tisdag 25 november 2008

Varför får vi inget svar?


För snart tre veckor sedan översände vi en inbjudan till diskussion/debatt om de framtida utmaningarna i Värmdö. Vi föreslog tre debatter, alla på viktiga teman.

Den nu föreslagna kandidaten som ny ordförande i kommunstyrelsen, Lars-Erik Alversjö (m), utbildningsnämndens ordförande Peter Bondesson (fp) och samhällstekniska nämndens ordförande Peter Frej (m) fick inbjudan.

Vi skrev:
"Vi vill inbjuda er tre till en öppen och publik debatt om hur vi gemensamt ska kunna göra Värmdö kommun så bra som möjligt för våra medborgare under mandatperiodens ”andra halvlek”. Vi eftersträvar inte konfrontation, utan snarare ett kreativt samtal om viktiga frågor, med fokus på kommunledning, samhällsplanering och utbildningsfrågor."

Båda lokaltidningarna skrev om initiativet. Inbjudan sändes till de tre och dessutom till deras partiers politiska sekreterare. Ingen har svarat.

Det är riktigt dåligt. Om man inte vill föra en diskussion kring dessa frågor hade det iallafall hört till hyfs och vett och skriva ett artigt svar där man avböjer inbjudan.

Imorgon är det tänkt att kommunfullmäktige ska utse ny ordförande för kommunstyrelsen. Det är kommunens viktigaste politiker. Det är synd att vi inte får en diskussion till stånd med honom och de andra kring för kommunen viktiga frågor.

Nu är det halvtid i mandatperioden. Mycket har gått på tok i Värmdö. Länkar här till ett axplock av problemen vi har att hantera inom respektive politikers ansvarsområde:

Lars-Erik Alversjö -
"Kommunpersonal i Värmdö mår dåligt"

"Värmdötaxor dyrast i länet"

"Tomtköp riskeras - kommunen sen med intresseanmälan"

"Protest mot tvångsprivatisering"

"Porslinsfabrik hotar med flytt"

Peter Bondesson -
"Miljoner måste sparas på barnen"

"Värmdöelever får för höga betyg i nian"

"Oklar ansvarsfördelning skadar grundskolan"

"Bottenkommunerna"

Peter Frej -
"Kommunen långt ifrån att uppfylla VA-mål"

"Mindre detaljplaner lyfts upp före prioriterade"

"Ekobacken kan bli ett vanligt industriområde"

"Toppchefer flyr Värmdö kommun"


Vi är många som vill kavla upp ärmarna för att försöka ställa saker till rätta igen. Men de som styr vill inte ens föra en diskussion. Synd.

3 kommentarer:

Sir Mix-a-lot sa...

Ha, ha, ha.
Hade du kommit till en sådan "fri diskussion" inför öppen ridå?!!

Du listar 15 olika samtalsämnen, samtliga där din diskussionspartner ställs i en negativ kontext.

Det är som om man vill diskutera öppet med en person som är fångad i en två meter djup grop - man börjar med att sträcka ut handen och fråga - vill du ha hjälp?

Men med det sagt är det hatten av för att ni vill levandefråga relevanta frågeställningar.

(Men jag ska ge ett tips: Nästa gång ni verkligen vill arrangera en offentlig debatt - se till så att det inte är ni som står som avsändare. Skulle verkligen en politiker tacka nej till en inbjudan till en politisk diskussion om t ex Gustavsbergs hamn som "Hamnens vänförening" ordnar? Kanske, men då bara till priset av en sur insändare i NVP - ett alldeles för högt pris. Ergo)

Hans J sa...

Hej! Jag är inte förvånad. Har man inget att säga är det lika bra att vara tyst. Men ur demokratisynpunkt är det beklämmande att vi som Värmdöbor och väljare inte kan få ta del av en angelägen debatt. På min egen blogg ställer jag idag frågan om Värmdö är en bananrepublik. När jag nu läser vad du skriver känns frågan än mer relevant.
Hälsningar Hoj

EQT sa...

Hej,
http://www.youtube.com/watch?v=41APzy5kqBU

Brothers in arms