onsdag 12 november 2008

Det blir ingen folkomröstning om skrapan


Klockan är 23.37. På kommunstyrelsen har vi just diskuterat punkten 27 "Folkomröstning i samband med valet till EU-parlamentet - diskussion".

Efter trekvarts diskussion har nu kommunstyrelsen beslutat att inte genomföra någon folkomröstning kring möjligheten för fastighetsägaren i hamnen att bygga Sveriges högsta byggnad (pinnen i hamnen).

Däremot uttrycker många kring bordet ambitionen och viljan att skapa olika sorters dialog med medborgarna kring projektet "Hela Gustavsberg" och också kring frågan om "pinnen".

Igår behandlades frågan om förhandsbesked på bygglovet. Det avslogs av en enig nämnd med hänvisning till att bygglovet inte överensstämmer med detaljplanen. Den anger max fyra våningar. Ibland kan mindre avvikelser accepteras men inte ens den mest flexibla ordvrängare kan väl anse att en avvikelse på sisådär en 66 våningar är av mindre karaktär..

Hur som helst. Det är viktigt att frågan hanteras seriöst och att markägaren får en dialog med kommunen kring sina ambitioner. Om det nu inte blir en folkomröstning kommer åtminstone jag att verka för att kommunen faktiskt positionerar sig i frågan och lämnar ett klart och tydligt besked.

Under skrivandets gång har en politisk styrgrupp för detaljplanerna för centrala Gustavsberg precis tillsatts (det handlar både om centrum- och fabriksområdet). Det är en av kvällens roliga. Att få vara med i det arbetet framöver! Och vi träffas första gången redan på tisdag.

6 kommentarer:

Lotta sa...

Jösses! Är den där bilden i rätt propotioner?!

Annika Andersson Ribbing sa...

Ja.. den är nog det..

Läs mer om skrapanprojektet på LGs blogg!

http://hojenbloggen.blogspot.com/ sa...

Hej! Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka ditt inlägg om skyskrapan i Gustavsberg. Är det fråga om ett definitivt avslag eller kommer kommunen ha en fortsatt konstruktiv dialog med byggherren? Läs mer på min blogg!
http://hojenbloggen.blogspot.com/

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej Hans!
Nej, beslutet igår handlade inte om kommunens inställning till själva skrapan utan om huruvida en folkomröstning i frågan skulle genomföras eller ej.

Jag tolkade diskussionen igår som att fler än jag tycker det är viktigt att markägaren får en dialog med kommunen och ett besked. Men vilket beskedet skulle vara diskuterades inte igår.

Anonym sa...

Bygg Pinnen!!!
Hamnen går ju inte att förfula. Alla förändringar är till det bättre!!

Ing Aröinnen
Soumalinen kerho

Anonym sa...

Nu måste vi träffas snart för den där lunchen så du kan tala om varför du vill ha folkomröstning om detta. Jag tolkar dig ialla fall som att du är för en sådan. Jag förstår inte...
Kram C