tisdag 5 februari 2008

Medvetslöst

Ja, det är ett starkt ord för att beskriva hur någon lever upp till sitt uppdrag och ansvar. Det är ändå ordet som kommer för mig när vi ser med vilken inställning m-ledningen hanterar gymnasiekaoset i kommunen. Medborgarna rasar, tidningarna har krigsrubriker och vi föreslår ett snabbt extrainsatt sammanträde för att få igång någon sorts krishantering kring frågan.

I fredags sände vi en skrivelse till nämndernas ordföranden, med krav på att nämnderna ska snabbinkallas under denna vecka. Idag på förmiddagen, fyra dagar senare, fick vi några kortfattade rader till svar som berättar att det inte blir något sådant för att det är svårt med kort varsel.

Jag skulle säga att det korta varslet inte är det största bekymret kommunen nu har. Det svåraste verkar vara att börja fotarbetet och tankeverksamheten kring hur konsekvenserna av denna soppa på bästa sätt löses. Och för det lär det krävas en hel del ansträngingar och kreativitet.

Kallelsen till nästa veckas ordinarie nämndsammanträde med gymnasienämnden damp ned i mailkorgen igår. Mötet ska äga rum nästa tisdag, på kvällen tre dagar innan tidpunkten för att välja till gymnasiet går UT. Finns frågan om gymnasieantagningen med på den? Nej. Är det för att den konkurrerats av andra långt större och viktigare frågor (om det ens i sinnevärlden skulle kunna finnas något som övertrumfar detta i angelägenhet)? Nej. Två punkter. Det var allt. Men ingen punkt om gymnasiekaoset. Det råder politisk medvetslöshet i vår kommun.

4 kommentarer:

Pär Simon sa...

Schysst! Det här skulle väl vara en alldeles fantastiskt bra insändare? Mkt roligare och mer slagkraftig än vad som brukar finnas. För sent, eller?

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej Pär!
Det har jag inte tänkt på men jag kan ju prova att skicka in den. Problemet är att det brukar ta någon vecka eller ett par innan den kommer in..

Anonym sa...

Insändare?

Jag tänker på att man i detta fall hade kunnat gagna sig av direktdemokrati; tänk om alla nior (namnlistor) skrivit under ett förslag i stil med "Vi vill ha vår förtur" eller "Vi kräver besked nu om vad som gäller" riktat till kommunstyrelsen.

Det hade varit 620 x 2 väljare (1240 föräldrar) som hade blivit djupt involverade i händelseutvecklingen.

På ett sätt en slik skrivelse gisslat majoriteten, men denna hade de facto också kunnat använda sig av den i kontakten med KSL och andra kommuner.

På så sätt kanaliserades energin i en konstruktiv riktning och eleverna kände sig "lyssnade" på.

Annika Andersson Ribbing sa...

En variant av det du beskriver har ju faktiskt blivit verklighet. En sorts mailkavle har förevarit även om inte samtliga elever skickat in den.

När det gäller den andra strofen "vi kräver besked nu om vad som gäller" - så är det knappast försent. Med den senaste vändningen i kommunledningens överväganden så kan det mycket väl komma att vara osäkert för lång tid framåt ännu.