bussarna få en uppställningsplats i anslutning till 222:an och i samband med rördragning till Käppalaverket skulle också en biogaskabel kunna läggas ned för bussarnas räkning. Två miljöflugor i en smäll. Dessutom skulle Vattenfall ges möjlighet att bygga en anläggning och kommunen ett besökscentrum.

Vi var både stolta och glada.

Förhandlingarna med markägaren gick in i ett intensivt skede. Ett förslag låg så småningom på bordet som innebar att kommunen kunde förvärva markområdet. Frågan restes då om kommunen hade de resurser och den kunskap som skulle krävas för att lyckas med området. Om det inte vore klokare att markägaren, med kunskap på området, skulle exploatera marken på det som var tänkt.

Vi var tveksamma men böjde oss till slut.

Sen kom valet och kommunen fick en ny politisk majoritet med moderaterna i spetsen.

Ekobacksprojektet stoppades i malpåse. Nu var det andra viktigare frågor som skulle prioriteras. Ett nytt köp/säljsystem skulle införas och varenda skrymsle i kommunen skulle organiseras om.

Efter ca ett år ställde SL och Vattenfall ultimatum. Om inte planarbetet forcerades snabbt så skulle det inte bli varken det ena eller det andra. Överhuvudtaget. Arbetet väcktes till liv igen.

Alla politiska partier säger sig nu stå bakom det intentionsavtal som tecknats med markägaren och där ambitionen var densamma som tidigare.

Igår var vi framme. Kommunstyrelsen skulle besluta om detaljplan och exploateringsavtal.

Nu visar det sig att upphovet till hela projektet, själva ekobackens hjärta - satsningen för företag med eko/miljöprofil, inte längre finns kvar. Det som intentionsavtalet säkerställer har inte förts vidare till exploateringsavtalet vilket innebär att markägaren kan sälja marktomterna till vilken verksamhet som helst.

Vi var gruvligt besvikna igår. Och upprörda.

Det är inte svårt att räkna ut vilken reaktionen bland de tidigare involverade närboende kommer att bli. De som lät sig övertygas just på grund av visionen.

Medborgarna kommer känna sig lika lurade som vi gör.

Ansvarig m-politiker säger att de litar på att markägaren ändå kommer att fullfölja det som vi tidigare varit överens att reglera i avtal.

- Så naivt.

Samtidigt säger kd:s företrädare på mötet att vi har rätt. Att detta inte blir vad vi varit överens om. Centerns företrädare skriver samma sak på sin blogg.

Men moderaten säger att vi nu måste anta förslagen snabbt eftersom det är bråttom.

- Varför stoppades då projektet i malpåse? De har ju ägt taktpinnen hela tiden. Om arbetet fortsatt under år 2007 hade tiden för förhandlingarnas slutförande varit goda. Mycket goda.

Nej. Det handlar om undfallenhet, oförmåga att styra och kanske tom. om ovilja.

Vår kommun styrs inte längre av politiker med politiska beslut. Den styrs möjligen av fromma förhoppningar. Eller av helt andra saker.

Det ekar tomt på visioner.

2 kommentarer:

Malin sa...

Detta var nyheter för mig.Och tråkiga sådana.Längtar efter en politik som är ansvarstagande-i med och motgång.Där någon står upp och äger frågorna vare sig det blev i enlighet med beslut och intention eller inte.Rakryggad hållning och klarspråk inger respekt, särskilt i de fall där karga besked måste levereras.
Tyvärr kommer det nog att eka om de senaste två årens politik.Eka tomt.
Alltmedan misstron och vantron får större fäste.Det känns som tidernas slöseri.

Anonym sa...

Testa folkviljan i frågan.