tisdag 18 november 2008

Favvoprojekt


Ikväll har den nyvalda styrgruppen för Gustavsbergsutvecklingen träffats. En person från vardera parti och ett halvdussin medarbetare. Jag är som ett barn på julafton.

Få frågor har engagerat mig som denna! Den rymmer så många möjligheter och så stora utmaningar. Jag tänker ofta vilket privilegium det är att få verka och bo i en kommun som Värmdö. Så många kvalitéer och goda förutsättningar är det få som har. Nu gäller det forma en vision som förstärker det positiva, engagerar många och som sedan kan genomföras.

Arbetet kommer att bli tufft. Tidsplanen är maximalt komprimerad samtidigt som viktiga frågor måste både resas och besvaras innan besluten ska tas efter sommaren. Kommunen har nu engagerat en extern projektledare som arbetar som bäst med att skapa en struktur för arbetet.

Jag hoppas att sammankallande för vår grupp lägger ned ett seriöst arbete i ett förslag till arbetsordning för oss politiker. Eftersom tidspressen kommer vara påtaglig ställer det ännu större krav på tydliga ramar och ambitioner.


Igår for jag in till SKLs kontor (Sveriges kommuner och landsting) och fick med mig två påsar fulla med intressant referensmaterial. Istället för att blogga igår låg jag och läste två årsuppsättningar av tidskriften PLAN. Har ytterligare några kvar. Fantastiskt värdefullt och inspirerande! Listan på alla projekt jag vill se växer snabbt! Jag slukar reportagen om stora byggprojektet som rapporteras. Nu senast Årstafältet.

För min del får husen gärna sticka ut arkitektoniskt. Men viktigare ändå är att det skapas miljöer att trivas i, platser att mötas på och umgås i. Unga, gamla och alla däremellan. Nya arbetsplatser måste vi också klura på. Hur skapar vi bäst förutsättningar för det? Och miljön förstås! Och.. och.. och..!

Många perspektiv behöver gnuggas. Därför har vi i vårt parti dragit igång ett stort arbete med temagrupper som ska arbeta ett halvår framåt.
Hittills finns följande grupper:
-Barn
-Kultur
-Trafik
-Föreningsliv
-Näringsliv
-Bostäder/arkitektur
-Miljö

Du som vill är välkommen! Skriv en rad och anmäl dig till mig: annika.andersson@varmdo.se Det kommer att vara möten, studiebesök, chattar, enkäter och säkert mycket mer. Och nej, du måste inte vara medlem för att vara med - alla är välkomna. Kom och var med du också - du behövs!

1 kommentar:

Niklas sa...

Vad gäller Årstafältet:

Är det god miljö man vill åstadkomma är det inte "solpanelskogar", kolonilotter i stadspark eller biogasverk som ska till i själva staden. Dessa ytslösande verksamheter kan lika gärna ligga utanför.

Ska vi ha en miljövänlig stad krävs att man bor riktigt tätt (mycket tätare än dagens innerstad) så att fler får gångavstånd till sina destinationer och att gott underlag skapas för riktigt god kollektivtrafik (dit räknas inte bussar, men t-bana, lightrail och spårvagnar är attraktiva färdmedel)

Att slösa yta med solpanelskogar, segregerande kolonilotter och biogasverk gör att färre kan bo där och då förlorar man de miljöfördelar en riktigt tät stadsdel ger. Alternativet blir då istället att fler flyttar längre ut i förorten och att fler tvingas köra bil, samt att samhället tvingas bygga ut onödigt dyr infrastruktur.