tisdag 19 februari 2008

Genomklappning


Torsdagskvällens fullmäktige blev en uppvisning i ansvarsflykt och abdikation. Det drygt tre timmar långa mötet bjöd citat som skulle kunna fylla resten av detta års blogginnehåll, så anmärkningsvärda ord som fälldes i olika inlägg.

Det började med att kommunstyrelsens ordförande (KSO) berättade att han hade haft vax i öronen de senaste månaderna (jo, på allvar). Han hade enligt egen uppgift inte förrän fjärde gången frågan lades framför honom för beslut förstått innebörden av vårt förslag att kommunstyrelsen borde ges ett ansvar för kvalitetsfrågorna i den kommunala verksamheten i kommunen.

NU ville han plötsligt ställa sig bakom ett sånt förslag som tidigare mött kalla handen tre gånger. Och det var ju bra.

Sen kom frågan om vem som ska bära ansvaret för just den verksamhet som kommunen är "producent" till. Här menade KSO att det borde kommunstyrelsen få göra från och med nu. Trots att m-ledningens olika företrädare under ett helt år hävdat att just kommunstyrelsen haft det ansvaret. Kommunstyrelsens ordförande ville ta makten från nämnderna men när revisionstiderna nu närmar sig var han inte så intresserad av ansvaret. Alltså har plötsligt nämnderna retroaktivt fått det rara nöjet att vara mottagare av den kritik vi kan räkna med att revisorerna kommer att rikta mot det som inte fungerat under föregående år. Ett antal allvarliga frågor har inte hanterats på ett fullgott sätt, gymnasiefrågan är bara det senaste exemplet, nu får ovetande nämndledamöter bära hundhuvudet för detta.

Jag frågade hur det kom sig att vi under ett trettiotal olika nämndsammanträden under 2007 fått höra att frågor vi ställt, som handlat om "produktionen" av den kommunala verksamheten, beskrivits inte ha med nämnderna att göra?

Då inträffar något historiskt. Två nämndordföranden och ett kommunalråd går efter varandra upp i talarstolen och berättar att de haft ett ansvar som de inte förstått att de haft. De kommunala "produktionsfrågorna" har varit helt utan politisk ledning och styrning under ett helt år!

Vi var nog många som nöp oss i armen under debatten. När lokaltidningen kom idag fick jag iallafall bevis för att jag inte hörde fel. Vill du läsa så klicka in dig här.

I samma tidning rapporteras också om en revisorsrapport som innebär svidande kritik av kommunledningen hantering av den genomförda omorganisationen. Bristen på ledning och styrning är den röda tråden, artikeln går att läsa här. Hur revisorerna kommer reagera på de uppgifter som framkom i torsdags återstår att se. Jag undrar om man med de uppgifterna kan bevilja nämnderna ansvarsfrihet?

När ska moderaterna sluta fly från ansvaret?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ojoj, vilken soppa ni har hos er! Funderar faktiskt på att komma ut och lyssna som du sa per telefon härom dagen. Var det den 5 mars du sa?


Felicia

Anonym sa...

What!
Schysst med bra lokalpress..
Synd bara att det är politiker och demokratin över hela linjen som förlorar på detta, ansvariga politiker som inte förstår att de har ansvar.. Det lär ju inte minska politikerföraktet.


/H