tisdag 4 november 2008

Motionx2


Vid senaste fullmäktige lämnade vi in två motioner.

I den ena föreslog vi en sammanslagning av de tre "utbildningsnämnderna" (förskola, grundskola, gymnasie) till en gemensam. Vi har drivit frågan i olika sammanhang sedan mandatperiodens början. Nu tycks vi få gehör för argumenten att en sammanhållen nämnd bättre skulle kunna lösa de stora utmaningar kommunen står inför inom utbildningsområdet.

Igår var det nämligen överläggning mellan partierna och vid denna framkom att en av nymodigheterna inför nästa år är att m-styret nu föreslår just en sammanslagning. Det lönar sig således både att motionera och argumentera!

Den andra motionen handlar om viktiga åtgärder i förskolebyggnaderna i kommunen. Efter vårt förslag har kommunen nu genomfört en uppgradering av en "kapacitetsutredning" som inventerat hur många platser som finns i de befintliga förskolorna och grundskolorna, utvecklingspotential samt status på byggnaderna.

Utredningen som överlämnades efter sommaren är en riktig tegelsten. Av det godartade slaget. Den är proppfull med viktig information, ett viktigt verktyg när vi förhoppningsvis snart ska arbeta fram en långsiktig strategi kring lokal- och kapacitetsfrågor.

Motionen då. I utredningen framkom också akuta behov som snarast måste åtgärdas på ett antal förskolor. Vi har utgått från att de mest alarmerande bristerna skulle åtgärdas omedelbart men när vi lyssnade runt och förstod att inga insatser gjorts beslutade vi att skriva en motion för snabbt få bristerna avhjälpta.

Jag kommer också att ta upp frågan när styrelsen för fastighetsbolaget sammanträder på torsdag morgon.

Här är listan på åtgärder:
Blomkulan”Elementskydd saknas på sina ställen. För låga staket måste bytas omgående”. (Tomten omges av starkt trafikerade gator på två sidor av fastigheten och vatten i en tredje riktning).

Holmviksskogen”OBS! Bristfällig lekutrustning”. (har vi också uppmärksammats på av personalen på förskolan med fotografier som visar behov av omedelbara åtgärder).

Lugnet”Varutransporterna backar in på förskolans område vilket innebär stor fara. Detta bör byggas bort, alternativt bör personal närvara när varorna levereras.”

Skorpionen”Ytterdörrarna saknar klämskydd vilket omgående bör åtgärdas”.

Grantomta Montessori”Staketet mot Skärgårdsvägen är för lågt”.

Kobben”Balkongen på övre våningen är i mycket dåligt skick och bör inte användas.”

Lokatten”Trappan till övre plan är brant och farlig”.

Varglyan”Lekgården på baksidan måste ha ett bättre och högre staket”.

(Citaten är tagna ur "Kapacitet och utvecklingsmöjligheter i Värmdö kommuns skolor och förskolor", av Skandinavisk Skolservice AB)

Inga kommentarer: