söndag 3 februari 2008

Får man rea en skola?


Är det okej för kommuner att skänka bort skolor och annan verksamhet? Som alla skattebetalare gemensamt varit med och betalat?

SKL (Sveriges kommuner och landsting) har nu presenterat den utredning man arbetat med sedan ett par månader ang. avknoppning av kommunala verksamheter. Gäsp.. säger somliga. MEN det är inte oviktigt. Det handlar om att moderatpolitiker runt om har satt en ära i att skänka bort dina och mina saker. Det handlar också om att de bryter mot de annars så omhuldade marknadskrafterna eftersom de sätts ur spel, helt eller delvis, beroende på omständigheterna.

Friskolornas riksförbund (som ju ingen kan anklaga för att vara skeptisk till fristående alternativ) har gjort ideliga markeringar mot företeelsen men det har inte dämpat den moderata bortslumparlustan. Läs exempelvis Evas vittnesmål från framfarten i Upplands-Väsby.

Det SKL nu fastslagit är att avknoppning är möjlig men att det måste ske på marknadsmässiga grunder, dvs. en värdering av verksamheten som ska knoppas av måste göras, och de som tar över en förskola eller en skola måste göra det till marknadspris. Allt annat är ett lagbrott menar utredarna.

Med utredningen på bordet ska det bli spännande hur den uppmärksammade och överklagade avknoppningen av Tibblegymnasiet ska bedömas. Länsrätten gick på kommunens (Täbys) linje, nu återstår att se vad Kammarrätten säger.

Inga kommentarer: