fredag 7 november 2008

Äktenskapsfrågan och djuropride


De senaste dagarna har det stormat i frågan om könsneutrala äktenskap. Statsministern har satt ned foten och stängt dörren till (kd) som enligt media velat ha en kompromisslösning i frågan. Och för att "skona" (kd) från nederlaget kommer nu inte regeringen att lägga något förslag alls i ärendet. Istället blir det riksdagen som får stå för initiativet. Sammantaget har hanteringen väckt stor upprördhet på många håll.

I likhet med Henrik Brors på DN noterade jag att valet av dag för att släppa nyheten att regeringen inte klarar av att lägga något förslag, i onsdags, knappast var en tillfällighet. Hela världen var som bekant upptagna med andra nyheter då..

Reinfeldts löfte från i förrgår om att kyrkklockor ska kunna ringa även för homosexuella till midsommar nästa år ser inte ut att kunna uppfyllas enligt SvT igår. Frågan tycks dock inte svalna bakom de stora nyhetsrubrikerna kring sensationen i USA. Idag skriver SvD att "sprickan inom regeringen växer".

Samma tidning rapporterar att hela frågan anmäls till KU för den märkliga hanteringen.

Veckan har kantats av debatter och inlägg i själva sakfrågan. Argument som ofta förs fram från motståndarna till möjligheten för homosexuella att ingå äktenskap är att det är "onaturligt". Att vara homosexuell alltså.

I sammanhanget är tajmingen för Naturhistoriska muséets utställning "Rainbow animals" som har premiär imorgon närmast komisk.

När utställningen nu lanserats i olika nyhetsmedier har det med tydlighet framgått att detta "onaturliga" är helt naturligt. Om man nu utgår att från att naturen själv är naturlig?
Det visar sig iallafall att manliga giraffer har sex med varandra, att lesbiska svanar lever tillsammans och att apor kan vara både hetero- och homosexuella.

Jag ska gärna berätta mer om detta efter kommande torsdag. Då hoppar jag över kvällssammanträdet i kommunen för att istället följa med maken och hans skolklasser på den föreläsning som hålls i anslutning till utställningen.

Men av det jag redan sett och hört om den vågar jag redan nu plussa för ett besök!

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=7DIc8jdra0o Hehe. Lyssna på den!